Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

LA PETITE FILLE DE LA MER (VANGELIS)


Ο Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου, ευρύτερα γνωστός ως Βαγγέλης (Βόλος, 29 Μαρτίου 1943), είναι Έλληνας πληκτίστας και συνθέτης ηλεκτρονικής, ορχηστρικής, ambient, new age και progressive rock μουσικής.
Μεταξύ των πιο γνωστών έργων του είναι οι πρωτότυπες παρτιτούρες για τις ταινίες Chariots of Fire (νικητής του Όσκαρ καλύτερου soundtrack το 1981), Blade Runner (1982)2 και 1492: The Conquest of Paradise (1992).
Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από τη χρήση συνθεσάιζερ και περιστασιακά ακουστικών οργάνων για τη δημιουργία ατμόσφαιρων ήχου surround, σε έναν γενικά μεγαλοπρεπή και επίσημο τόνο. Δεν είναι εύκολο να πλαισιώσει τη μουσική του σε ένα συγκεκριμένο είδος, αν και είναι σύνηθες να συγκαταλέγεται στις τάξεις της λεγόμενης Νέας Μουσικής ή, ευρύτερα, ως σύγχρονος κλασικός μουσικός. Σε κάθε περίπτωση, η ποικιλομορφία και η πολυπλοκότητα του έργου που περιέχεται στη δισκογραφία του δυσκολεύει την κατάταξή του ως καλλιτέχνη καθαρά New Age, αφού θεωρείται μάλιστα ένας από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής που γεννήθηκε στα μέσα της εποχής δεκαετία του 1970.
Αν και μερικά από τα πιο γνωστά έργα του ανήκουν στον κόσμο της μουσικής του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ο Βαγγέλης έχει αναγνωριστεί τόσο για τα soundtrack του όσο και για τα άλμπουμ του. Ανάμεσα στα έργα του είναι επίσης αρκετές δημιουργίες για θεατρικά έργα: Ηλέκτρα (1983), Μήδεια (1992), Λας τρωιάνας (2001), Η τρικυμία (2002). Έχει επίσης συνθέσει για μπαλέτο: R. B. Sque (1983), Frankenstein: Modern Prometheus (1985) και The Beauty and the Beast (1986).
Έχει αναπτύξει παράλληλη καριέρα ως ζωγράφος και έχει πραγματοποιήσει πολλές διεθνείς εκθέσεις. Η συνεισφορά του σε διάφορα έργα πολιτιστικού ενδιαφέροντος τον καθιέρωσαν ως προσωπικότητα με σημαντικό βάρος στα μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα στην γενέτειρά του Ελλάδα.
Προς τιμήν του η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έδωσε το όνομά του σε έναν αστεροειδή: (6354) Βαγγέλης.
Ο Βαγγέλης πέθανε στο Παρίσι, στις 17 Μαΐου 2022 
Δ.Ε.Π.

Πηγή: https://www.youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.