Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ. ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ;

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η κατάχρηση αλκοόλ είναι ιδιαίτερα συχνή κατά την περίοδο των εορτών που διανύουμε και κατά τις οικογενειακές συνεστιάσεις. Ένα σημαντικό μέρος της αύξησης της νοσηρότητας που παρατηρείται στον ελληνικό πληθυσμό κατά τις εορταστικές περιόδους συνδέεται με την λήψη αλκοόλ. Η αντοχή στο αλκοόλ ποικίλει από άτομα σε άτομο. Παράγοντες όπως η ιδιοσυγκρασία, η ηλικία, τα συνοδά χρόνια νοσήματα, το είδος των προσλαμβανόμενων φαρμάκων, το φύλο, το βάρος του ατόμου, το είδος του ποτού, η μεταβολική δραστηριότητα επιδρούν σημαντικά στην ποσότητα του αλκοόλ που απαιτείται για να εκδηλωθεί η τοξική δράση του αλκοόλ.
Σε οξεία χρήση, επίπεδα αλκοόλ πάνω από 50 mg /dl, προκαλούν ευφορία, μείωση αντανακλαστικών, υπνηλία, καταστολή του ΚΝΣ, επιβάρυνση του ήπατος, αλλοίωση συμπεριφοράς. Η οξεία δηλητηρίαση με μέθη χαρακτηρίζεται με ζάλη, αταξία, ναυτία και εμετό και προκύπτει σε επίπεδα πάνω από 150 mg /dl, ενώ σε επίπεδα πάνω από 350 mg /dl, αναπνευστική καταστολή, σπασμοί, κώμα, θάνατος απειλούν τον πότη.
Στις επιπλοκές αυτές πρέπει να συνυπολογίσει κανείς την αλκοολική ηπατίτιδα που μπορεί να εμφανιστεί μετά από μέθη, την πυροδότηση χολοκυστίτιδας ή παγκρεατίτιδας και την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ατυχημάτων. Τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα συχνά μειώνουν δραματικά την ποιότητα της εορταστικής εμπειρίας ενώ εκθέτουν τον άνθρωπο σε σημαντικούς κινδύνους για την ζωή του.

Κανόνες ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ
1. Μην καταναλώσετε ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (π.χ. ουίσκι, βότκα, λικέρ, τσίπουρο). Κανόνας ασφαλείας είναι να καταναλώσετε μόνο μπύρα ή μόνο κρασί και να αποφύγετε το ουίσκι, το τσίπουρο ή το λικέρ και σε ποσότητες κάτω των τριών ποτών ημερησίως εάν είστε υγιής άντρας κάτω των 65 ετών και των δύο ποτών ημερησίως εάν είστε υγιής γυναίκα ή άντρας άνω των 65 ετών.
Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Επειδή οι μέγιστες επιτρεπόμενες ποσότητες σε ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ είναι μικρές και μετρούνται δύσκολα σε συνήθη σκεύη που χρησιμοποιούνται στις εορταστικές συνεστιάσεις είναι εύκολο συχνά να «ξεφύγει» ο συμμετέχων στο ρεβεγιόν ή το εορταστικό γεύμα.
Μην καταναλώσετε αλκοόλ εάν είστε υπό φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα αυτά που μεταβολίζονται στο ήπαρ αλληλοεπιδρούν με το αλκοόλ με αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή και θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ πρέπει να γνωρίζετε ότι ενδέχεται κάποια φάρμακα να χρειαστούν τροποποίηση ή διακοπή μερικές ημέρες πριν ή μετά το ρεβεγιόν. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει απόλυτη αντένδειξη για εσάς σε ορισμένες περιπτώσεις.
2. Μην καταναλώνετε αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και μην τα αναμιγνύετε μεταξύ τους. Συνιστάται αποφυγή παράλληλης κατανάλωσης καφέ, τσαγιού προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη με το αλκοόλ. Πολλά ανώνυμα ποτά που συνήθως διατίθενται σε μπαρ έχουν συντηρητικά και πρόσθετα που τα καθιστούν επικίνδυνα για εμφάνιση επιπλοκών. Η ανάμειξη των ποτών μπορεί να διαταράξει την ομαλή απορρόφησή τους από τον οργανισμό.
3. Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά με άδειο στομάχι. Το φαγητό έχει την ιδιότητα να αναχαιτίζει την απορρόφηση του αλκοόλ. Φάτε ένα μήλο στην αρχή του γεύματος και ιδανικά πριν αναχωρήσετε για το ρεβεγιόν ή τη συνεστίαση.
4. Μην οδηγήσετε μετά την λήψη αλκοόλ.
5. Κοιμηθείτε μία δύο ώρες μετά το δείπνο και όχι αμέσως μετά για να αποφύγετε επιπρόσθετες επιπλοκές από το αλκοόλ (π.χ. γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.