Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ... ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ!

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος

Από αριστερά: Άντυ Μπέζιου, Τάσος Σακελλαρίου, Πελοπίδας Μαυρόπουλος
O Αντιδήμαρχος κ. Τάσος Σακελλαρίου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσικής κ. Πελοπίδας Μαυρόπουλος προέβησαν σε οικονομικό και καλλιτεχνικό απολογισμό του πρώτου Φεστιβάλ Λουτρακίου και προσδιόρισαν τους στόχους της επόμενης διοργάνωσης, το καλοκαίρι του 2016, κατά τη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015, παρουσία του Δημάρχου κ. Γιώργου Γκιώνη. 
Ο Δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης
Ο Αντιδήμαρχος κ. Σακελλαρίου αναφέρθηκε στο όραμα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής που θεωρήθηκε πρόκληση και αγκαλιάστηκε από το Δήμο και μεταξύ των άλλων είπε: «Σαν να ήταν χθες, η 10η Ιουνίου που δόθηκε η πρώτη συνέντευξη τύπου στον ΙΑΝΟ, με μεγάλο ενθουσιασμό ο οποίος διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και ολοκληρώθηκε 29 Αυγούστου, με τη συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στο Ηραίον. Οι παραστάσεις ποικίλες και κάλυψαν ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έδωσαν τη δυνατότητα στους κατοίκους και στους επισκέπτες να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν. Οι καλλιτέχνες που κατάγονται ή έχουν την καταγωγή από το Δήμο μας έδωσαν δυναμικό παρόν στις εκδηλώσεις εντυπωσιάζοντας με τις δυνατότητες το επίπεδο αλλά και το διαφορετικό της παρουσίας τους. Ένα Φεστιβάλ που τα είχε όλα. Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Πραγματοποιήθηκαν 18 εκδηλώσεις και τις παρακολούθησαν περίπου 10.000 θεατές. Διατέθηκαν 4.000 εισιτήρια. Μοιράστηκαν 15.000 προγράμματα και 5.000 διαφημιστικά έντυπα. Το Φεστιβάλ είχε την ενεργή υποστήριξη 40 χορηγών επικοινωνίας. Συνεργαστήκαμε με πάνω από 20 τοπικές επιχειρήσεις. Είχε πάνω από 20 χορηγούς και υποστηρικτές. Η ομάδα υποστήριξης αποτελούνταν από τριάντα εθελοντές. Ο προϋπολογισμός ήταν 62.000 ευρώ περίπου. Το 50% του προϋπολογισμού καλύφθηκε από τα εισιτήρια. 12.000 καλύφθηκαν από χορηγίες και η χρηματοδότηση του Δήμου αμιγώς για το φεστιβάλ ήταν γύρω στις 20.000 ευρώ». 
Πελοπίδας Μαυρόπουλος
Στη συνέχεια ο κ. Μαυρόπουλος, μεταξύ των άλλων, είπε: «Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα το Loutraki Festival. Ήταν ένα όραμα που πήρε σάρκα και οστά. Ξεκινώντας το Φεστιβάλ είχαμε σαν στόχο θέσει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής. Γενικά αυτός ήταν και ο σκοπός του συλλόγου από ιδρύσεώς του. Οπότε θεωρούμε ότι ο στόχος αυτός επετεύχθη με τη συμμετοχή τους σε διάφορες εκδηλώσεις. Ήταν ένα Φεστιβάλ το οποίο είχε πάρα πολύ μεγάλη διάρκεια και είναι ίσως και το μεγαλύτερο πανελλαδικά φέτος. Προσπαθήσαμε όλες οι παραστάσεις γενικά να έχουν υψηλό επίπεδο και θεωρούμε, εκ των υστέρων, ότι το έχουμε πετύχει. Θέλω να σταθώ στο γεγονός ότι παρ’ όλη την κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, τα οικονομικά κυρίως, καταφέραμε να ακυρώσουμε μόνο μία δική μας παραγωγή και άλλες δύο παραστάσεις που είχαν προγραμματιστεί με περιοδείες, που έτρεχαν πανελλαδικά. Ακύρωσαν όλες τους τις παραστάσεις, οπότε ήταν αναπόφευκτο να μην έλθουν και εδώ. Ήταν στόχος μας, εξ αρχής, να έχουμε σε όλες τις δραστηριότητές μας το τοπικό στοιχείο, Αυτός είναι ένας στόχος που θα συνεχίσει και τις επόμενες χρονιές. Αναζητούμε διαφορετικές παραστάσεις και διαφορετικού είδους συμπράξεις όπως ήταν κι αυτή που έγινε με την Ελευθερία Αρβανίτικη και τους Four Below Blue. Θέλω να αναφέρω και κάποια στατιστικά στοιχεία. Συμμετείχαν στο Φεστιβάλ η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου με 65 περίπου μουσικούς, η μικτή χορωδία Λουτρακίου με 40 χορωδούς και τρεις ακόμη χορωδίες από την ευρύτερη περιοχή αλλά και την Αθήνα, επίσης με σαρανταμελή σύνθεση. Η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, η οποία συνέπραξε με δύο σολίστες από το Λουτράκι. Είναι πολύ σημαντικό κι αυτό, η ανάδειξη παιδιών με ταλέντο, γενικά η προώθησή τους στα μουσικά δρώμενα. Περισσότεροι από τριάντα καλλιτέχνες, οι οποίοι ήταν τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές, έξι τοπικά συγκροτήματα, τέσσερις σημαντικοί και καταξιωμένοι ερμηνευτές. Έγιναν παραστάσεις σε 11 διαφορετικά σημεία».
Επιπλέον ο κ. Μαυρόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους που έχουν τεθεί για το επόμενο Φεστιβάλ λέγοντας ότι «εξετάζουμε το ενδεχόμενο σε διάρκεια να μικρύνει για να είναι πιο ευέλικτη και πιο ελεγχόμενη η κατάσταση. Προσανατολιζόμαστε περίπου τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου μέχρι και τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου. Ουσιαστικά για ένα περίπου μήνα η διάρκεια. Βέβαια θα δραστηριοποιηθούμε την ημέρα της μουσικής, την ευρωπαϊκή ημέρα της μουσικής. Είμαστε στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προβολής της ημέρας της μουσικής. Αυτό προϋποθέτει εκδηλώσεις τριήμερες, εκδηλώσεις με συμμετοχές καλλιτεχνικών σχημάτων από τη ευρύτερη περιοχή και ίσως έχουμε και διεθνή συμμετοχή. Επίσης διατηρούμε τις βραδιές της Πανσελήνου, μία για τον Ιούνιο, μία για τον Ιούλιο και μία για τον Αύγουστο και μετά το κύριο σκέλος του Φεστιβάλ, το οποίο ουσιαστικά, ο κύριος κορμός του, θα γίνει τον Αύγουστο. Από τις φετινές διοργανώσεις κρατάμε όλες τις επιτυχημένες συναυλίες και όλες τις επιτυχημένες υποδιοργανώσεις. Σε αυτά σίγουρα θα προσθέσουμε κάποιες παραστάσεις. Προσανατολιζόμαστε για θεατρικά δρώμενα και θεατρικές παραστάσεις, όπως και παραστάσεις που αφορούν το χορό, οι οποίες ήταν ουσιαστικά δύο στη φετινή διοργάνωση. Έχουμε θέσει ως στόχο την εξωστρέφεια του Φεστιβάλ και στο πλαίσιο αυτό, μέσα στον Αύγουστο, συζητήσαμε και συνάψαμε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κυκλάδων, το οποίο διεξάγεται στη Σύρο επί δωδεκαετία. Προχωρημένες είναι επίσης οι συζητήσεις για σύμπραξη της Φιλαρμονικής με κάποιον έντεχνο καλλιτέχνη. Επίσης υπάρχει η προοπτική συνεργασίας με την Ελευθερία Αρβανίτικη, μέσα στο χειμώνα, σε μέρη που θα ανακοινωθούν προσεχώς. Θα επιδιώξουμε τον όρο Διεθνές».
Ακολούθησαν ερωτήσεις από εκπροσώπους των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, στις οποίες απάντησαν τόσο ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γκιώνης, όσο και οι κ.κ. Σακελλαρίου και Μαυρόπουλος. 
Οι ερωτήσεις που κυριάρχησαν αφορούσαν την καλλιτεχνική έκβαση του Φεστιβάλ, καθώς και τα όσα διαδραματίστηκαν στη συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, στο Ηραίον Περαχώρας, την 29η Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι σοβαρά προβλήματα είχαν δημιουργηθεί από την αθρόα προσέλευση κόσμου, την εξάντληση των εισιτηρίων και την κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε διεξοδικά, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως έγιναν λάθη, όπως  και οι κ.κ Γκιώνης και Σακελλαρίου παραδέχθηκαν, προς τιμήν τους, αναφερόμενοι μάλιστα και στους λόγους που, κατά τη γνώμη τους, οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και πως ο σχεδιασμός στην οργάνωση της όποιας μελλοντικής εκδήλωσης, ανάλογης βαρύτητας, θα τεθεί σε νέα βάση, προς αποφυγή παρόμοιων περιστατικών. 
Συμπερασματικά, το 1ο Φεστιβάλ Λουτρακίου καταγράφεται πλέον στο ενεργητικό του Δήμου μας σαν ένα γεγονός που προκάλεσε το ενδιαφέρον και πρόβαλε την περιοχή μας. Η συμμετοχή του Δήμου, με το ποσό των είκοσι χιλιάδων ευρώ για την κάλυψη των δαπανών της διοργάνωσης, αντισταθμίζεται από τα οφέλη, που προέκυψαν, αν και δεν υπάρχουν μετρήσιμα στατιστικά μεγέθη προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο καλλιτεχνικός απολογισμός επισφράγισε την αίσθηση ότι το όραμα έγινε πράξη, με δραστηριότητες που στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας, μόχθου και κόπου όλων των εμπλεκομένων μουσικών, χορωδών, ερμηνευτών και εθελοντών, που είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Εύσημα δικαιούται και ο κ. Μαυρόπουλος, ως Αρχιμουσικός, ο οποίος δίνει το δικό του στίγμα στα μουσικά δρώμενα του Δήμου μας, διαθέτοντας προσόντα για να πρωταγωνιστήσει σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο. 
Σχετικά με τις ερωτήσεις των εκπροσώπων των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην τελευταία συναυλία του προγράμματος, στο Ηραίον Περαχώρας και τις απαντήσεις του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου, καθίσταται σαφές ότι υπάρχει διαφορετική ερμηνεία των λέξεων κίνδυνος, μέτρα ασφαλείας και πρόληψη καταστάσεων, μεταξύ εμού και της Δημοτικής Αρχής, λόγω της διαφορετικής οπτικής γωνίας προσέγγισης και ανάλυσης των συγκεκριμένων προβληματικών καταστάσεων, με γνώμονα την ανθρωποκεντρική αρχή, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαφορετικές επαγγελματικές μας εμπειρίες. 
Τάσσομαι υπέρ της άποψης πως δεν πρέπει να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Όμως, εάν πάρει φωτιά το δέντρο κινδυνεύει να καεί ολόκληρο το δάσος. Κι αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση από την κοινή λογική και ευτυχώς που οι προβληματικές καταστάσεις δεν είχαν περαιτέρω αρνητικές συνέπειες. 
Εύχομαι το 2ο Φεστιβάλ Λουτρακίου να πραγματοποιηθεί και να χαρακτηριστεί πρότυπο διοργάνωσης σε όλους τους τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.