Κυριακή 31 Μαΐου 2020

«ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ ΞΑΝΑ»*



Ραπανάκης Σπύρος

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από τον, λευκό με νεοναζιστικές απόψεις και οπαδό του Τραμπ, αστυνομικό Derek Chauvin σόκαρε και εξόργισε εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.
Φυσικά, για την Αμερική αυτό δεν είναι πρωτοφανές. Οι μαύροι πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, κινδυνεύουν να ξυλοκοπηθούν ή και να δολοφονηθούν από την αστυνομία ανά πάσα στιγμή.
Ποιος θα ξεχάσει το Ferguson και τον Eric Garner που έπεφτε νεκρός από ασφυξία; Φωνάζοντας, όπως ο Floyd, λίγο πριν ξεψυχήσει «I can’t breathe!» - «Δεν μπορώ να αναπνεύσω!».
Όπως γράφτηκε σε ένα από τα χιλιάδες σχόλια στα σόσιαλ μίντια, δεν αυξήθηκε ο ρατσισμός. Μόνο που σήμερα βιντεοσκοπείται και μεταδίδεται στο Ίντερνετ. Εγώ θα προσέθετα πως νομιμοποιείται.
Σήμερα στις ΗΠΑ οι ιδέες αλλά και οι πρακτικές της Κου Κλουξ Κλαν βρίσκουν γόνιμο έδαφος στη ρητορική και την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών, ο Αμερικανός Πρόεδρος χτίζει μια νεοφασιστικής φύσης διακυβέρνηση. Κι ένα τέτοιο καθεστώς, για να εδραιωθεί, προϋποθέτει την ιδεολογική ηγεμονία και βέβαια φανατικούς οπαδούς.
Η αμερικανική κοινωνία μοιάζει πιο διχασμένη από ποτέ, οι ανισότητες θεριεύουν μέρα με τη μέρα. Πολλές αναλύσεις περιγράφουν ένα καζάνι που βράζει, μια χώρα που οδεύει σε άγρια κοινωνική σύγκρουση. Τα απολυταρχικά καθεστώτα εξάλλου επιδιώκουν τον διχασμό και το μίσος.
Η εποχή του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων πολιτών, η εποχή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, των Μαύρων Πανθήρων, του Μάλκολμ Χ είναι μακριά. Το σημείο ισορροπίας έχει πλέον μετατοπιστεί. Οι κατακτήσεις χρόνων δεν είναι πια καθόλου δεδομένες.
Κι αυτό δεν αφορά μονάχα τις ΗΠΑ, αλλά όλες τις δημοκρατίες ανά τον κόσμο. Όπως στην Ελλάδα, που η νέα Ακροδεξιά επελαύνει στην κυβέρνηση, στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, στην κοινωνία. Αλλά και στην Ευρώπη, όπου οι ακροδεξιοί έβαλαν γραβάτες και κερδίζουν τις εκλογές βασισμένοι στον φόβο, τον ρατσισμό, το μίσος, την καταστολή.
Η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, τα δικαιώματα, η ελευθερία δεν χαρίζονται. Κερδίζονται με αγώνες και αλληλεγγύη. Η ανάσα μας αυτές τις μέρες ενώνεται με τις χιλιάδες ανάσες στη Μινεάπολη, στους δρόμους που φωνάζουν πως θα σπάσουν την ασφυξία. Πως θα κάνουν τους ρατσιστές να φοβηθούν ξανά.

* Σύνθημα από τις κινητοποιήσεις μετά τη δολοφονία του George Floyd

Αυγή

Πηγή: https://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.