Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ!

Με ερώτησή του ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας ζητάει από τα συναρμόδια υπουργεία διευκρινήσεις για το ενδεχόμενο μείωσης κατά τη νέα σχολική χρονιά του αριθμού των παιδιών που ωφελούνται από το σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και φιλοξενούνται σε παιδικούς, βρεφονηπιακούς και ειδικούς σταθμούς.
Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη προκήρυξη σχετικά με το συγχρηματοδοτούμενο με ευρωπαϊκούς πόρους πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» στο πλαίσιο του οποίου φιλοξενούνται έναντι χαμηλού αντιτίμου δεκάδες χιλιάδες παιδιά.
Ο Χρίστος Δήμας επικαλείται στοιχεία της σχετικής προκήρυξης από την οποία προκύπτει πως οι επιδοτούμενες από το ΕΣΠΑ θέσεις στους παιδικούς/βρεφονηπιακούς και ειδικούς σταθμούς περιορίζονται σε 70.000 από άνω των 90.000 τα προηγούμενα έτη με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να στερηθούν φέτος από τη συγκεκριμένη και ιδιαίτερα επιτυχημένη κατά το παρελθόν δράση. Στο κείμενο της ερώτησης ο βουλευτής Κορινθίας καλεί το αρμόδιο υπουργείο να ενεργήσει προκειμένου να μην περιοριστεί ο αριθμός των παιδιών που από τον Σεπτέμβρη θα φιλοξενηθούν στους σταθμούς. Επίσης, ζητάει να πληροφορηθεί τον λόγο που σε αυτή τη πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία ζητείται από τους ανάδοχους φορείς να αυξηθεί το χρηματικό ποσοστό προκαταβολής που καταβάλουν (στο 30% από 10% που ίσχυε) προκειμένου να εκτελέσουν το έργο. Ως προς το τελευταίο εξάλλου, ο Χρίστος Δήμας κάνει λόγο για άμεση ανάγκη αντιμετώπισης και του διαδικαστικού κωλύματος που έχει προκύψει με τις σχετικές εγγυητικές επιστολές που χρειάζεται να καταβάλουν οι ανάδοχοι φορείς (λόγω παρατεταμένης παραμονής κλειστών τραπεζών και καταστολής των λειτουργιών τους) ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά και έγκαιρα το πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:
Προς:
– Υπουργείο Εργασίας
– Υπουργείο οικονομίας, υποδομών, ναυτιλίας και τουρισμού

Θέμα: Διευκρινήσεις αναφορικά με τον προγραμματισμό δυνατοτήτων και χρηματοδότησης του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής»

Με βάση την πρόσφατη κατάθεση παρατηρήσεων/βελτιώσεων από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) σχετικά με το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» (όπως αυτό κοινοποιήθηκε στο ΦΕΚ Β’ 1376/3-7-2015) καθώς και τις αλλαγές που προέκυψαν σε σύγκριση με την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, αναδεικνύονται ορισμένα σημαντικά ζητήματα. Τα ζητήματα αυτά αφορούν οικογένειες οι οποίες επιθυμούν να εγγραφούν τα παιδία τους σε παιδικούς / βρεφονηπιακούς και ειδικούς σταθμούς ΜεΑ και αφορούν:

Ι. τον περιορισμό του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων στο πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας (2013-2014: 98.188 διαθέσιμες θέσεις, 2014-2015: 91.656 διαθέσιμες θέσεις). Φέτος, εκτιμάται πως λόγω του ισχύοντος προγράμματος και του υπάρχοντος περιορισμού (ορίζεται πως μπορεί να χορηγηθεί μόνο το 70% των θέσεων) θα γίνουν δεκτές μόνο οι περί των 70.000 από σύνολο 120.000 αιτήσεων.

ΙΙ. Διαδικαστικό κόλλημα που έχει προκύψει με τις εγγυητικές επιστολές (λόγω παρατεταμένης παραμονής κλειστών τραπεζών και καταστολής των λειτουργιών τους). Η έκδοση και χορήγηση των συγκεκριμένων επιστολών κρίνεται αναγκαία και επιτακτική για την δρομολόγηση των σχετικών με το πρόγραμμα αιτήσεων και είναι μια ενέργεια η οποία μπορεί να επιτελεστεί μόνο από έναν χρηματοοικονομικό οργανισμό, όπως οι τράπεζες. Λαμβάνοντας, επιπλέον, υπόψη πως η διορία για την καταβολή των αιτήσεων πλησιάζει, η αγωνία των δικαιούχων ανάδοχων φορέων κρίνεται απολύτως δικαιολογημένη.

ΙΙΙ. Την αξιοποίηση της διαθέσιμης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ καθώς πολλά παιδιά κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός του προγράμματος με το νέο έτος. Το συνολικό ύψος της συγχρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά κονδύλια αγγίζει τα 138 εκατομμύρια ευρώ ενώ η συμβολή στο εν λόγω πρόγραμμα από ελληνικούς πόρους αγγίζει τα 46 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως πρόκειται για ένα άκρως σημαντικό και ευεργετικό πρόγραμμα -βασιζόμενο κατά κύριο λόγω σε ευρωπαϊκούς πόρους- το οποίο σαφώς και πρέπει να αξιοποιηθεί στο ακέραιο.

ΙV. Όπως προκύπτει από το παρόν σχέδιο η προκαταβολή που πρέπει να καταβληθεί από τους δικαιούχους φορείς έτσι ώστε να δρομολογηθεί η σχετική εγγραφή στο έργο ανέρχεται στο 30% του έργου για φέτος έναντι του προηγουμένως 10%. Το διαδικαστικό-οικονομικό αυτό ζήτημα, σε συνδυασμό με την μετέωρη κατάσταση που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα σαφώς και δυσχεραίνει την ήδη δυσμενή οικονομική κατάσταση των αιτούντων και οδηγεί σε αδιέξοδο τους ενδιαφερόμενους γονείς και κηδεμόνες.

Παράλληλα, εκτός των προαναφερθέντων, υπενθυμίζεται και τονίζεται πως το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα του ΕΣΠΑ με ιδιαίτερα θετικό κοινωνικό πρόσημο, καθώς εξετάζουμε την δράση ενός προγράμματος που διευκολύνει σημαντικά οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να φιλοξενήσουν τα παιδιά τους σε παιδικούς/ βρεφονηπιακούς και ειδικούς σταθμούς καταβάλλοντας χαμηλό αντίτιμο.
Κατόπιν τούτου, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου για την μέγιστη αξιοποίηση του συνόλου των δυνατοτήτων που έχουν οι δομές μας να καλύψουν τις σχετικές κοινωνικές ανάγκες, καθώς και ποιος ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση της διαθέσιμης χρηματοδότησης;
Ποια είναι η στάση του αρμόδιου Υπουργείου στην έκτακτη και επιτακτική ανάγκη έκδοσης των σχετικών εγγυητικών επιστολών; Το Υπουργείο θα λάβει άλλες εναλλακτικές ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή έκδοση των σχετικών επιστολών;
Για ποιο λόγο προβλέπεται φέτος αύξηση της προκαταβολής των φορέων ώστε να δρομολογηθεί η σχετική εγγραφή στο πρόγραμμα και η οποία ανέρχεται στο 30% του έργου έναντι του προηγουμένως 10%;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.