Σάββατο 6 Μαΐου 2023

ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η Γ' ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΑ ΤΟ 1827!

  • Επιμέλεια: Πέτρος Οικονόμου
Από 19 Μαρτίου έως 5 Μαΐου 1827 έλαβε χώρα στην Τροιζήνα η Γ’ Εθνοσυνέλευση όπου συνεστήθη το πρώτο ''Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος'' και εξελέγη ο Ιωάννης Καποδίστριας ως πρώτος Κυβερνήτης του νέου ανεξάρτητου κράτους.
Με καθυστέρηση πολλών ετών, αναπλάστηκε ό χώρος όπου έλαβε χώρα η Εθνοσυνέλευση, καθιερώθηκε ως Μνημείο το σημείο αυτό και τοποθετήθηκε προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια, χάρη στη δωρεά του Αθανασίου Μαρτίνου, εφοπλιστή –Διοικητή του Αγίου Όρους.
Την Κυριακή, 30 Απριλίου 2023, έγιναν τα εγκαίνια του Μνημείου από τον κύριο Γ. Παγώνη, Διευθυντή δωρεών του Ιδρύματος ''ΑΙΓΕΥΣ'', και τα αποκαλυπτήρια της προτομής από τον Αρχηγό Γ.Ε.Ε.Θ.Α., Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, με τη συμμετοχή και συνεργασία των τοπικών αρχών και του ‘Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος’.
Η τελετή ξεκίνησε με Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ύδρας κ.κ. Εφραίμ και συνεχίστηκε στον κύριο χώρο της εκδήλωσης, με τα αποκαλυπτήρια και την εκφώνηση των πανηγυρικών λόγων.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Μελέτης Μελετόπουλος, ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφθεί το Λουτράκι. κατόπιν προσκλήσεως της Δημοτικής Παράταξης ''αλλάzουμε MAZI'', ως ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώθηκε για την Εθνική Επέτειο και με την τόσο εμπεριστατωμένη ομιλία του τόσο εντυπωσίασε και άφησε ανεξίτηλες εντυπώσεις. Λόγια με κύρος που αναπτέρωναν την εθνική υπερηφάνεια και πραγματεύονταν σκληρές αλήθειες. Ήταν αυτονόητος ο θαυμασμός και η αποδοχή των λεγομένων του από το ακροατήριο.
Στην εκδήλωση της Τροιζήνας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, με την παρουσία της, η κα Ναταλία Καποδίστρια, τελευταία απόγονος του Κυβερνήτη, που με τον συγκινητικό, ενίοτε σπαρακτικό της λόγο, έδωσε και αυτή τον τόνο και το μήνυμα για το τι οφείλει η χώρα μας στον άδικα δολοφονημένο πρόγονό της.
Σημαντικότατη στιγμή της τελετής ήταν η ομιλία, πολλές φορές εκτός χειρογράφου, του πρώην Υπουργού Ανδρέα Ζαίμη, Επιτίμου Προέδρου του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821. Ο συνονόματός του προ-προπάππος Ανδρέας Ζαίμης ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων συνέδρων, το 1827. Θαλερότατος, παρότι διανύει την δέκατη δεκαετία της ζωής του, μίλησε ενωτικά και καίρια και άφησε την παρακαταθήκη όλων αυτών των σπουδαίων ηρώων που ελευθέρωσαν και στερέωσαν το νέο μας Κράτος, μετά από τους αιώνες και τις στάχτες της μαύρης σκλαβιάς.
Εκτός του Αρχηγού Γ.Ε.Ε.Θ.Α. και των Επιτελών του, παρέστησαν οι Υφυπουργοί Κωνσταντίνος Κατσαφάδος και Δόμνα Μιχαηλίδου, Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των τοπικών Αρχών.
Ο Πατριωτικός Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών 1821, συνδιοργάνωσε και συμμετείχε στις τελετές, μαζί με Αναβιωτές που ταξίδεψαν από το Μεσολόγγι, την Πάτρα και το Αίγιο για να πλαισιώσουν τόσο εντυπωσιακά και συγκινητικά την εκδήλωση.
Ήμουν παρών και επομένως αυτόπτης μάρτυς κατά την ιστορική, θερμή και χαμογελαστή χειραψία που αντάλλαξαν η κυρία Καποδίστρια και η κυρία Μαυρομιχάλη, σε μια πιθανόν ιστορική στιγμή, εάν θυμηθεί κανείς την αντίστοιχη άρνηση, on camera, στην εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού, σαράντα χρόνια πριν.



Ναταλία Καποδίστρια-Πέτρος Οικονόμου
Μελέτης Μελετόπουλος-Ναταλία Καποδίστρια
Ναταλία Καποδίστρια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.