Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο
Image result for καλή σχολική χρονιά
Μια ελληνική παροιμία λέει: "αφού δεν εξεκίνησες, πώς θέλεις και να φτάσεις, ούτε κερδίζεις τίποτε, χωρίς να δοκιμάσεις. "Και μια άλλη λέει: "μην καμαρώνεις την αρχή, προτού να δεις το τέλος."
Σύντομα, οι μαθητές των σχολείων ξεκινούν τη νέα ακαδημαική χρονιά τους. Τα παιδιά θα προσπαθήσουν να δώσουν ότι καλύτερο για μια επιτυχημένη μετάβαση στο επόμενο έτος. Γεμάτα άγχος, στρες και με απουσία ελεύθερου χρόνου. Αγχωμένοι οι γονείς, αγχωμένα και τα παιδιά και όλοι μαζί να προσπαθούν να αλιεύσουν ισορροπίες.

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Η σκέψη μας αν θα καταφέρουν τα παιδιά μας να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των τόσων υποχρεώσεών τους στροβιλίζεται συνεχώς στο μυαλό μας. ΄Ομως, φαντάζομαι ότι ο κάθε γονιός που γνωρίζει το παιδί του, χρειάζεται να βάζει όρια. ΄Ορια ώστε να αποφύγουν τα παιδιά την εξάντληση.
"Η αρχή είναι το ήμισι του παντώς", λέει μια αρχαία ελληνική παροιμία. Και η σωστή αρχή, έχει να κάνει με μια πιθανότητα. Και η πιθανότητα αυτή είναι θέμα επιλογών. Το τι ήμαστε, το ποια διαδρομή έχουμε ακολουθήσει μέχρι εδώ, είναι αποτέλεσμα των επιλογών που έχουμε κάνει. Αποτελεί πρωταρχική μέριμνα το να ξεκινήσουμε, κάνοντας την αρχή με την επιλογή μας. Μετά, ακολουθούμε τον δρόμο που χαράξαμε. Μπορεί να αναθεωρήσουμε στην πορεία αν κάτι δεν μας ταιριάζει και να αλλάξουμε επιλογή. ΄Ομως το σπουδαιότερο είναι να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας. Ο στόχος αποτελεί το τέρμα της διαδρομής, που καταλήγει σε μια άλλη πόρτα που καλούμαστε να ανοίξουμε. Προκλήσεις παντού. Σειρήνες που θέλουν να μας αποπροσανατολίσουν από το δρόμο μας, παρεκκλίσεις από τον στόχο και αστοχίες. ΄Ολα είναι μέσα στο πρόγραμμα. ΄Οταν ζούμε στην πραγματική ζωή μέσα, δεν ελέγχουμε τίποτα. Μονάχα ο εαυτός μας είναι το εργαλείο εκείνο που θα μπορέσει να ανοίξει ή να κλειδώσει τις πόρτες. Μονάχα ο εαυτός μας είναι ο κύριος και μοναδικός αποδέκτης των ενεργειών που κάνουμε. Γι΄ αυτό, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, να μην αποπροσανατολιστούμε.
Το σχολείο, προετοιμάζει τους μαθητές για να ενταχθούν στη ζωή. Δεν είναι μόνο το μάθημα. Είναι η ομάδα. Είναι η συναναστροφή, είναι ο αθλητισμός, ίσως και η απομόνωση κάποιες φορές, οι φίλοι, οι εκδηλώσεις, η οργάνωση, η πειθαρχία και άλλες ιδιότητες που ένας εκπαιδευτικός σίγουρα θα μπορέσει να αναλύσει καλύτερα.
Αρχή λοιπόν της σχολικής χρονιάς, αρχή του φθινοπώρου. Καλή αρχή να έχουμε όλοι μας και καλή επιτυχία σε ότι και αν κάνουμε.
*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.