Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ!

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η δομή του εγκεφάλου ηλικιωμένων με πιο σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης διέφερε από αυτήν όσων δεν είχαν κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη εκτός από τη διάθεση μπορεί να επηρεάσει και τη μνήμη
Γράφει: Ψωμιάδου Εύη

Νέα έρευνα έδειξε ότι η κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά και τη μνήμη, εκτός από τη διάθεση.
Η Adina Zeki Al Hazzouri, του University of Miami, δήλωσε ότι καθώς τα συμπτώματα κατάθλιψης μπορούν να αντιμετωπιστούν, ενδεχομένως είναι πιθανό η αγωγή να μπορεί να μειώσει και τα προβλήματα σκέψης και μνήμης.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η δομή του εγκεφάλου ηλικιωμένων με πιο σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης διέφερε από αυτήν όσων δεν είχαν κατάθλιψη.
Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 1.100 ανθρώπους, μέσης ηλικίας 71 ετών, χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Υποβλήθηκαν σε εξετάσεις μνήμης και σκέψης στην έναρξη της έρευνας, καθώς και 5 χρόνια αργότερα.
Στην έναρξη, 22% των συμμετεχόντων είχαν μεγαλύτερα συμπτώματα κατάθλιψης και χαμηλότερα σκορ σε τεστ επεισοδιακής μνήμης.
Ωστόσο, η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.
Όσοι είχαν μεγαλύτερα συμπτώματα κατάθλιψης είχαν επίσης μικρότερο μέγεθος εγκεφάλου και ήταν 55% πιο πιθανό να έχουν μικρές αγγειακές βλάβες στον εγκέφαλο.
Δεν υπήρχαν ενδείξεις σχέσης μεταξύ μεγαλύτερων συμπτωμάτων κατάθλιψης και αλλαγών στις ικανότητες μνήμης για περισσότερα από 5 χρόνια.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

Πηγές: Neurology, http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.