Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Ο ΠΛΑΝΩΔΙΟΣ ΠΑΓΩΤΑΤΖΗΣ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΓΩΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ!

Από Πολυξένη Ζαρκαδούλα 

πηγή εικόνας: https://krasodad.blogspot.com

Πίσω στη δεκαετία του ’90

Πόσο πίσω άραγε μας πάει ο πλανόδιος παγωτατζής των παιδικών μας χρόνων; Περιμέναμε όλα τα παιδιά στη δεκαετία του ’90 τον παγωτατζή να περάσει για να πάρουμε ένα χωνάκι με κρέμα, σοκολάτα, φράουλα κι αν θέλαμε, από πάνω σιρόπι. Οι καημένοι οι γονείς μας κάθε μέρα κατέθεταν χρήματα για τον τυροπιτά και τον παγωτατζή. Αναμνήσεις για όσους έζησαν τα παιδικά κι εφηβικά τους χρόνια στη δεκαετία του ’90.

Ποια ήταν όμως η ιστορία του πλανόδιου παγωτατζή;

Πλέον όλοι όταν ακούμε τη λέξη «παγωτό» γυρνάμε πίσω σ’ εκείνα τα αθώα παιδικά μας χρόνια. Ένας χαμογελαστός κύριος με τα άσπρα ρούχα και άσπρο καπέλο μέσα στο αμαξίδιό του να μας γεμίζει με όμορφες γεύσεις μέσα στο τροχήλατο μέσο του. Τότε που το παγωτό είχε μία γεύση που άφηνε γλύκα στο στόμα κι ακόμα περισσότερο στη μνήμη όλων μας. Το επάγγελμα του πλανόδιου παγωτατζή απογειώνει το παγωτό στην Ελλάδα με τους Μικρασιάτες να παίρνουν το πάνω χέρι στη σύστασή του. Το μαγικό συστατικό είναι ο ντοντουρμάς, που στα ελληνικά θα πει παγωτό, αλλά από γάλα βουβαλίσιο. Είναι αυτό που δίνει μία γεύση μαστίχας στον ουρανίσκο. Κι έτσι φτάνει αργότερα το, γνωστό σε όλους, καϊμάκι.

πηγή εικόνας: https://krasodad.blogspot.com


Η ιστορία του παγωτού από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το πρώτο παγωτό συναντάμε στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336 – 323 π.Χ.) ο οποίος δοκιμάζει παγωμένο χιόνι με φρούτα και μέλι. Αυτή είναι η πρώτη μορφή παγωτού. Έπειτα ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρωνας (37 – 68 μ. Χ.) αναγκάζει τους σκλάβους του να μαζεύουν χιόνι για να το φάει με φρούτα. Την παρασκευή του παγωτού οφείλουμε και στη δυναστεία των Τανγκ στην Κίνα (618 – 907 μ. Χ.) και τον ερχομό του στην Ευρώπη στον Μάρκο Πόλο.

Η εξέλιξη του παγωτού

Οι Έλληνες δοκιμάζουν για πρώτη φορά το, γνωστό σε όλους, ξυλάκι το 1936 από το εργοστάσιο της ΕΒΓΑ (Εθνική Βιομηχανία Γάλακτος). 4 αδέρφια μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας από το χωριό Βερβενά της Αρκαδίας, μετανάστες από το εξωτερικό, φέρνουν μαζί με τις αποσκευές τους και την ιδέα του παγωτού. Ο Βασίλης Σουραπάς παίρνει την ιδέα από έναν πλανόδιο παγωτατζή του εξωτερικού και την φέρνει μαζί του, δημιουργεί την ΕΒΓΑ, μονάδας γάλακτος και παγωτών και τα διακινούν στους πλανόδιους παγωτατζήδες και στα γαλακτοκομεία. Το πρώτο ξυλάκι παίρνει την έγκριση του Χημείου του Κράτους για την ποιότητά του κι η Εθνική βιομηχανία μετατρέπεται σε Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος με 900 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα το 1950.

πηγή εικόνας: https://krasodad.blogspot.com

Αργότερα το 1954 με τη διάδοση του παγωτού ανοίγει άλλη μία βιομηχανία, η «Κρι Κρι», από τον μικροζαχαροπλάστη από τις Σέρρες, Γιώργο Τσινάβο. Όλος ο πλούσιος κόσμος τρώει παγωτά, τα οποία είναι ένα είδος φαγώσιμου πολυτελείας. Παντού οι πλανόδιοι παγωτατζήδες είναι, πλέον, περιζήτητοι. Το 1910 ο Αθανάσιος Θωμάς Καρβέλας συμβαίνει μία ατυχή – τυχερή συγκυρία. Ο Καρβέλας βγαίνει στους δρόμους να πουλήσει το παγωτό, αυτό όμως, στο μεταξύ έχει λιώσει. Κάτι το οποίο ωστόσο δεν αποθαρρύνει τον κόσμο από το να το αγοράσει και να το απολαύσει κιόλας. Έτσι ο Καρβέλας πιάνει την ιδέα του μαλακού παγωτού και το 1936 δημιουργεί το εργαστήρι «Carvel». Το μαλακό παγωτό (soft ice – cream) βρίσκει τον εμπνευστή αλλά και εφαρμοστή αυτής της πετυχημένης πατέντας και το 1974 κατοχυρώνει το brand name, ιδρύει σχολή κι αρχίζει να εκπαιδεύει νέους υπαλλήλους. Έπειτα η ιστορία για το παγωτό είναι λίγο πολύ σε όλους μας γνωστή.

Τέλος όλοι είμαστε πολύ χαρούμενοι όπως και να έχει που μπορούμε να γευόμαστε αυτό το γλύκισμα ανεξάρτητα, πλέον, οικονομικής κατάστασης. Στην εποχή μας όλοι μπορούμε να βρούμε παντού εύκολα, γρήγορα κι ανέξοδα παγωτά κάθε λογής.

ΠΗΓΕΣ:
1. “Η ιστορία του παγωτού: Το χιόνι με τα φρούτα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η συνταγή του Νέρωνα, ο ντοντουρμάς, το πρώτο ξυλάκι”, 10/07/21, https://www.iefimerida.gr/stories/i-istoria-toy-pagotoy

2. “Βασιλης Σουραπας Γνωρίζετε ποιος ίδρυσε την ΕΒΓΑ; Ξεκίνησε ως παλαιστής και πλανόδιος μανάβης στις ΗΠΑ. Η σχέση με τον Αλ Καπόνε”, https://www.mixanitouxronou.gr/gnorizete-poios-idryse-tin-evga-xekinise-os-palaistis-kai-planodios-manavis-stis-ipa-i-schesi-me-ton-al-kapone/


Πολυξένη Ζαρκαδούλα

Author

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2022 απέκτησα το πιστοποιητικό «Επιμέλειας και Διόρθωσης κειμένων» από το Ε.Κ.Π.Α. Γράφω άρθρα, διηγήματα, ποιήματα και μουσικούς στίχους. Έχω διακριθεί σε Παγκόσμιους και Πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς για τα έργα μου. Έχω γράψει δύο βιβλία: «Διαδρομές ψυχής» από τις εκδόσεις Όστρια και «Ψυχική Παλίρροια» από τις εκδόσεις Διάνοια. Τα τραγούδια μου μπορείτε να τα βρείτε στο Youtube. Αγαπώ αυτόν τον τρόπο έκφρασης και μου αρέσει να τον επικοινωνώ στον κόσμο.

Πηγή: https://www.maxmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.