Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Η «ΑΣΤΕΡΩ», Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ, ΓΥΡΙΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ!

Η Αστέρω, βουκολικό δράμα του Δημήτρη Γαζιάδη του 1929, αφηγείται τον απαγορευμένο έρωτα ανάμεσα στην Αστέρω και τον Θύμιο, σε χωριό της Πελοποννήσου. 
Η ταινία γυρίστηκε βωβή αλλά κατά τη διάρκεια της προβολής της στους κινηματογράφους, ακούγονταν από γραμμόφωνο το τραγούδι «Αστέρω» του Δημήτριου Ρόδιου με τον Ορέστη Μακρή στα φωνητικά. 
Κόπια της χαμένης Αστέρως βρέθηκε στη Γαλλία, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος Lumiere για τη διάσωση χαμένων ταινιών και αποκαταστάθηκε μέσα από τη συνεργασία της Ταινιοθήκης της Γαλλίας και της Ελλάδας. 
Δείτε την ομορφιά της περιοχής και το επιβλητικό Μέγα Σπήλαιο που 7 χρόνια αργότερα καταστράφηκε από πυρκαγιά! Η ταινία βρέθηκε στο Παρίσι σε συλλογή Γάλλου ιδιώτη.

Λίγα λόγια για το έργο

Η «Αστέρω», είναι ένα ποιμενικόν ειδύλλιον γυρισμένο στις κορυφές των Καλαβρύτων, ήταν η πρώτη μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου. Το αισθηματικό βουκολικό δράμα, γνώριμο είδος στο ελληνικό κοινό, γαλουχημένο με τα ειδύλλια του Περεσιάδη και του Κορομηλά, συνέβαλε στο να έχει τόση μεγάλη επιτυχία η ταινία.Τους ρόλους απέδωσαν οι «διαπρεπέστεροι Ελληνες καλλιτέχνες», όπως γράφει η αφίσα της εποχής, οι Αλίκη Θεοδωρίδου, Αιμίλιος Βεάκης, Κώστας Μουσούρης, Δημήτρης Τσακίρης.Το στόρι της «Αστέρως»… δανείστηκαν από τη μεγάλη αμερικανική επιτυχία «Ραμόνα». Σεναριογράφος ανέλαβε ο Παύλος Νιρβάνας, ενώ ο Ορέστης Λάσκος με τον Δημήτρη Γαζιάδη διασκεύασαν την ιστορία στα ελληνικά δεδομένα, μετατρέποντας τους Ινδιάνους ήρωες της αυθεντικής βερσιόν σε… φουστανελάδες. Η «Αστέρω» είναι ο πρόδρομος του είδους ταινιών «φουστανέλας» στην Ελλάδα. Ο σκηνοθέτης της, Δημήτρης Γαζιάδης, και ο αδελφός του, Κώστας, συνεργάζονταν με τη Fox και άλλες κινηματογραφικές εταιρείες στην παραγωγή επίκαιρων ντοκιμαντέρ και διαφημιστικών.


Πηγή: iellada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.