Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΤΑ 15 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ!


Επιμέλεια: Εφημέριος Τσαμπίκος Π. Πετρόπουλος 

Το έγκυρο περιοδικό British Medical Journal, που έκλεισε 175 χρόνια ζωής, έκανε ένα online δημοψήφισμα για να αναδείξει το πιο σημαντικό επίτευγμα στο χώρο της Ιατρικής από το 1840. Όπως φαίνεται η Υγιεινή βγήκε πρώτη από τα 15 επιτεύγματα της Ιατρικής.
Αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Επιτεύγματα                     (%)
1. Αναισθησία                  13.9
2. Αντιβιοτικά                   14.5
3. Xλωροπρομαζίνη          0.6
4. Υπολογιστές                  3.6
5. Ανακάλυψη της δομής του DNA 8.8
6. Ιατρική βασισμένη σε αποδείξεις 5.6
7. Ανακάλυψη μικροβίων 7.4
8. Ανοσολογία 1.6
9. Ιατρικές απεικονίσεις (ακτίνες-x, κλπ)    4.2
10. Αντισυλληπτικό χάπι 7.4
11. Θεραπεία στοματικής επανυδάτωσης  2.7
12. Κίνδυνοι από το κάπνισμα 1.6
13. Υγιεινή (καθαρό νερό και αποχέτευση) 15.8
14. Καλλιέργεια ιστών 0.4
15. Εμβόλια 11.8

1. Η αναισθησία χαρακτηρίστηκε ως η επανάσταση στην Ιατρική. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1846 ο αιθέρας ως αναισθητικό, ο οποίος αντικαταστάθηκε από το χλωροφόρμιο, η αναισθητική λειτουργία του οποίου ανακαλύφθηκε ένα χρόνο αργότερα.
2. Tο διασημότερο αντιβιοτικό θεωρείται η πενικιλίνη που ανακαλύφθηκε από τον Aλεξάντερ Φλέμινγκ το 1929. Η φθηνή μαζική παραγωγή επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου για την αποφυγή των μολύνσεων στους τραυματισμένους στρατιώτες, αλλά και για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.
3. Η χλωροπρομαζίνη ήταν το πρώτο φάρμακο για τη σχιζοφρένεια που χρησιμοποιήθηκε το 1954. Πρόκειται για ένα είδος αντισταμινικού που αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως αναισθητικό στους στρατιώτες το 1949 από τον Γάλλο χειρούργο Eνρι Λαμπορίτ. Πριν από την εισαγωγή του, το ηλεκτροσόκ εφαρμοζόταν ευρέως στους ανθρώπους που έπασχαν από σοβαρές διανοητικές ασθένειες.
4. Η συμβολή των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ιατρική έχει σχέση με την αξιοποίησή τους για την αποκωδικοποίηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος, αλλά και τη δυνατότητα των γιατρών να λαμβάνουν τρισδιάστατες εικόνες μέσα από το ανθρώπινο σώμα για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση ασθενειών. Η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κρίσιμων περιστατικών ανεξαρτήτως της ιατρικής βοήθειας που μπορεί να παρασχεθεί άμεσα
5. Η φύση του μολυσματικού παράγοντα που προκαλεί το Oξύ Aναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) δημοσιεύθηκε μέσα σε μία εβδομάδα, γεγονός που οφείλεται στα τεστ DNA. Οι δρόμοι που άνοιξαν η ανακάλυψη της δομής του DNA και η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί.
6. Η Ιατρική με αποδείξεις είναι ένας όρος που αναπτύχθηκε το 1991 και αφορά τη συλλογή όλων των πληροφοριών για ένα ιατρικό ζήτημα που οδηγεί σε εγκυρότερα αποτελέσματα, σε σχέση με την αξιοποίηση μιας και μόνο κλινικής μελέτης, που θα μπορούσε να είναι και μεροληπτική. Μπορεί να θεωρείται ότι πρόκειται για αυτονόητη έννοια, στην ουσία αυτό απέχει από την πραγματικότητα, θεωρείται δε ζωτικής σημασίας, επειδή χωρίς αυτή δε θα υπήρχαν ιατρικά επιτεύγματα.
7. Η διαπίστωση ότι τα μικρόβια που μεταφέρονται στα χέρια των γιατρών κατά τη διάρκεια των τοκετών θα μπορούσαν να μεταδώσουν θανατηφόρες μολύνσεις, το 1847, έγινε αποδεκτή ως Θεωρία των Mικροβίων. Στα τέλη του 19ου αιώνα οι μολύνσεις προκαλούσαν το 30% των θανάτων, ενώ μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μικρότερο από το 4%.
8. Τα αντισώματα αποτελούσαν κατά ένα μεγάλο μέρος μυστήριο για τους ερευνητές, μέχρι το 1958, όταν ένας Γάλλος ερευνητής περιέγραψε το πρώτο ανθρώπινο αντιγόνο. Παράγονται φυσικά από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά είναι δυνατή και η συνθετική παραγωγή τους, όπως αυτών που μετριάζουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Έχουν βοηθήσει στη μείωση των απορρίψεων των μεταμοσχευμένων οργάνων, ενώ αξιοποιούνται και για τη θεραπεία των καρκινικών όγκων.
9. Όπως πολλές από τις σπουδαίες ιατρικές ανακαλύψεις, οι ακτίνες X ανακαλύφθηκαν κατά τύχη και χάρισαν το πρώτο Nόμπελ Φυσικής (1901) στον Bίλχελμ Pέντγκεν. Αποδείχθηκαν ανεκτίμητες στις διαγνώσεις και έγιναν θεραπευτικά εργαλεία για τον καρκίνο και για την κατευναστική ιατρική.
10. Tο πρώτο αντισυλληπτικό χάπι ανακαλύφθηκε το 1951, ενώ αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα από περισσότερες από 100 εκατομμύρια γυναίκες ανακαλύφθηκαν το 1960. Επέφερε κοινωνική και ιατρική επανάσταση, με τεράστια οφέλη για τις γυναίκες.
11. Tα παιδιά στις φτωχές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπα με επεισόδια διάρροιας τρεις φορές τον χρόνο. H απλή και φτηνή θεραπεία της στοματικής επανυδάτωσης, που συνδυάζει τα άλατα με τα σάκχαρα και το καθαρό νερό, έχει σώσει εκατομμύρια ανθρώπους. Yπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 χρόνων περίπου 50 εκατομμύρια παιδιά έχουν σωθεί από τη θεραπεία.
12. Oρόσημο θεωρούνται δύο μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από Aμερικανούς επιστήμονες στη δεκαετία του 50 που ανέλυαν τα επιβλαβή αποτελέσματα του καπνίσματος. Yπολογίζεται ότι, μεταξύ του 1950 και του 2000, το 13% όλων των θανάτων στις ανεπτυγμένες χώρες (62 εκατομμύρια άνθρωποι) προκλήθηκε από το κάπνισμα.
13. Η Δημόσια Υγιεινή, που μπορεί ο ρόλος της να είναι υποτιμημένος σε σχέση με άλλα εντυπωσιακά ιατρικά επιτεύγματα, ψηφίστηκε σαν το κορυφαίο επίτευγμα στην Iατρική. Η βιομηχανική επανάσταση, που οδήγησε στη μαζική μετανάστευση των ανθρώπων από τις αγροτικές περιοχές στις πόλεις, έκανε επιβεβλημένη τη λήψη μέτρων υγιεινής. Η επιδημία χολέρας που ξέσπασε στα μέσα του 19ου αιώνα ήταν η αφορμή για την ανάπτυξη αστικών συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης. Eντούτοις, ακόμη και σήμερα, η έλλειψη των απαραίτητων υποδομών που εξασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής αποτελούν την αιτία για το 88% των θανάτων από διαρροϊκές ασθένειες στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
14. Η εφεύρεση για τη δυνατότητα καλλιέργειας ιστών στο εργαστήριο ήταν ο λόγος για την απονομή των 18 από τα τελευταία 52 Nόμπελ Iατρικής. Στη σύγχρονη Iατρική οι καλλιέργειες κυττάρων χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς και της πολιομυελίτιδας, ενώ συνέβαλαν στην κατανόηση του μηχανισμού της ανάπτυξης των όγκων.
15. H ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της λύσσας, που περιείχε έναν επεξεργασμένο ζωντανό ιό, από τον Λουίς Παστέρ, το 1885, προετοίμασε το έδαφος για την έλευση όλων των άλλων εμβολίων που έσωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Πηγή: British Medical Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.