Τρίτη 12 Μαΐου 2020

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΝΤΕΡΗΣ: ΟΛΑ Ή ΤΙΠΟΤΑ!

Ο ψυχολόγος-συγγραφέας Γιώργος Πιντέρης γράφει για την «διχοτομημένη σκέψη» εν μέσω κορονοϊού.


Μερικοί άνθρωποι έχουν τη συνήθεια, προκειμένου να δικαιολογήσουν μια ακραία θέση την οποία ακολουθούν, να πηγαίνουν στο άλλο άκρο. Το αναφέρω αυτό γιατί τώρα τελευταία αρχίζουν κι εμφανίζονται στο Facebook κάποια μηνύματα «αγανακτισμένων» που μας προτρέπουν να αγνοήσουμε όλα τα μέτρα και να κάνουμε ό,τι μας κατέβει. Μάλιστα μερικά συνοδεύονται και από μια… μούτζα.
Το φαινόμενο αυτό μου φέρνει στον νου το βιβλίο μου Όταν η λογική παραλογίζεται. Όσο περνάνε οι μέρες τόσο το βιβλίο αυτό γίνεται όλο και πιο επίκαιρο. Είναι η συνήθεια να παίρνουμε ακραίες θέσεις. Για παράδειγμα, η φοιτήτρια που λέει «αφού έπειτα από τόσο διάβασμα δεν πήρα άριστα, δεν αξίζω». Ή «αφού δε μου φέρεσαι πάντα όπως θέλω, θα πει ότι δε μ’ αγαπάς». Με άλλα λόγια, βλέπουμε τα πράγματα σαν μαύρο άσπρο. Όμως, ανάμεσα σε αυτά τα δύο, υπάρχουν χιλιάδες τόνοι του γκρίζου.
Αυτή τη διανοητική παραμόρφωση μερικοί ψυχολόγοι την ονομάζουν «διχοτομημένη σκέψη». Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στην ψυχική μας διάθεση, διότι τα άκρα φέρνουν άκρα. Για παράδειγμα, για να μην είσαι υποχωρητικός, γίνεσαι επιθετικός, και το αντίστροφο. Λειτουργούμε δηλαδή σαν το εκκρεμές, που αν το αφήσεις από τη μία άκρη, πηγαίνει στην άλλη: «Αφού δεν είσαι κομμουνιστής, θα πει ότι είσαι φασίστας», ή «αν δεν είσαι με το μέρος μου, τότε είσαι εχθρός μου».
Πιστεύω ότι σε σχέση με τον κορονοϊό, όσοι κάνουν μια τέτοια διανοητική παραμόρφωση βάζουν τον εαυτό τους και τους άλλους σε μεγάλο κίνδυνο.



    The Author
Γιώργος Πιντέρης

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΝΤΕΡΗΣ είναι διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ball State της Ιντιάνα. Έκανε σπουδές στο Λονδίνο στην Αεροναυπηγική. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Όλα τα χρόνια των σπουδών του δίδασκε παράλληλα καράτε. Ως ψυχολόγος έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό το 1977 από τη ραδιοφωνική εκπομπή «Γνώρισε τον εαυτό σου». Το 1978 αναχώρησε για τις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Ball State το 1982. Από τότε μέχρι σήμερα έχει κάνει πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει δώσει εκατοντάδες σεμινάρια και διαλέξεις σε όλη την Ελλάδα. Aπό το τέλος του 2016 ζει και εργάζεται στη Χαλκίδα, κάνοντας ατομικές συνεδρίες, οργανώνοντας ομάδες αυτοβελτίωσης και δίνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια. Παίζει κιθάρα και PlayStation… Του αρέσει να υπερηφανεύεται πως είναι ο πρώτος που δίδαξε καράτε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν 8 βιβλία του.

Πηγή: https://blog.psichogios.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.