Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΡΟΤΑΣΗ…ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!

Επιμέλεια: Ελένη Σοφού


Βαδίζοντας προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, θα σας παρουσιάσω (προτείνω) το βιβλίο της Ρόζαμουντ Πίλτσερ με τον ομώνυμο τίτλο «Σεπτέμβρης». 
Η υπόθεση διαδραματίζεται στη Σκωτία, και αρχίζει ένα Μάη με τις προσκλήσεις που γράφονται για ένα πάρτι που θα γίνει το Σεπτέμβρη για την ενηλικίωση μιας εικοσάχρονης κοπέλας.
Ο Σεπτέμβρης είναι ιδιαίτερος μήνας στη Σκωτία, μια ανάσα χαράς και ξεγνοιασιάς ανάμεσα στο σύντομο μα και συνάμα μαγευτικό καλοκαίρι και στον ατελείωτο γκρίζο υγρό χειμώνα. Είναι ο μήνας με τα ξέφρενα πάρτι, αλλά και τα μεγάλα κοινωνικά γεγονότα. Οι άνθρωποι πίνουν λιγάκι παραπάνω, χορεύουνε σχεδόν ολονυχτίς, γάμοι αποφασίζονται, γάμοι διαλύονται, καρδιές ραγίζουν, χαρές αρχίζουν… Όμως, η ζωή πάντα κρύβει εκπλήξεις. Παλιά μυστικά και κρυμμένα προβλήματα θα έρθουν στην επιφάνεια, μαζί με νέους μπελάδες. 
Τους δέκα βασικούς χαρακτήρες του μυθιστορήματος ο αναγνώστης, θα τους γνωρίσει σιγά- σιγά, και καθώς ο Μάης γίνεται Ιούνης και μπαίνει το καλοκαίρι, νιώθει το χέρι του ανελέητου πεπρωμένου να τους σπρώχνει προς την αναπόφευκτη -και συχνά καταπληκτική- μοίρα του. Καταλύτης των εξελίξεων είναι η Παντόρα. Μια κοπέλα που είκοσι χρόνια πριν το έσκασε από το σπίτι της με έναν πολύ μεγαλύτερo άντρα. Κανείς δεν ξέρει με ποιες προθέσεις έρχεται τώρα. Και σύντομα τα πράγματα θα πάρουν μια εντελώς αναπάντεχη τροπή. 
Στο μυθιστόρημά της η Πίλτσερ μας ταξιδεύει στη Σκωτία και μας παρασύρει στο ''πλέξιμο'' των γεγονότων που διαδραματίζονται εκεί, μέσα από το πέρασμα των μηνών. Ξεκινάει από τον Μάιο και τελειώνει το βιβλίο με τον Σεπτέμβρη φυσικά! Η γραφή του βιβλίου είναι απόλυτα απλή, ενθουσιώδης και γίνεται βαθιά κατανοητή, με έντονη εναλλαγή ρόλων και καταστάσεων. Στο ξεφύλλισμα κάθε σελίδας, αποτυπώνονται απίστευτες περιγραφές τοπίων και σκηνών που τοποθετούν τον αναγνώστη στον πυρήνα της πλοκής και του δημιουργούν όμορφα συναισθήματα! 
Αρχιτεκτονική πλοκή, ατσάλινοι, αδύναμοι και συναρπαστικοί χαρακτήρες, ζουν και αναπνέουν δίπλα σου προκαλώντας συναισθήματα λύπης και χαράς. Παρακολουθούμε στο ξεφύλλισμα των σελίδων, το ταξίδι της ζωής των πρωταγωνιστών, τις έχθρες, τα ερωτικά τρίγωνα, την επιτυχία, την κρίση των οικογενειακών καταστάσεων, την τραγωδία και τον τελευταίο Σεπτέμβρη της Παντόρα έχοντας λίγο χρόνο ζωής λόγω καρκίνου… δοσμένα αριστοτεχνικά. Ένα υπέροχο μυθιστόρημα χαρακτήρων, λουσμένο στο γλυκό φως αλλά και στη μελαγχολία του φθινοπώρου, γραμμένο με τη ζεστασιά και τη βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης ψυχής, ένας ύμνος στη γυναικεία ψυχολογία δοσμένο με εξαιρετική επιμέλεια και ευαισθησία.

Καλό διάβασμα! 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα.. 

Η Ρόζαμουντ Πίλτσερ γεννήθηκε στην Κορνουάλη το 1924. Στη διάρκεια του πολέμου υπηρέτησε στο γυναικείο σώμα του Βρετανικού Ναυτικού (1943-1946). Άρχισε να γράφει από πολύ μικρή και δημοσίευσε το πρώτο της διήγημα σε ηλικία 18 χρονών. Από τότε αφοσιώθηκε στην λογοτεχνία και γρήγορα έγινε γνωστή και αγαπητή, κυρίως στο γυναικείο κοινό. Πολυγραφότατη, έχει γράψει κυρίως μυθιστορήματα, αλλά και διηγήματα και θεατρικά έργα. Δημοσίευσε επίσης αρκετές νουβέλες με το ψευδώνυμο Τζαίην Φρέηζερ, Η πρωτοφανής δημιουργία του μυθιστορήματός της ''Ψάχνοντας για κοχύλια (1989), την έκανε γνωστή στο διεθνές κοινό σαν μία από τους πολυδιαβασμένους μυθιστοριογράφους της εποχής μας. Την ίδια επιτυχία είχαν και τα μυθιστορήματα ''Σεπτέμβρης''(1990), ''Ο γυρισμός',' ''Στον αστερισμό των Διδύμων'', ''Χειμερινό ηλιοστάσιο'', ''Το μοναχικό λιοντάρι'', ''Το έρημο σπίτι'', ''Το άγριο θυμάρι'', ''Το τέλος του καλοκαιριού',' ''Η μέρα της καταιγίδας',' ''Η άλλη όψη',' ''Το καρουζέλ'', ''Χιόνι τον Απρίλη και Φωνές το καλοκαίρι',' καθώς και οι συλλογές διηγημάτων ''Λουλούδια στην βροχή'' και ''Το γαλάζιο δωμάτιο''. Το 2002 της απονεμήθηκε από τη βασίλισσα ο τίτλος Officer of the Order of the British Empire (OBE). Ήταν μητέρα του συγγραφέα Robin Pilcher. Έφυγε από τη ζωή στις 6 Φεβρουαρίου 2019, σε ηλικία 94 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.