Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ, ΤΑ ''ΠΡΟΝΟΜΙΑ'', Η ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ...!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την συζήτηση που έχει ανοίξει για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, γιατί δεν πλησιάζουμε στο "τείχος ανοσίας" και τις συνέπειες της συζήτησης για "πρόνόμια" των εμβολιασμένων

Γιώργος Καρελιάς

Η συζήτηση για τον υποχρεωτικό ή μη εμβολιασμό είναι παγκόσμια, επειδή παντού υπάρχουν οι αρνητές, οι ψεκασμένοι, οι φοβισμένοι, οι διστακτικοί. Και όλοι αυτοί δεν εντάσσονται στην ίδια κατηγορία. 'Εχω την εντύπωση ότι στην Ελλάδα-ειδικά τις τελευταίες ημέρες με τα περί "προνομίων" στους εμβολιασμένους- αρχίζει να ξεστρατίζει.
Μάλιστα, την ευθύνη γι’ αυτό έχουν οι υπουργοί που ξεκίνησαν αυτή τη συζήτηση. Και, δυστυχώς, ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε ένα βαρύ φάουλ κατά την ομιλία του στη Βουλή, όταν πρόβλεψε-εν είδει προτροπής;- ότι από το φθινόπωρο ένας επιχειρηματίας θα μπορεί να απαγορεύει σε μη εμβολιασμένους την είσοδο στο κατάστημά του.
Πρώτα-πρώτα ας καταρρίψουμε ένα μύθο που κυκλοφορεί ευρέως. Ότι, δήθεν, δεν έχουμε πετύχει το πολυπόθητο "τείχος ανοσίας", επειδή υπάρχουν πολλοί αρνητές των εμβολίων. Αυτό είναι ψέμα. Ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος είπε ότι αυτοί-οι αρνητές- είναι πολύ λίγοι, γύρω στο 5%. Και πάντα θα υπάρχουν, πουθενά στον κόσμο δεν είναι δυνατό να επιτευχθούν ποσοστά 90%-100%.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει χτιστεί ακόμα το "τείχος ανοσίας", έστω στο 50%-70%, επειδή δεν υπήρχαν εμβόλια. Ούτε ακόμα υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που σήμερα, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς ότι "ξεπεράσαμε τα έξι εκατομμύρια εμβολιασμούς"(απαράδεκτη αλχημεία), το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι περίπου 23% και αυτό των εμβολιασμένων με μία δόση 39%. Δηλαδή, ούτε κάν ο ένας στους τέσσερις 'Ελληνες δεν έχει σήμερα πλήρη προστασία. Ποιος φταίει γι’ αυτό; Από πότε ο αρμόδιος υπουργός είχε εξαγγείλει "δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα"; Από το Νοέμβριο του 2020…
Πρόσφατα άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό νεότερων ηλικιών(25-29 ετών). Αλλά-φευ- τα ραντεβού εξαντλήθηκαν αμέσως, γιατί ο αριθμός τους ήταν απελπιστικά μικρός. Ποιος φταίει γι’ αυτό; Ας σταματήσουν, λοιπόν, τα ψέματα. Η Ελλάδα είναι πίσω στον εμβολιασμό όχι εξαιτίας των αρνητών, που είναι λίγοι, αλλά επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων για όσους θέλουν να εμβολιαστούν.
Υπάρχουν και ένας-δυο λόγοι ακόμα. Πρώτον, έξι μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, δεν έχει λυθεί το πρόβλημα των ανήμπορων να μετακινηθούν. Και, δεύτερον, δημιουργήθηκαν τα γνωστά προβλήματα με το εμβόλιο της Astrazeneca και τις κάθε τόσο αντιφατικές αποφάσεις για το ποιοι πρέπει ή δεν πρέπει να εμβολιαστούν με αυτό. Υπήρξαν ακυρώσεις ραντεβού, αλλά οι πολίτες που τα ακύρωσαν δεν είναι ούτε αρνητές, ούτε ψεκασμένοι, άλλωστε αρκετοί είχαν κάνει την πρώτη δόση. Έχουν εύλογες επιφυλάξεις και ανησυχίες. Και δεν είχαν εξαρχής τη δυνατότητα να επιλέξουν όποιο εμβόλιο ήθελαν.
Αυτή είναι η πραγματικότητα όσο κι αν θέλουν να την κρύψουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, για να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες. Στο πλαίσιο αυτό είναι λάθος η συζήτηση περί "προνομίων". Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να διασφαλίσει την προστασία της δημόσιας υγείας. Και δεν το έκανε. Εκεί που αυτονοήτως έπρεπε να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό (στους γιατρούς και λοιπούς υγειονομικούς) δεν το έκανε. Δική της είναι η ευθύνη.
Η συζήτηση περί "προνομίων"-έτσι όπως γίνεται- περιέχει στοιχεία παραλογισμού και μπορεί να αγγίξει τον πυρήνα βασικών δικαιωμάτων των πολιτών. Τι θα πει "ουδείς θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία να δέχεται στο κατάστημά του μόνο εμβολιασμένους", σύμφωνα με την καινοφανή αντίληψη του πρωθυπουργού; Δηλαδή, ο ταβερνιάρης θα ζητάει από τους πελάτες του πιστοποιητικό εμβολιασμού; Κι αν κάποιος δεν έχει και του δείχνει αρνητικό τεστ, τι θα κάνει; Θα τον δέχεται ή θα του κλείνει την πόρτα;
Η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας και "προνομίων" είναι παραπλανητική και θα αποδειχθεί αδιέξοδη, αν φτάσει ποτέ η στιγμή να εφαρμοστεί. Αυτό που προέχει είναι να εμβολιαστεί το απαιτούμενο για την ανοσία ποσοστό του πληθυσμού. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται πειθώ και ικανός αριθμός εμβολίων, που σήμερα δεν υπάρχει. Αν υπήρχε, θα είχαν εμβολιαστεί οι νεότερες ηλικίες και το "τείχος ανοσίας" θα είχε ήδη χτιστεί.
Αυτή είναι η ευθύνη του πρωθυπουργού και των υπουργών του και όχι η προπαγανδιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, τη μια με παραπλανητικούς αριθμούς και την άλλη με υποσχέσεις για "προνόμια". Το "τείχος ανοσίας" χτίζεται με πειθώ και με εμβόλια. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες. Και όπως έχει πει ο Αμερικανός πολιτικός και συγγραφέας Βενιαμίν Φραγκλίνος, "όποιος είναι καλός στις δικαιολογίες σπανίως είναι καλός σε οτιδήποτε άλλο".

Πηγή: https://www.news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.