Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και η τεράστια ανάπτυξη των επιστημών της Ιατρικής, της Βιοϊατρικής, της Βιοτεχνολογίας, της Βιογενετικής, της Φαρμακευτικής, της Φαρμακολογίας και της Γονιδιακής, τα τελευταία σαράντα χρόνια, συνέβαλαν καθοριστικά στην επιμήκυνση του προσδόκιμου ορίου ζωής και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, με αποτέλεσμα να ζουν σήμερα στον πλανήτη, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, ταυτόχρονα, πέντε γενιές ανθρώπων: Πρόκειται για τις γενιές των Baby Boomers, της X, της Y, της Z και της A.
Οι γενιές οριοθετούνται χρονικά από τους ειδικούς του μάρκετινγκ ως εξής: (Kotler, Ph., 2021)
Στη γενιά των Baby Boomers ανήκουν οι γεννηθέντες την πρώτη δεκαετία μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ των ετών 1945-1964, στη γενιά Χ οι γεννηθέντες μεταξύ των ετών 1965-1980, στη γενιά Y οι γεννηθέντες μεταξύ των ετών 1981-1996, στη γενιά Ζ οι γεννηθέντες μεταξύ των ετών 1997-2009 και στη γενιά Α όσοι γεννιούνται από το 2010 και μετά. Η γενιά Υ είναι γνωστή και ως Millennials.
Οι πέντε γενιές έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και τελείως διαφορετικές κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και πολιτισμικές αξίες, γνώσεις, αντιλήψεις, προτιμήσεις και προσλαμβάνουσες, σε βαθμό που μπορεί κανείς να υποστηρίξει δικαιολογημένα ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ τους. Στην πολιτική, που τα πράγματα είναι εμφανέστερα, λόγω της καθημερινής προβολής των ηγετών, γίνεται εμφανώς αντιληπτό πως ένας ηγέτης, που βρίσκεται στα τέλη της ένατης ή όγδοης δεκαετίας της ζωής του, έχει ελάχιστα κοινά συγκλίνοντα σημεία με τους εκπροσώπους των γενιών Ζ και Α.
Η γενιά των Baby Boomers μεγάλωσε με στερήσεις, με τις εικόνες των ερειπίων του πολέμου και ανδρώθηκε μέσα στο κλίμα της ανοικοδόμησης των κρατών και της τεράστιας παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Εργάστηκε σκληρά, σε ένα όχι ιδιαίτερα φιλικό εργασιακό περιβάλλον, και απέκτησε γνώσεις, με αποτέλεσμα να κατέχει σήμερα μεγάλη δύναμη και ισχύ στον πολιτικό και οικονομικό τομέα. Έχει κατά κανόνα συντηρητικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αντιλήψεις και δεν τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση για τις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες.
Η γενιά Χ είναι η γενιά των μεσαίων και ανώτερων στελεχών των επιχειρήσεων. Οι εκπρόσωποί της είναι λιγότερο συντηρητικοί από τη γενιά των Baby Boomers, καθώς ενηλικιώθηκαν σε καθεστώς οικονομικής ευημερίας, σε ανοιχτές, πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Έχουν υψηλό επίπεδο εξειδικευμένων γνώσεων και κατέχουν, επίσης, μεγάλη δύναμη στο πολιτικό πεδίο και στη σημερινή επιχειρηματικότητα και σημαντική επιρροή στο ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων.
Οι Millennials, που είναι τα παιδιά της γενιάς των Baby Boomers, είναι η πιο καταρτισμένη και πολυπολιτισμική γενιά. Είναι ανοιχτόμυαλοι και ιδεαλιστές και εργάζονται σκληρά, επιζητώντας την επιδοκιμασία και την αναγνώριση των ιεραρχικά ανωτέρων, των συνομιλήκων και των συντρόφων τους. Ως γενιά που μεγάλωσε μέσα σε ένα περιβάλλον τεράστιας ανάπτυξης των τεχνολογικών και των επικοινωνιακών μέσων, είναι απόλυτα εξοικειωμένη με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, την εξέλιξη της επιδραστικότητας των οποίων καθορίζει σε μεγάλο βαθμό.
Στη γενιά Ζ ανήκουν οι πρώτες ψηφιακές αυθεντίες. Οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής των εκπροσώπων της γενιάς. Χειρίζονται με απόλυτη ευχέρεια τα τεχνολογικά μέσα, αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις μέσω του Διαδικτύου και καταναλώνουν κάθε μορφής περιεχόμενο, μέσω κάποιας οθόνης, μειώνοντας τη χρήση και την κατανάλωση των έγχαρτων μέσων. Είναι πραγματιστές και όχι ιδεαλιστές, ευαισθητοποιημένοι με τις κοινωνικές αλλαγές και νοιάζονται πραγματικά για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αειφορία.
Οι εκπρόσωποι της γενιάς Α, που είναι τα παιδιά των Millennials, μεγαλώνουν μέσα στο περιβάλλον της εκθετικής ανάπτυξης των τεχνολογικών μέσων και μεθόδων της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης και ο χαρακτήρας τους διαμορφώνεται από τις τρέχουσες εξελίξεις. Αντιμετωπίζουν την τεχνολογία και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως προέκταση της ζωής τους και όχι απλά ως μέρος της. Ως άριστοι χρήστες των νέων τεχνολογιών και τεχνολογικών μεθόδων, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτυχία της ευρείας εφαρμογής των ρομποτικών εφαρμογών και των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης και, κατ΄ επέκταση, στην περαιτέρω πρόοδο της ανθρωπότητας.
Η ταυτόχρονη συνύπαρξη των πέντε αυτών γενιών προκαλεί αρκετά προβλήματα στην κοινωνική συμβίωση και γεννά αναπόφευκτες απειλές, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για την πρόοδο και την περαιτέρω ανάπτυξη της ανθρωπότητας και του βιοτικού επιπέδου των χωρών του πλανήτη. Οι ηγέτες των αναπτυγμένων χωρών, που καθορίζουν τις τύχες του σημερινού κόσμου, οφείλουν να συνεργάζονται διαρκώς και ουσιαστικά για την επίλυση των προβλημάτων και την εξάλειψη των απειλών, ακόμα και όταν αυτά δεν βρίσκονται στις δικές τους αυλές, καθώς και για την αναζήτηση, τον εντοπισμό και την έγκαιρη αξιοποίηση των ευκαιριών που θα βελτιώσουν το γενικό παγκόσμιο επίπεδο ζωής. Το ερώτημα, βέβαια, που τίθεται είναι αν αυτά μπορούν να τα υλοποιήσουν ηγέτες που διάγουν την ένατη και την όγδοη δεκαετία της ζωής τους.
*Ο Ανδρέας Μήλιος είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, οικονομολόγος. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Εθνική Εικόνα και Οικονομική Ανάπτυξη" (Εκδόσεις Κλειδάριθμος) και "Εταιρική ταυτότητα και εικόνα" (Εκδόσεις Κριτική).
Πηγή: https://www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.