Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

ΜΑΝΟΥΣΑΚΙΑ: ΣΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΟΙ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΝ!

Δεν υπάρχει, ίσως, άλλο λουλούδι με τόσο έντονο άρωμα, σχεδόν μεθυστικό, όσο εκείνο των μανούσων , που αυτή την εποχή ανθίζουν στα κρητικά βουνά και προκαλούν κάθε περαστικό. Όμορφα και μυρωδάτα προσδίδουν στις περιοχές, που φύονται, χρώμα και άρωμα, που σπάνια συναντάς αλλού.
Μανούσα ή μανουσάκια. όπως και να τα πεις στο θεϊκό άρωμά τους υποκύπτεις. Είναι τόσο έντονο και επιθετικό, που δεν μπορείς να προσπεράσεις, ν΄απομακρυνθείς, χωρίς να μαζέψεις ένα μάτσο, και να γεμίσει το σπίτι σου από τη μοναδική μυρωδιά τους.
Αυτό το μοναδικό άρωμα είναι και η αιτία, που κάθε χρόνο και μειώνεται ο πληθυσμός τους, γιατί δεν είναι μόνο οι εραστές της μυρωδιάς τους, είναι και οι ανθοσυλλέκτες, που τα κόβουν μάτσα, για να τα πουλήσουν…
Στην Κρήτη έχουμε 2-3 από τα 6 συνολικά είδη. Το πλέον κοινό και γνωστό είδος είναι το Narcissus tazetta που σημαίνει Νάρκισσος ο κυπελλοφόρος από το μικρό κίτρινο κύπελλο που σχηματίζει η κορώνα του άνθους τους.
Τα μανουσάκια είναι ποώδη φυτά και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 40 εκατοστά ύψος. Τα άνθη είναι λευκά και περιτριγυρίζονται από αρκετά λεπτά και μακριά λογχοειδή, σκουρόχρωμα φύλλα που φτάνουν το ίδιο μέγεθος. Όπως και άλλα είδη νάρκισσων, τα μανουσάκια των Κρητικών βουνών έχουν ένα από τα πιο έντονα και πιο αναγνωρίσιμα αρώματα από τα λουλούδια του μεσογειακού χώρου, που είναι και η μοναδική περιοχή του κόσμου που τα συναντάμε. Τα μανουσάκια είναι φυτά πολυετή με βολβό και ανθίζουν στις αρχές του χειμώνα αλλά πολλές φορές η ανθοφορία τους διαρκεί μέχρι και τους ανοιξιάτικους μήνες.
Το επιστημονικό όνομα που έχει ολόκληρη η οικογένεια των Νάρκισσων το οφείλει σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία σε έναν πολύ όμορφο νέο, τον Νάρκισσο που καμάρωνε για την ομορφιά του. Από εκεί προέρχεται και η λέξη ναρκισσισμός. Το άρωμα που έχουν τα μανουσάκια είναι τόσο έντονο που σε κλειστό χώρο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και νάρκωση στον άνθρωπο. Για τον λόγο αυτό στα σπίτια στην Κρήτη παλιότερα την νύχτα που κάποιος πήγαινε να κοιμηθεί έπαιρνε από το δωμάτιο που θα κοιμόταν το βάζο με τα μανουσάκια και το μετακόμιζε σε άλλο δωμάτιο, επειδή γνώριζαν τους κινδύνους που μπορούσαν να προέλθουν από το άρωμά τους.

Με στοιχεία από το cretanbeaches.com
Πηγή: http://www.kritikaepikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.