- Γράφει ο Ιωάννης Καραπανάγος
Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, για τον εορτασμό του Γενέσιου της Θεοτόκου, τελέστηκαν στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Γιάτρισσας, στο Λουτράκι, σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου 2022, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου και συγχοροστατούντος του Επισκόπου Κεχρεών κ. Αγαπίου, ο οποίος εντυπωσίασε με το κήρυγμά του.
Παρόντες ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, η Αντιπεριφερειάρχης κα Αθηνά Κόρκα, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Διευθυντής Αστυνομίας Κορινθίας, Αστυνομικός Διευθυντής Χαράλαμπος Τετράδης, η Αστυνόμος Β' Μάρθα Μυστακίδου, του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Πετρίτσης, ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "αλλάzουμε ΜΑΖΙ" και Δημοτικός Σύμβουλος Ιωάννης Καραπανάγος (συντάκτης του παρόντος) και προσκυνητές.
Την παραμονή του εορτασμού τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και ακολούθησαν η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας στην πόλη του Λουτρακίου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου μας, με επικεφαλής τον αρχιμουσικό κ. Πελοπίδα Μαυρόπουλο, η Αρτοκλασία και η καθιερωμένη ομιλία του Σεβασμιωτάτου, προς τους προσκυνητές, στην κεντρική πλατεία.
Η Παναγία να μας Ευλογεί και να μας Προστατεύει.
Χρόνια Πολλά και του Χρόνου με Υγεία.
Βιογραφία:
Στο κέντρο της πόλεως του Λουτρακίου προβάλλει επιβλητικά ο ναός της Παναγίας της Γιάτρισσας, ως ακλόνητος στυλοβάτης της πίστης των κατοίκων. Στο εσωτερικό του φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που απεικονίζει την Μεγαλόχαρη σε νεαρή ηλικία να κρατά το θείο βρέφος.
Η εικόνα ήρθε από τα Ιεροσόλυμα περί το 1928 μ.Χ. και με την βοήθεια του τότε Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Δαμασκηνού χτίστηκε ένας μικρός ναός (απέναντι από τον σημερινό) ενώ λόγω των πολλών θαυμάτων υγείας που έκανε επονομάστηκε ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ. Κατόπιν λόγω της μεγάλης συρροής των προσκυνητών, την 10ην Μαρτίου 1960 μ.Χ. θεμελιώθηκε ο σημερινός Ναός επί Κορινθίας Προκοπίου ο οποίος διατηρείται μέχρι σήμερα. Είναι μία τρίκλιτη βασιλική με οκτάπλευρο τρούλο. Περιλαμβάνει το ξυλόγλυπτο τέμπλο καθώς και το επιβλητικό προσκυνητάρι της εικόνας της Παναγίας μας.
Το ιστορικό της Αγίας εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας είναι το εξής: Κάθε καλοκαίρι ερχόταν στο Λουτράκι για ιαματικά λουτρά μια γυναίκα ονόματι Μαρία, που ήταν μαία. Έμενε στο σπίτι της Μαρίας Σώκου, με την οποία είχε φιλικές σχέσεις. Η Μαρία αυτή όταν πήγε να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους, έφερε ένα δώρο στη Μαρία Σώκου, την εικόνα της Παναγίας με βρέφος το Χριστό στην αριστερή της πλευρά. Στα Ιεροσόλυμα, ο πωλητής είχε πει στη Μαρία, να δώσει την εικόνα σε Θεοσεβείς ανθρώπους, που να πιστεύουν σ' αυτήν, να της ανάβουν κεριά και το καντήλι της να καίει μέρα και νύχτα, διότι είναι θαυματουργή εικόνα.
Η Μαρία όλα αυτά τα είπε στη Μαρία Σώκου. Ακόμη της είπε ότι μετά από 20 μέρες από την παράδοση της Αγίας εικόνας θα πεθάνει όπως και έγινε.
Η εικόνα ήλθε στα χέρια της Σώκου το 1928 μ.Χ. Η ευλάβεια των κατοίκων του Λουτρακίου, αλλά και ξένων με το χρόνο μεγάλωνε. Τότε σκέφτηκαν να κάνουν μια εκκλησία. Δημιουργήθηκε μία επιτροπή με την βοήθεια του τότε Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κορινθίας Δαμασκηνού και των Δωρητών, και έκτισαν σε οικόπεδο που τους προσέφερε ο Ιωάννης Μάρρας απέναντι από την σημερινή εκκλησία τον πρώτο ναό της Παναγίας της Γιάτρισσας.
Πηγή βιογραφίας: https://www.saint.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.