Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ...!

Άρθρο του Γιάννη Β. Καραπανάγου

 

Η αριθμητική είναι ένα από τα διδασκόμενα μαθήματα στο σχολείο. Οι δάσκαλοι επισημαίνουν συνεχώς τη σημασία και τον καθοριστικό ρόλο των μαθηματικών πράξεων στις καθημερινές συναλλαγές. Σε παλαιότερες εποχές οι εκπαιδευτικοί τόνιζαν ότι πρέπει να ξέρεις να υπολογίζεις για να μην σε κλέβουν.
Σήμερα οι αριθμοί προσδιορίζουν, επιπλέον, το μέγεθος της ευτυχίας ή της δυστυχίας μας. Στην εποχή που ζούμε, της κρίσης και της νέας τάξης πραγμάτων που επιβάλλεται στην ελληνική κοινωνία, όλα κοστολογούνται. Τίποτα δεν εξαιρείται. Ούτε Αρχές, ούτε Αξίες, ούτε Συναισθήματα, ούτε Ανθρώπινες οντότητες. Όλα μετρώνται σε μια ζυγαριά κόστους με ειδικό βάρος.
Οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί ή καταντήσει, ανάλογα με την οπτική γωνία θεώρησης των δεδομένων που επικρατούν, ζωντανές κινητές αριθμομηχανές, με στόχο την επιβίωσή τους. Οι τσέπες του ‘Έλληνα έχουν αδειάσει από τη ληστρική φοροεπιδρομή της κυβέρνησης, τη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων και την ανεργία.
Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μειοψηφία κροίσων και πλειοψηφία ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Το άτομο και η οικογένεια αναζητούν πόρους για την επιβίωση και την κάλυψη των υποχρεώσεων έναντι του Κράτους. Ενός Κράτους που δεν έχει συγκεκριμένη ταυτότητα επειδή βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, υπό την καθοδήγηση της Τρόικα.
Νούμερα στριφογυρίζουν στο μυαλό μας και στις σημειώσεις μας. Βασική προτεραιότητα η τακτοποίηση των λογαριασμών. Ολονύχτιες συσκέψεις με το πορτοφόλι και τις τσέπες μας καταλήγουν σε τρομερό πονοκέφαλο και δραματικό αδιέξοδο γιατί δεν βγαίνουν τα νούμερα. Ο ατομικός και οικογενειακός οικονομικός προγραμματισμός έχει καταλήξει σε άλυτη σπαζοκεφαλιά ενός σύγχρονου περίπλοκου κουίζ.

Κάθε τι αποτιμάται, βήμα προς βήμα. Ακόμη και η πάλαι ποτέ κραταιά ανθρώπινη παρουσία και υπόσταση κοστολογείται. Η Εφορία την έχει συμπεριλάβει στα τεκμήρια διαβίωσης. Προσωπική Δαπάνη Διαβίωσης ονομάζεται και έχει αποτιμηθεί στα 3.000 ευρώ. Ο τρόπος ζωής μας έχει τιμολογηθεί όπως τα αυτοκίνητα και τα υπόλοιπα υλικά αγαθά. Μόνο ταμπέλα δεν έχει αναρτηθεί σε κάποιο σημείο του σώματος, ενός εκάστου εξ ημών, γιατί δεν υπάρχει διαφορά στην τιμή. Τρεις χιλιάδες ευρώ είναι το ελάχιστο ποσό για όλους. Μ΄αυτό εκτιμάται ότι ζούμε και επιβιώνουμε. Ευτελές ποσό αλλά προσδιορίζει την εικόνα του κρατικού μηχανισμού και των εκπροσώπων του για τον κυρίαρχο λαό! Και το σπουδαιότερο, η προσωπική δαπάνη διαβίωσης προστίθεται στο σύνολο των τεκμηρίων για φορολόγηση. Προς το παρόν δεν έχουν φορολογηθεί ακόμη η γέννηση και ο θάνατος, αν και απαιτούν ένα σεβαστό ποσό για να είναι αξιοπρεπή!
Ίσως οι κυβερνώντες επιδιώκουν να μετατρέψουν τη ζωή των σύγχρονων Ελλήνων σε λιτή, απέριττη, πλήρως πειθαρχημένη και εμπνευσμένη από το πρότυπο ζωής των Αρχαίων Σπαρτιατών. Ισοπεδωτικές τάσεις επιβάλλουν οι εκφραστές και ταυτόχρονα εραστές της παγκοσμιοποίησης. Να μην υπάρχουν διαφορές. Όλοι ίσοι και σύγχρονοι είλωτες της μειοψηφίας των κροίσων, χωρίς προσωπικότητα και δημιουργική σκέψη.

Παρακολουθώντας ταινίες επιστημονικής φαντασίας στην καθημερινότητά μας, με δέος, αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πού μας οδηγούν. Αριθμημένα, πανομοιότυπα ντυμένα ανθρωπάκια, καθολικά υποταγμένα και ελεγχόμενα πλήρως στα κελεύσματα των αφεντάδων. Αφεντάδων που θα έχουν και τα μέσα να τιμωρούν κάθε ανυπακοή και αντίσταση στο σύστημα και στους εκπροσώπους του. Ο άνθρωπος, σε ρόλο ζωντανής μηχανής. Γιατί όποιος διαμαρτύρεται, για τα όσα συμβαίνουν σε βάρος της αξιοπρέπειάς του και της ποιότητας της ζωής του, είναι γραφικός, φασίστας, εχθρός της Δημοκρατίας, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και του Ευρώ! Είναι ανώριμος και οπαδός της κοινωνικής αναταραχής, που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και ασφάλεια!
Ενισχυτικό γεγονός, προς την κατεύθυνση της μαζικοποίησης, αποτελεί και η πρόσφατη συνάντηση του πρώην προέδρου του Ισραήλ, Σίμον Πέρες, με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, κατά την οποία αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία οργάνωσης με την ονομασία «Ηνωμένες Θρησκείες», η οποία θα ακολουθήσει τα πρότυπα των Ηνωμένων Εθνών. Κάτι που, όπως υποστήριξε, θα μπορούσε να συμβάλει στο να σταματήσουν οι πόλεμοι που εξαπολύουν οι φανατικοί θρησκευόμενοι! Όλα σ΄ένα και όλοι για ένα!
Μην ανησυχείτε λοιπόν! Τα νούμερα γύρω μας πολλά! Η Ζωή μας ένα από αυτά…!

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.