Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Μπορεί η παραλία να μοιάζει ο ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για την ποιότητα των θαλασσίων υδάτων. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αντί να ανησυχούμε για το νερό, καλύτερα να προσέχουμε που καθόμαστε στην παραλία.
Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Environmental Science and Technology, αναλύσεις που έγιναν σε δείγματα άμμου από παραλίες της Χαβάης έδειξαν «μεγαλύτερη αφθονία» βακτηρίων που υποδείκνυαν μόλυνση από κόπρανα, όπως το βακτήριο E.coli, στην άμμο, παρά στο νερό.
«Στην πραγματικότητα, η μόλυνση της άμμου από λύματα μπορεί να αποτελέσει χρόνια πηγή βακτηριακής μόλυνσης των θαλάσσιων υδάτων» εξηγεί ο Δρ Τάο Γιαν από το Πανεπιστήμιο της Χαβάη.
Χρόνια τώρα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατά λάθος κατάποση μολυσμένου θαλάσσιου νερού μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση στομαχόπονου, διάρροιας και δερματικών εξανθημάτων.
Ωστόσο, εδώ και δεκαετίες έχει διαπιστωθεί ότι τα επίπεδα των βακτηρίων των κοπράνων στην άμμο θαλάσσης είναι 10 με 100 φορές υψηλότερα, απ’ ότι στο παρακείμενο θαλασσινό νερό.
Για να δώσουν εξήγηση στο φαινόμενο, οι αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν εργαστηριακές προσομοιώσεις παραλιών και θαλασσινού νερού μολυσμένου με λύματα για να παρατηρήσουν πως οι συνολικοί βακτηριακοί πληθυσμοί (περιλαμβανομένων των βακτηρίων από κόπρανα που προκαλούν ασθένειες) αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.
Πήραν λοιπόν δείγματα από μια παραλία, σε απόσταση περίπου 45 εκατοστών από το σημείο επαφής της παραλίας με τη θάλασσα.
Στο εργαστήριο διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια έτειναν να φθίνουν πιο αργά στην άμμο, παρά στο νερό. Και αυτό εξηγεί γιατί περισσότερα βακτήρια κοπράνων εντοπίζονται στις παραλίες παρά στην παρακείμενη θάλασσα.
«Τα βακτήρια των λυμάτων, όπως το E. coli και ο εντερόκοκκος, μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην άμμο. Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να αποτρέψει την βακτηριακή ανάπτυξη, αλλά η άμμος τους παρέχει το καταφύγιο που χρειάζονται για να γλιτώσουν από τον ήλιο. Αποτρεπτικά για την ανάπτυξή τους λειτουργούν και τα ρηχά θαλάσσια ύδατα» εξηγεί ο Δρ Γιαν.
Πηγή: health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.