Τρίτη 21 Μαΐου 2019

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ! (VIDEO)

Κόρινθος, 19 Μαΐου 2019


Επίσημη δοξολογία τελέστηκε για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Παύλου, χοροστατούντος του επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Κορινθίας. 
Την ομιλία εκφώνησε η μαθήτρια Γυμνασίου Αναστασία Ιωσηφίδη. Ο αρχικός ομιλητής κ. Χάρης Τσιρκινίδης, συγγραφέας και πρώην στρατιωτικός ακόλουθος στην ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι, στην Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες,  δεν μπόρεσε να παραστεί, λόγω πρόσκλησής του, την ίδια ημέρα, στη Βουλή των Ελλήνων.
Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο Μαυσωλείο των Ηρώων, χορευτικό τμήμα, που το αποτελούσαν οι κ.κ. Γιάννης Καζαντζίδης (Μουσικός και Δάσκαλος Ποντιακής Λύρας), Παναγιώτης Καζαντζίδης (Μουσικός Κρουστών), Γιώργος Κωνσταντής (Χοροδιδάσκαλος και Μουσικός Κρουστών) και Παναγιώτης Καζαντζίδης (χορευτής), παρουσίασε ποντιακούς χορούς και στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν κόλλυβα, ποντιακά εδέσματα, αναψυκτικά, κρασί, καφέδες στους καλεσμένους. 

Άψογες οικοδέσποινες η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων Ν. Κορινθίας κα Μυροφόρα Ισπυροπούλου και η Γενική Γραμματέας κα Καρίνα Δουλγαρίδη, καθώς και τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. 
Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Γιώργος Τσόγκας, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέκος Πνευματικός, Υποψήφιοι Δήμαρχοι, Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι του Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας -με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κορινθίας Ταξίαρχο κ. Σπυρίδωνα Σκλάβο και τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Χαράλαμπο Τετράδη- του Λιμενικού Σώματος, του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων. 


Επίσης, αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συνδυασμού, με επικεφαλής τον Υποψήφιο Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων Ιωάννη Β. Καραπανάγο, συνοδευόμενος από υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους του Συνδυασμού -τις κυρίες Σοφία Λαπαρδά, Ευαγγελία Παπακωνσταντίνου, Δέσποινα Συρίγου, Εύη Τσαβαλιά, και τους κ.κ. Γιάννη Γλυκοφρύδη, Βασίλη Λιαντινιώτη, Απόστολο Λυχούδη- παρέστη στην εκδήλωση, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.


Η ομιλία που ανέγνωσε η μαθήτρια Αναστασία Ιωσηφίδη



Αξιότιμε κύριες και κύριοι,



Σήμερα έπρεπε να μας τιμήσει με την παρουσία του ο κύριος ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΡΚΙΝΙΔΗΣ. 

Ο Χάρης Τσιρκινίδης είναι πρώην στρατιωτικός ακόλουθος στην Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι, Μαδρίτη, Βρυξέλες. Είναι συγγραφέας. Έχει γράψει πολλά βιβλία, ένα από τα οποία είναι «Κόκκινο ποτάμι», που μεταφέρεται από τον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη και το κινηματογραφικό. Διαμένει στη Θεσσαλονίκη.
Δυστυχώς την τελευταία στιγμή έμαθε ότι πρέπει την ίδια μέρα να παρουσιάσει τον Ελληνισμό των Ποντίων στην Βουλή και μας έστειλε την επιστολή του.
Η τιμή μου να σας την διαβάσω. 

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ 1908 -1924

Σεβασμιότατε, έντιμο ιερατείο, αγαπητό εκκλησίασμα.

Η Ασιατική κατάρα, η Τουρκική Ορδή, κτύπησε τη δύναμη η οποία κρατούσε πάντα τον Ελληνισμό ψηλά παρά τις πολλαπλές και αλλεπάλληλες απειλές. 
Η ακαταμάχητη αυτή δύναμη στηριζόταν σε δύο ισχυρούς πυλώνες: Τον πολιτισμό και τη Θρησκεία. 
Η ιστορία όμως της ανθρωπότητας ούτε στατική είναι ούτε χαρίζεται. 
Αλλεπάλληλες απειλές και επιθέσεις αρχικά από Νότο και έπειτα από Βορρά και από Δύση αποδυνάμωναν την Αυτοκρατορία του Βυζαντίου. 
Έπειτα ξέσπασε η Μεγάλη Κατάρα της Ανατολής. Σελτσούκοι, Μογγόλοι και Οθωμανοί ολοκλήρωσαν την καταστροφή.
Μέσα από τους τελευταίους προέκυψαν οι Νεότουρκοι οι οποίοι από το 1911 πήραν την οριστική απόφασή τους για εξαφάνιση όλων των μη μουσουλμανικών στοιχείων της Αυτοκρατορίας. 
Συστηματικά, βάσει σχεδίου εξαφάνισαν από το 1912 έως το 1924, 284.172 Έλληνες της Ανατολικής Θράκης και περισσότερους από 1.250.000 Έλληνες της Ανατολής.

Σεβασμιότατε

Σήμερα ευρισκόμενοι εδώ, εντός του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου της Κορίνθου, της πόλης όπου δίδαξε ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος, θα μου επιτραπεί να αναφέρω δύο χαρακτηριστικές θυσίες μητροπολιτών της καθ’ημάς Ανατολής μεταξύ των πολλών άλλων.
Το μητροπολίτη Κυδωνιών (Αϊβαλί) Γρηγόριο τον παρέδωσαν στον Τουρκικό όχλο. Τον κτύπησαν με φτυάρια και κασμάδες και τον έθαψαν ζωντανό.
Το μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο σύμφωνα με αναφορά του γάλλου Προξένου Γκραγιέ:
«Τον οδήγησαν μπροστά σ’ένα κουρείο … κι εκεί έλαβε χώραν ένα των φρικτών εγκλημάτων … Του έκοψαν τα γένια, τον μαχαίρωσαν, του έκοψαν τ’αυτιά, τη μύτη. Γυναίκες και άνδρες λάμβαναν μέρος σε αυτό το βασανιστήριο». 

Αγαπητοί συμπατριώτες

Μην ξεγελιέστε. Οι Τούρκοι δεν άλλαξαν ούτε στη συνέχεια. Το 1922 και 1925 προξένησαν σοβαρό επεισόδιο στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.
Το 1955 αιματοκύλησαν και λεηλάτησαν τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Το ίδιο έπραξαν και το 1964. 
Το 1974 διέπραξαν φοβερά εγκλήματα στην Κύπρο. Προ τριών χρόνων ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος θυμάτων. Εκεί βρέθηκε και μια πιπίλα ενός μικρού νηπίου. Έπρεπε και αυτό να πεθάνει για το θρίαμβο του Μωάμεθ. 
Δεν ξεχνάμε. Αγωνιζόμαστε μέχρι την δικαίωση. Χάρης Τσιρκινίδης



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.