Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

ΩΣΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ;

Ας πράξει η ελληνική πολιτεία τα δέοντα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης, Αρθρογράφος
Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εν έτει 2023, φαίνεται πως κάποιοι αποφάσισαν να ξαναγράψουν την ιστορία εφευρίσκοντας μία νέα γλώσσα και κάτ´ επέκταση και ένα νέο έθνος(!), δεδομένου ότι η γλώσσα αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός έθνους.
Ο λόγος για την απαράδεκτη πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Φλώρινας που ενέκρινε την ίδρυση Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας, το καταστατικό του οποίου έχει ως κύριο στόχο την καλλιέργεια της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα και την εισαγωγή της ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια στη Χώρας!
Μάλιστα, στο καταστατικό του αποκαλούμενου Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας υποστηρίζεται αυθαίρετα ότι η “μακεδονική γλώσσα” ομιλείται στις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας της ελληνικής επικράτειας.
Δεδομένης της προεκλογικής περιόδου που βιώνει η χώρα, το θέμα για ευνόητους λόγους δεν προσφέρεται για δημόσια συζήτηση μεταξύ των πολιτικών θεσμών. Δεν παύει όμως να είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να εξηγήσει στον ελληνικό λαό πώς ένα σλαβικό γλωσσικό ιδίωμα του γειτονικού μας κρατιδίου περιβάλλεται με μια δικαστική απόφαση και αναγνωρίζεται ως μακεδονική γλώσσα, όταν η Βουλγαρία αναγνωρίζει επίσημα αυτό το γλωσσικό ιδίωμα ως διάλεκτο της Βουλγαρικής γλώσσας.
Και τούτο διότι η Βουλγαρία έχει προβεί επισήμως στην ενημέρωση όλων των ευρωπαϊκών εταίρων ότι οι σλαβικής καταγωγής κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας είναι Βούλγαροι και μιλούν βουλγαρικά, αλλά στο παρελθόν, υπό το κομμουνιστικό καθεστώς του Τίτο, τους επιβλήθηκε τεχνητά μια δήθεν μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Και το φλέγον ερώτημα που ανακύπτει εν προκειμένω είναι αν η Ελλάδα έχει υποστηρίξει, λόγω και έργω, την ιστορικά τεκμηριωμένη θέση της Βουλγαρίας, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βεβαίως, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εξωτερικής ασφάλειας από τον εξ ανατολών γείτονα, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να μεριμνά για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής ιστορίας της και να διδάσκεται μέσα από τα λάθη του παρελθόντος. Και δυστυχώς το παρελθόν στην προκειμένη περίπτωση έχει πολλά δυσάρεστα να διδάξει για τον ελληνικό λαό.
Ας πράξει λοιπόν η ελληνική πολιτεία τα δέοντα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας που διαστρεβλώνεται επικίνδυνα στην προκειμένη περίπτωση, διότι «χρωστάμε σ` όσους ήρθαν πέρασαν, θα ΄ρθουν, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί.”-

***

*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας.

https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.