File Photo: O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (2Α) και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε παλαιότερη επίσκεψη στη συνοριογραμμή του Έβρου. Μαζί τους ήταν και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Φλώρος ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ
Σημαντικό το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εξοπλίσει τη χώρα για να αντιμετωπίσει τους νέους κινδύνους από την Τουρκία.
Τίτλος του κειμένου: «Νέα μαχητικά αεροσκάφη, μεγαλύτερη στρατιωτική θητεία: Η Αθήνα εξοπλίζεται ενάντια στην Άγκυρα» και υπότιτλος: «Η Ελλάδα έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση συναγερμού -και διοχετεύει δισεκατομμύρια Ευρώ στον στρατό. Μεταξύ των εταίρων στο ΝΑΤΟ επαπειλείται μάχη εξοπλισμών».
Η ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Συνοδευόμενο από μονάδες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» έπλευσε τη Δευτέρα μεταξύ της Ρόδου και του Καστελλόριζου -σε μια περιοχή που η Ελλάδα θεωρεί ως οικονομική ζώνη της, επικαλούμενη τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο Τούρκος αρχηγός του κράτους Recep Tayyip Erdogan σχεδιάζει να στείλει στα αμφισβητούμενα ύδατα και το γεωτρητικό πλοίο «Yavuz», συνοδευόμενο επίσης από πολεμικά πλοία. Η Τουρκία θα δώσει στους Έλληνες «την απάντηση που τους αξίζει επί του πεδίου», δήλωσε ο Erdogan.
Η Ελλάδα έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις ένοπλες δυνάμεις της. Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρατείνει τη βασική στρατιωτική θητεία από εννέα σε δώδεκα μήνες. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα διοχετεύει δισεκατομμύρια Ευρώ στον στρατό. Τα σχέδια είναι πιθανό να κοστίσουν περίπου 10 δις Ευρώ τα επόμενα χρόνια. Στον προϋπολογισμό του 2021 έχουν ήδη προβλεφθεί 2,5 δις Ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα, πέντε φορές περισσότερα απ’ ό,τι φέτος.
Μεταξύ άλλων, έχει προγραμματιστεί η προμήθεια 18 γαλλικών μαχητικών Rafale και τεσσάρων αμερικανικών ελικοπτέρων Seahawk. Τέσσερις φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα εκσυγχρονιστούν και θα παραγγελθούν τέσσερις νέες. Υπάρχουν επίσης σκέψεις για την προμήθεια περαιτέρω υποβρυχίων γερμανικού τύπου 214. Οι ένοπλες δυνάμεις θα ενισχυθούν με 15.000 επαγγελματίες στρατιώτες.
Σε επίπεδο αριθμών, ο ελληνικός στρατός είναι πολύ υποδεέστερος από τον τουρκικό. Οι 107.000 ενεργοί Έλληνες στρατιώτες αντιπαρατίθενται στους 435.000 Τούρκους στρατιώτες. Ο τουρκικός στρατός έχει 330 ελικόπτερα μεταφοράς, η Ελλάδα μόνο 168.
Ο συσχετισμός των δυνάμεων στη θάλασσα είναι λίγο πιο ισορροπημένος. Ο αριθμός των υποβρυχίων είναι σχεδόν ίσος με δώδεκα τουρκικές έναντι έντεκα ελληνικών μονάδων -αν και η Ελλάδα διαθέτει πιο σύγχρονα υποβρύχια του τύπου 214. Όσον αφορά τις φρεγάτες, η Τουρκία έχει ένα κάποιο αριθμητικό πλεονέκτημα με 19 μονάδες έναντι 13. Στον αέρα, η Ελλάδα με 232 και η Τουρκία με 253 μαχητικά αεροσκάφη είναι σχεδόν ισοδύναμες. Η Τουρκία κινδυνεύει να μείνει στον τομέα αυτό, ωστόσο, επειδή οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να παραδώσουν στην Άγκυρα 100 παραγγελθέντα αεροσκάφη F-35 λόγω της προμήθειας ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων.
Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον Erdogan να προχωρήσει στην ανάπτυξη της δικής του βιομηχανίας όπλων. Ενώ η Τουρκία χρειάστηκε το 2015 να εισαγάγει περίπου το 70% των εξοπλισμών της, σήμερα το σχετικό ποσοστό έχει πέσει στο 30%. Ο αρχηγός του κράτους θέλει να ενισχύσει ιδίως το Πολεμικό Ναυτικό. Επιδιώκει να καταστήσει την Τουρκία θαλάσσια δύναμη, η οποία θα ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο.
Η κατασκευή του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου «Anadolu» στο ναυπηγείο της Tuzla πλησιάζει στο τέλος της. «Δεν θα αποφύγουμε τη μάχη», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο ναυπηγείο. «Δεν θα διστάσουμε να αφήσουμε πίσω μας μάρτυρες και βετεράνους».
Handelsblatt – Gerd Höhler
Πηγή: https://hellasjournal.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.