Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΙΩΝΑΣ!

Ένας από τους 12 ελάσσονες προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, γνωστός για την περιπέτειά του με το κήτος...


Άγιος της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 21 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ιωνάς.
Ο Ιωνάς ήταν ένας από τους 12 ελάσσονες προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Είναι γνωστός για την περιπέτειά του με το κήτος.
Ο Θεός τον είχε διατάξει να πάει στη μεγάλη ασσυριακή πόλη της Νινευή - θανάσιμη εχθρό των Ισραηλιτών- και να προσπαθήσει να φέρει τους κατοίκους της στον ίσιο δρόμο. Ο Ιωνάς απέφυγε να εκτελέσει τη διαταγή του Θεού και έκρινε καλό να πάει σε μία άλλη πόλη, στους Θαρσείς της Ισπανίας. Ξεκίνησε, λοιπόν, το ταξίδι του με πλοίο από την Ιόππη, αλλά κατά τη διάρκεια του πλου έπιασε μεγάλη τρικυμία. Ο Ιωνάς κρίθηκε ένοχος της θεομηνίας και ρίχτηκε στη θάλασσα, όπου τον κατάπιε ένα μεγάλο κήτος. Μέσα στην κοιλιά του κήτους προσευχήθηκε στο Θεό και ω του θαύματος το κήτος τον εξέμεσε σώο στην ξηρά.
Ο Θεός τον διατάσσει να πάει εκ νέου στη Νινευή και να κηρύξει τη μετάνοια. Ο Ιωνάς υπακούει, οι Νινευίτες μετανοούν και ο Θεός τους συγχωρεί.
Ο Ιωνάς, ως Ισραηλίτης, λυπάται για τη σωτηρία των εχθρών της πατρίδας του, αλλά διδάσκεται από το φυτό κολοκύνθη ότι υπήρξε μικρόψυχος και ότι ο θεός ενδιαφέρεται για όλα τα δημιουργήματά του.

Απολυτίκιο

Σάλπιγξ εύηχος, θείων κριμάτων, κόσμω πέφηνας, αναφωνούσα, Ιωνά τοις Νινευίταις μετάνοιαν και συσχεθείς εν τω κήτει προέγραψας, την του Σωτήρος τριήμερον έγερσιν όθεν πρέσβευε, δοθήναι τοις σε γεραίρουσι, πταισμάτων ιλασμόν και μέγα έλεος.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/973

© SanSimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.