Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ...!

Του Δημήτρη Καραπατά


Ζυγώνει τα 150 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και δεν τον σταμάτησε, ούτε η περίοδος των δύο παγκοσμίων πολέμων!
Ελίσσεται κάτω από τα έγκατα της αθηναϊκής γης και ανάμεσα από αρχαιολογικούς χώρους κοιτίδα της ανθρωπότητας που η συνύπαρξη μαζί τους, όχι μόνο δεν τους πλήγωσε αλλά αντίθετα αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι τους!
Ο λόγος για τον θρυλικό ηλεκτρικό σιδηρόδρομο Αθηνών, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της πρωτεύουσας, μέσα από μια γραμμή που ξεκινάει από τον Πειραιά και απολήγει διασχίζοντας το κέντρο από το κλεινόν άστυ, στην Κηφισιά!

Τα καναρίνια του ηλεκτρικού...

Λόγω του έντονου κίτρινου χρώματος, τους οι 4 κατασκευασθέντες στην πάλαι ποτέ Ανατολική Γερμανία συρμοί του ΗΣΑΠ, LEW, κόλλησαν το παρατσούκλι καναρίνια.
Οι συρμοί αυτοι, νοικιάστηκαν και κυκλοφόρησαν στις ράγες του Ηλεκτρικού σιδηροδρόμου της Αθήνας την περίοδο 1982-1985, ώστε να ενισχύσουν της σύνθεσης των συρμών για τον σχηματισμό πυκνών δρομολογίων.

Ο ξύλινος ηλεκτρικός...

Στις ράγες του κυκλοφόρησαν συρμοί, μεγάλης ιστορικής σημασίας και κομψότητας, όπως ήταν οι "ξύλινοι συρμοί"!
Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για συρμούς χαλύβδινης κατασκευής και με ξύλινο μανδύα, οι οποίοι κυκλοφόρησαν μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1980, και παρά το γεγονός, ότι οι Ε.Η.Σ (και μετέπειτα Η.Σ.Α.Π από το 1976) συνέχισαν να προμηθεύονται μεταλλικούς συρμούς νέου τύπου αρχής γενομένης από την παραλαβή του 1951.

Νοσταλγικό ταξίδι...

... στην ιστορία και στις αναμνήσεις, μπορούν να κάνουν όλοι όσοι επιθυμούν, στο σιδηροδρομικό μουσείο του ηλεκτρικού, που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα πριν την έξοδο από τον τερματικό σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στον Πειραιά (φωτό 22&23)

Ηλεκτρικός και τέχνη...


Επίσης, ο πολυσύχναστος σταθμός του Ηλεκτρικού στον Πειραιά, φιλοξενεί στην ακραία αποβάθρα του μια διαρκής έκθεση ζωγραφικής με θέμα "Λιμάνια", την οποία αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να θαυμάσει!
Ξεχωρίζει (χωρίς αυτό να σημαίνει πώς τα υπόλοιπα έργα υστερούν) "Ο Παλαιός Πειραιάς" μέσα από την εικαστική ματιά του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου / θαλασσογράφου Αιμιλίου Προσαλέντη ( φώτο 24)
Ενώ σαν παλιά ρομαντικό βαλς ξεπροβάλλει ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, από το εικαστικό αριστούργημα " Νέον Φάληρον" του Γιώργος Ιωάννου ( φωτό 28)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.