Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

ΔΙΗΓΗΜΑ: "AURORA"!

Tου Κωνσταντίνου Πιτένη//*


Aurora

Από παιδί αισθανόμουν πως το όνομα Aurora ήταν μαγεμένο, προτού ακόμη ασχοληθώ με τη γλώσσα ή τη μυθολογία. Όταν τύχαινε να το σχηματίσει κάποιος στα χείλη του, πράγμα ομολογουμένως σπάνιο, ένιωθα πως ψιθυρίζει ένα κοσμικό μυστικό. Σώπαινα λοιπόν αμέσως, για να ακούσω τη μονάκριβη συγχορδία που γεννούσαν οι φθόγγοι στη μεταξύ τους τριβή. Αουρόρα. Η θεότητα της Αυγής και η πρόδρομος του Ηλίου.
Με τα χρόνια η μορφή της έλαβε μια εναργέστατη παρουσία μέσα μου. Ήταν μια γυναίκα είκοσι δύο ετών. Είχε σάρκα πορσελάνινη, μαλλιά χρυσόξανθα σαν το σιτάρι και μάτια γκριζογάλανα όπως τα μυστικά του ωκεανού. Στο βλέμμα της πλανιόταν μια παραμόνιμη μελαγχολία, κάπως σκοτεινή κι ακατάληπτη, όμοια με εκείνη την ευγενική θλίψη που φορούν τα μάτια των ανθρώπων τις βροχερές ημέρες. Με κοιτούσε και το αίμα μου σπαρταρούσε από ίμερο. Μου μιλούσε κι οι λέξεις δένονταν με άλυτα μάγια, γίνονταν αιωνόβιοι γρίφοι και φυλακτά. Κάλπαζε στα σεντόνια μου, σαν μια πριγκίπισσα με χιονόλευκο λαιμό και αγγελίσια φτερά, ώρες μικρές και βάναυσες, όταν το μόνο που αποζητούσα ήταν ένα σημάδι εύνοιας, ένας καλός οιωνός. Ερχόταν τότε κοντά μου κι έσμιγε τα ροδόχροα δάχτυλά της με τα δικά μου πλέκοντας τις μοίρες μας, όταν όλα τα σενάρια γύρω μου είχαν τελειώσει. Και σαν έφτασε η στιγμή να της εκμυστηρευτώ την αλήθεια μου, πως ήταν για μένα η περίτρανη απόδειξη πως κάπου εκεί πέρα έξω υπάρχει ένας όμορφος Θεός που αξίζει να πιστέψω ανιδιοτελώς, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, εκείνη χαμογέλασε τόσο ταπεινά και τόσο άγια.

Το κείμενο ανήκει στην ποιητική συλλογή του συγγραφέα με τίτλο “Sui generis. Ο ιδιογενής” (Β’ έκδοση, Ανοιχτή Βιβλιοθήκη, 2024, σσ. 27-8).

*Ο Κωνσταντίνος Πιτένης είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας και συγγραφέας. Σπούδασε Φιλοσοφία με υποτροφίες του ΙΚΥ και του ΑΠΘ. Συμμετείχε σε πανελλήνια συνέδρια και συνέγραψε άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της Οντολογίας, της Γνωσιολογίας και της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Έχει βραβευθεί στις κατηγορίες της Νουβέλας και της Ποίησης.

Πηγή: https://www.fractalart.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.