Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!

Δημήτρης Δανίκας

Τίποτα οριστικό. Τίποτα δεδομένο. Τίποτα αιώνιο. Τίποτα παντοτινό. Όλα μα όλα είναι σχετικά. Θα μου πείτε ότι όλα αυτά θυμίζουν αμπελοφιλοσοφίες καφενείου. Αφού, φυσικά, τα πάντα κρέμονται από μια αόρατη κλωστή.
Όμως το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την προσωπική ζωή του καθενός. Ούτε με Covid-19 που ο Πούτιν κατάφερε να τον «εξαφανίσει» από την καθημερινότητά μας εν ριπή οφθαλμού.
Τι θέλω να πω; Δηλαδή, σχετική η ακεραιότητα της εθνικής κυριαρχίας. Κάτω από τις ερπύστριες ρωσικών τεθωρακισμένων η εθνική ακεραιότητα μετατρέπεται σε κουρελόχαρτα.
Δηλαδή σχετικής ισχύος οι συμφωνίες. Σήμερα συμφώνησα και «είπα», όμως τώρα το ξανασκέφτηκα και «ξείπα». Δηλαδή σχετικές οι ελευθερίες. Χθες ήσουν ελεύθερος πολίτης της Ουκρανίας, τώρα μπορεί να καταλήξεις σε ρωσικά μπουντρούμια. Και δηλαδή μέχρι προχθές η Ουκρανία μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα ήταν. Τώρα όλα στον αέρα. Και αύριο ποιος ξέρει. Ισως η μισή να καταλήξει στην «αγκαλιά» του Πούτιν.
Πολλοί οι αποδέκτες των «μηνυμάτων» που έσπειραν τα τεθωρακισμένα και οι στρατιές των εισβολέων. Πολλοί, μα πάρα πολλοί. Και όχι μόνο οι Ουκρανοί. Αυτοί τα «λούστηκαν». Όμως τα «σκάγια» εκτοξεύτηκαν παντού. Σε όλους τους πολίτες της Υφηλίου. Κυρίως στους πολίτες των κρατών-δορυφόρων, των αδύναμων, στα δισεκατομμύρια περιοχών εκτός των μεγάλων και των γνωστών
Πρώτο μήνυμα: τίποτα σταθερό και δεδομένο. Αύριο, λόγου χάριν, ο σουλτάνος που ορέγεται νεκρανάσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ίσως μπουκάρει, ίσως αρπάξει και ίσως σκοτώσει. Μα, θα πείτε, τι θα κάνει η Ευρώπη; Οι σύμμαχοι; Το Βερολίνο; Η Ουάσιγκτον; Το ΝΑΤΟ; Καλά, μ αυτό το πλευρό να κοιμόμαστε. Τους είδαμε τι έκαναν με την Κύπρο.
Δεύτερο μήνυμα: κάτσε ήσυχος στ αβγά σου. Μη τολμήσεις να τα βάλεις με τα «βουβάλια». Να μετράς το μπόι σου. Να ελίσσεσαι, να μην υψώνεις τη φωνή σου. Και πρόσεξε, όποτε και αν χρειαστεί στην γνωστή ερώτηση «πετάει ο γάιδαρος» να απαντάς ως εξής: αφού το λέτε εσείς, φυσικά πετάει.
Τρίτο μήνυμα: ουδετερότητα, αντικειμενικότητα και ίσες αποστάσεις ούτε στους χειρότερους εφιάλτες σου. Ποια ουδετερότητα; Κουραφέξαλα. Αν έχεις χωθεί κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και του Λευκού Οίκου, τότε κάθε τι προερχόμενο από Ρωσία, είναι επικίνδυνο, μιασματικό, νοσηρό, καταστροφικό, δολοφονικό. Και ο Ντοστογιέφσκι; Αν χρειαστεί ακόμα κι αυτός. Μα! Δεν έχει «μα» και «μου». Οτιδήποτε και οποιοσδήποτε προέρχεται από Ρωσία είναι κακός και υποψήφιος εχθρός.
Και το αντίθετο. Οποιος έχει χωθεί κάτω από την ομπρέλα της Μόσχας, τότε κάθε τι προερχόμενο από ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη είναι επικίνδυνο, μιασματικό και ίσως δολοφονικό.
Τέταρτο μήνυμα: για να εξασφαλίσεις ακόμα κι αυτή τη σχετική ακεραιότητα της εθνικής σου κυριαρχίας πρέπει κάτω από την ομπρέλα κάποιας υπερ-δύναμης να την έχεις βάλει. Αλλιώτικα την έβαψες. Ανεξαρτησία, εθνικής κυριαρχία και γενική απόλυτη ελευθερία μόνο στα λόγια.
Η εισβολή στην Ουκρανία δεν εξυπηρετεί μόνο τα γεωπολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα του Κρεμλίνου. Αυτή είναι πρώτη, η «ευανάγνωστη» εικόνα. Στο βάθος η δολοφονική επέλαση του Πούτιν, σ ένα δεύτερο επίπεδο, αποδεικνύεται άκρως ωφέλιμη, προς το συμφέρον όλων των υπερ-δυνάμεων. Πράγμα που σημαίνει πως παρά το χάσμα διαφορών, συμφερόντων και επεκτατικών στρατηγικών, στο βάθος βρίσκεται εν εξελίξει το γνωστό απόφθεγμα το λαικό: όμοιος ομοίω αεί πελάζει!

Πηγή: https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.