Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ!


Θέματα GR Times, Περιβάλλον

Παγκόσμια απεργία για το κλίμα διοργανώνεται αύριο και την ερχόμενη Παρασκευή 27/9 και χιλιάδες νέοι (και όχι μόνο) αναμένεται να κατέβουν στους δρόμους και στην Ελλάδα σε μια σειρά πόλεις.
Οι κινητοποιήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, θα λάβουν χώρα σε όλο τον κόσμο από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, με σημείο αναφοράς τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
Οι 31 οργανώσεις που αποτελούν τη «Συμμαχία για το κλίμα» στην Ελλάδα υποστηρίζουν το ελληνικό μαθητικό κίνημα «Fridays For Future Greece» και τις δράσεις που διοργανώνει τη συγκεκριμένη εβδομάδα.
To κίνημα «Fridays for Future Greece» είναι το ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου κινήματος μαθητών που διαδηλώνει για την κλιματική αλλαγή. Οι μαθητές απουσιάζοντας από σχολείο, συμμετέχουν σε ειρηνικές πορείες με αίτημα την άμεση λήψη μέτρων για τη προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που θα κάνουν και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου.
«Την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, μαθητές της Αθήνας θα απεργήσουν από το σχολείο και θα διαμαρτυρηθούν μπροστά από την βουλή στις 12:00. Μια εβδομάδα μετά, θα το επαναλάβουμε, ίδια ώρα, ίδιος τόπος, αλλά αυτή τη φορά πιο δυνατά, θέλοντας ακόμα περισσότερος κόσμος να παρουσιαστεί», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Όλοι οι ενήλικοι, γονείς, συγγενείς, εκπαιδευτικοί είναι ευπρόσδεκτοι. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων σας και θα θέλαμε να δώσετε το παρόν, στην πλατεία Συντάγματος, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 12:00. Στις δύο αυτές ημερομηνίες δεν θα διαμαρτυρηθούν μαθητές μόνο στην πρωτεύουσα της χώρας μας, αλλά και σε άλλες πόλεις πανελλαδικά, όπως στα Χανιά, τη Λάρισα, την Καλαμάτα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη».

Έμπνευση

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα σε σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας (Παρίσι, Μπορντό, Λιόν, Μασσαλία, Τουλούζη κ.ά.), της Γερμανίας (Βερολίνο, Αμβούργο), της Ιταλίας, της Ισπανίας, σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στη Βοστόνη, στο Όστιν του Τέξας, στο Μόντρεαλ και στην Οτάβα του Καναδά, σε πολλές πόλεις του Μεξικού και της Λατινικής Αμερικής, στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, στην Ινδία, την Ινδονησία και την Αυστραλία.
Η σουηδέζα έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ, από την οποία ξεκίνησαν οι «απεργίες» για το κλίμα, έχει εμπνεύσει μαθητές σε όλον τον κόσμο. Η Γκρέτα εμπνεύστηκε από τους μαθητές του Πάρκλαντ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν αποχή διαμαρτυρόμενοι για τους νόμους περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στις ΗΠΑ . Η Γκρέτα ήθελε να κάνει κάτι ανάλογο για την κλιματική αλλαγή και να κινητοποιήσει τους συμμαθητές της.
Προς το παρόν, οι ηγέτες λένε απλώς ότι θέλουν να προσπαθήσουν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν, επισήμαινε πρόσφατα η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Αυτό δεν είναι αρκετό διότι «το σπίτι μας καίγεται»: «θέλω να αρχίσετε να πανικοβάλλεστε», έχει τονίσει.
Σε ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεις της «Συμμαχίας για το κλίμα», σημειώνουν πως θα συμμετέχουν μαζικά «για να ενώσουμε τις φωνές μας με το παγκόσμιο κίνημα μαθητριών/ών, πολιτών, σωματείων και λοιπών ομάδων που απαιτούν από τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν άμεση δράση για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης και την υιοθέτηση πολιτικών που θα διατηρήσουν την πλανητική θερμοκρασία στα πιο βιώσιμα επίπεδα του +1,5°C».

Κάλεσμα

Η «Συμμαχία για το κλίμα» καλεί όλους τους ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες της χώρας να συμμετέχουν στην εβδομάδα δράσεων, που διοργανώνεται από το μαθητικό κίνημα, και να στηρίξουν δυναμικά με την παρουσία τους τη γενική απεργία της 27ης Σεπτεμβρίου 2019. Παράλληλα καλεί την πολιτική ηγεσία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε επίπεδο πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου και «να σταθεί στο ύψος της ιστορικής περίστασης υποστηρίζοντας φιλόδοξους παγκόσμιους στόχους για συγκράτηση της μέσης θερμοκρασίας στο επίπεδο του +1,5°C».
«Καλούμε όλες/ους τις/τους πολιτικούς να προβούν άμεσα σε πράξεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Απαιτείται άμεση ευθυγράμμιση της ελληνικής κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής με τις δραματικές εκκλήσεις της επιστήμης πριν να είναι αργά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: https://www.grtimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.