Πολίτες μιλούν στην «Κ» για τις αλλαγές που έχει επιφέρει στην καθημερινότητα τους ο πληθωρισμός και η ακρίβεια τους τελευταίους μήνες. Τι έχουν αναγκαστεί να περικόψουν; Τι τους ανησυχεί περισσότερο για τον χειμώνα που έρχεται;
φωτ. Shutterstock
Δήμητρα Τριανταφύλλου
Το αποτύπωμα του πληθωρισμού στην καθημερινότητα των Ελλήνων είναι πια κάτι παραπάνω από ορατό. Αυξήσεις σε καύσιμα και λογαριασμούς ρεύματος, ανατιμήσεις προϊόντων, ελάχιστες ή και καθόλου διακοπές για σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.
Η διαχείριση του οικογενειακού προϋπολογισμού καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς ο φετινός χειμώνας προβλέπεται ιδιαίτερα…. βαρύς λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Πόσο έχει αλλάξει όμως η καθημερινότητα μας όλους αυτούς τους μήνες;
«Το μεγάλο σοκ για όλους μας ήταν οι πρώτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ που έφτασαν στις αρχές του τρέχοντος χρόνου» λέει στην «Κ» ο Βασίλης Κωνσταντίνου, γυμναστής, 43 ετών και πατέρας δύο παιδιών, 10 και 6 ετών αντίστοιχα.
Όπως συνεχίζει: «Η μείωση της χρήσης του φούρνου και η πιο προσεχτική χρήση του θερμοσίφωνα ήταν οι πρώτες ενέργειές μας. Όταν πια η τιμή της βενζίνης ανέβηκε θεαματικά, περιορίσαμε σημαντικά τα Σαββατοκύριακα εκτός Αθηνών. Το ταξίδι για το Αίγιο π.χ όπου βρίσκεται το εξοχικό μας, από 100 ευρώ που κόστιζε ανέβηκε στα 160 ευρώ».
Βασίλης Κωνσταντίνου
Όσον αφορά στο θέμα που «πλήγωσε» πολύ φέτος τους Έλληνες, αυτό των καλοκαιρινών διακοπών, ο Βασίλης μας λέει πως η οικογένεια του δεν μπήκε καν στη σκέψη να ταξιδέψει σε ένα νησί. Έκαναν διακοπές μόνο στο εξοχικό.
«Και τη νέα σεζόν που ξεκίνησε γεμάτη απαιτήσεις για την καθημερινότητα των παιδιών, πώς την αντιμετωπίζετε;» ρωτάμε τον Βασίλη, για να μας απαντήσει: «Η αύξηση των τιμών έχει δυστυχώς αποτυπωθεί σημαντικά και στα δίδακτρα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Προσπαθούμε να προσφέρουμε στα παιδιά αυτά που μας έχουν ζητήσει. Είμαστε πολύ πιο επιφυλακτικοί πάντως σε αυτό το κομμάτι, μιας και δεν ξέρουμε πως θα κυλήσει ο χειμώνας».
Ο ίδιος λέει πως μαζί με την γυναίκα του την Ίριδα, η οποία είναι ελεύθερη επαγγελματίας – χωρίς σταθερό εισόδημα – και με δεδομένο ότι ζουν σε διαμέρισμα με ενοίκιο, οι δύο τους μιλούν αναλυτικά στα παιδιά για τις αποφάσεις που παίρνουν.
Όπως λέει ο Βασίλης: «Χωρίς να τα φοβίσουμε τα έχουμε ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα θέματα της εξοικονόμησης ενέργειας, τη μη αγορά τροφών που καταλήγουν στα σκουπίδια, του περιορισμού στη χρήση του κλιματιστικού και του αυτοκινήτου. Έχουμε δηλαδή στην ουσία συνδέσει την ενεργειακή χρήση με τα σύγχρονα ζητήματα προστασίας του πλανήτη. Νομίζω πάντως ότι πιο πολύ απ’ όλα μας απασχολεί το τοξικό κλίμα του φόβου το οποίο καλλιεργείται και το εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον το οποίο δεν μας επιτρέπει να οργανώσουμε τη ζωή μας, όπως κάναμε παλιότερα».
«Μια γενιά που δεν ανασαίνει με τίποτα»
Την παραπάνω φράση χρησιμοποιεί η Ειρήνη Παπαδάκη, 39 ετών, οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού, για να μας περιγράψει πως νιώθουν οι άνθρωποι της γενιάς της απέναντι στις αλλαγές που αναγκάζονται να κάνουν. Η ίδια λέει πως η οικογένειά της έχει ένα σχετικά καλό εισόδημα για τα δεδομένα της εποχής οπότε δεν έχει χρειαστεί να προχωρήσει ακόμα σε «δραματικές» περικοπές.
Ειρήνη Παπαδάκη
«Υπάρχει όμως ένα “κράτημα” σε αυτά πoυ τώρα αποκαλούνται περιττά – και που μόνο περιττά δεν είναι- δηλαδή τα ταξίδια και οι έξοδοι. Με ανησυχεί το πώς θα αποκλιμακωθεί όλο αυτό και τι θα αφήσει πίσω του. Ανήκω στη γενιά που ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στην κρίση και την έχω δει να γίνεται μονιμότητα. Και φυσικά, με ανησυχεί το αν η δουλειά μου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Σε δύσκολους καιρούς οι άνθρωποι περικόπτουν οτιδήποτε έξτρα και δυστυχώς η ψυχική υγεία θεωρείται πολυτέλεια», προσθέτει.
Πιο δύσκολα τα πράγματα για μονογονεϊκές οικογένειες και ΑμεΑ
Όπως είναι αναμενόμενο, οι κοινωνικές ομάδες που είχαν ούτως ή άλλως προκλήσεις να αντιμετωπίσουν, στρεσάρονται ακόμα περισσότερο. Η Πέγκυ Βαλμά, 45 ετών, καθηγήτρια πιάνου και μητέρα δύο παιδιών (ένα στο δημοτικό και ένα στο γυμνάσιο) σε μονογονεϊκή οικογένεια, λέει στην «Κ»: «Ενώ οι τιμές ανέβαιναν ήδη από την περίοδο της πανδημίας που ήμασταν κλεισμένοι στο σπίτι δεν θα έλεγα ότι επηρεαστήκαμε ιδιαίτερα τότε μιας και τα έξοδα μας είχαν μειωθεί σημαντικά. Όταν επανήλθαν όλες οι δραστηριότητες, η διαφορά έγινε αισθητή».
Πέγκυ Βαλμά
Και σε τι είδους περικοπές έχει αναγκαστεί να προβεί προκειμένου να αντεπεξέλθει στα κύματα της ακρίβειας που πλήττουν τα νοικοκυριά;
«Η αγορά ρούχων, παιχνιδιών και αντικειμένων περνάει από φίλτρο και συζήτηση για το πόσο απαραίτητο είναι το κάθε τι. Δραστηριότητες όπως το θέατρο, το σινεμά και οι συναυλίες σχεδόν μηδενίστηκαν. Περιορίστηκε παράλληλα η αγορά έτοιμου φαγητού και η χρήση θερμαντικών τον χειμώνα. Προσέχουμε τον θερμοσίφωνα, βάζουμε πλυντήριο λιγότερο συχνά. Όσον αφορά στα σχολικά είδη, αγοράσαμε τσάντες και υλικά ζωγραφικής αλλά πολλά άλλα (χάρακες, φάκελοι, κασετίνες κ.τ.λ) είναι ίδια με τα περυσινά. Από τις εξωσχολικές δραστηριότητες, κρατήσαμε μόνο μία. Δεν είμαι ακόμα σίγουρη τι θα κάνουμε με τις ξένες γλώσσες».
Ο Βασίλης και η Πέγκυ μιλούν στα παιδιά τους για όλες αυτές τις αλλαγές. «Είναι ενήμερα και προσπαθούν να προσαρμόζονται στις συνθήκες. Προσπαθώ να διατηρώ τη ψυχραιμία μου γιατί στις δύσκολες καταστάσεις είναι το μόνο που μπορεί να δώσει λύσεις» τονίζει.
Σε ένα “ζύγισμα” ανάμεσα στο απαραίτητο και στο περιττό έχει αναγκαστεί να προχωρήσει και η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, ΑμεΑ και ψυχολόγος στο Παίδων «Αγία Σοφία», 43 χρονών. Η Ιωάννα, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης, μας λέει πως μπορεί η ίδια να μην έχει παιδιά αλλά το σπίτι της είναι ενεργοβόρο. «Μένω σε μια ιδιόκτητη μονοκατοικία της δεκαετίας του 1960, χωρίς ηλιακό θερμοσίφωνα και τα έξοδα για θέρμανση και ρεύμα είναι υψηλά. Σκέφτομαι πως πρέπει το σπίτι να ανανεωθεί ενεργειακά, γι’ αυτό και ψάχνω να δω πώς μπορώ να αξιοποιήσω κάποιο σχετικό πρόγραμμα. Πέρυσι, που ο χειμώνας ήταν σκληρός και το πετρέλαιο κόστιζε 2 ευρώ το λίτρο, δεν θέρμανα το σπίτι τον μήνα Μάρτιο που ακόμα είχε κρύο».
Ιωάννα- Μαρία Γκέρτσου
Σε αυτό το σημείο, η Ιωάννα εξηγεί πως πριν ξεκινήσει το μεγάλο κύμα της ακρίβειας αποφάσισε να επενδύσει σε προγράμματα επιμόρφωσης και θεραπείες προκειμένου να βελτιωθεί στη δουλειά της. Προκειμένου να τα υλοποιήσει, αναγκάστηκε να θυσιάσει τις καλοκαιρινές της διακοπές.
Και οι περικοπές και οι προσαρμογές δεν σταμάτησαν εκεί. Όπως περιγράφει: «Αδυνατώ πλέον να καλύψω ανάγκες που προκύπτουν από τη βλάβη που έχω στην όραση. Είμαι τυφλή και το ταξί έχει γίνει πλέον ασύμφορο. Η αύξηση του κομίστρου έχει επιβαρύνει πολύ τα έξοδα του μήνα. Εκεί που πλήρωνα το πολύ 7 ευρώ όταν το χρησιμοποιούσα για να πάω στη δουλειά μου, τώρα πληρώνω 11 ευρώ. Περιόρισα στο ελάχιστο τη χρήση του και πια χρησιμοποιώ μαζί με τον σκύλο – οδηγό μου τρία διαφορετικά μέσα για να πάω στη δουλειά από το Χαλάνδρι στου Ζωγράφου. Προσπαθώ επίσης να προσέχω τη διατροφή μου αλλά πλέον και η υγιεινή διατροφή έχει γίνει πολυτέλεια».
Πηγή: https://www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.