Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΡΟΤΑΣΗ...ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!

  Επιμέλεια: Ελένη Σοφού


«...Είπαν ότι πρέπει να πεθάνω. Είπαν ότι έκλεψα την ανάσα άλλων ανθρώπων και τώρα πρέπει κι αυτοί να κλέψουν τη δική μου. Φαντάζομαι, λοιπόν, πως είμαστε όλοι φλόγες κεριών που φέγγουν θαμπά, τρεμοσβήνουν στο σκοτάδι και στο φύσημα του αέρα, και μέσα στην ησυχία της κάμαρας ακούω βήματα, βήματα τρομερά που έρχονται, έρχονται να με σβήσουν και να με διώξουν μακριά από μένα σε μια γκρίζα τουλίπα καπνού. Θα χαθώ, θα σκορπίσω στον αέρα και στη νύχτα...»

Το βιβλίο της Αυστραλιανής Χάνα Κεντ «Έθιμα Ταφής», από τις εκδόσεις Ίκαρος (2014) και μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου, εξιστορεί τους τελευταίους μήνες της ζωής, της καταδικασμένης σε θάνατο Άγκνες Μαγκνουσντότιρ, που κρίθηκε ένοχη για την δολοφονία δύο ανδρών.Η συγγραφέας χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο βιβλίο ως το ''Σκοτεινό γράμμα αγάπης'' προς την Ισλανδία. Βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία, είναι ένα συγκινητικό μυθιστόρημα, ένας ύμνος για την προσωπική ελευθερία και την εύρεση της πραγματικής αγάπης. Το μυθιστόρημα έχει αποσπάσει τα εξής βραβεία: FAW Christina Stead Award 2013, ABIA Literary Fiction Book Of The Year 2014, ABA Nielsen Bookdata Bookseller's Choice Award 2014, Indie Awards Debut Fiction Of The Year 2014,Victorian Premier’s Literary Award People’s Choice Award 2014.
H συγγραφέας έζησε τα νεανικά της χρόνια στην Ισλανδία κι εκεί πρωτάκουσε τον θρύλο της Άγκνες Μαγκνουσντότιρ, της τελευταίας γυναίκας που εκτελέστηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1830 στο παγωμένο νησί. Η τραγωδία αναδιπλώνεται σε δύο χρονικές ενότητες. Η πρώτη, αφορά το χρονικό διάστημα πριν την εκτέλεση της ηρωίδας. Με λυρισμό και απλότητα παρατηρούμε την ηθογραφία της εποχής του 1829, το κοινωνικό περιβάλλον, τις αγροτικές εργασίες και τις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Η δεύτερη ενότητα, διαθέτει πλοκή με στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος. Μέσω επιστολών και εγγράφων της εποχής ξεδιπλώνεται το ιστορικό του φόνου. Αποτυπώνεται η φωνή της ηρωίδας που αποζητάει την δικαίωση! Σκιαγραφείται μια πληγωμένη, ευάλωτη γυναίκα, θύμα της κοινωνίας η οποία θα γεννηθεί μέσα από τις στάχτες της. Μέσα από μονολόγους της Άγκνες, διακρίνεται ξεκάθαρα ο φόβος της για τη μοναξιά, τη λησμονιά και το θάνατο.
Παρόλο που γνωρίζουμε την κατάληξη της ιστορίας, βαθιά μέσα μας ελπίζουμε στην κάθαρση και στον εξαγνισμό. Στην κάθαρση μιας ηρωίδας που ήταν θύμα ενός σαθρού συστήματος που δε δέχεται αμφισβήτηση από κανέναν. Στην κάθαρση μιας γυναίκας που τόλμησε να ξεφύγει της κοινωνικής της υπόστασης, που τόλμησε να διαλέξει εκείνη πως θα γράψει την ιστορία της.

Άγκνες Μαγκνουσντότιρ: η σκοτεινή τρυγόνα ενός κόσμου, του κόσμου μας, που δεν αφήνει περιθώρια διαφυγής ή πετάγματος.

Καλό διάβασμα!!


Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Χάνα Κεντ γεννήθηκε στην Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας το 1985. Στα εφηβικά της χρόνια βρέθηκε ως υπότροφη της Λέσχης Ρόταρι στην Ισλανδία, όπου και άκουσε για πρώτη φορά την ιστορία της Άγκνες Μάγκνουσντότιρ. Τα « Έθιμα Ταφής» ( 2014), είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, έγινε διεθνές best seller, μεταφράστηκε σε 28 γλώσσες. Το δεύτερό της μυθιστόρημα, «Οι Καλοί» (2017), μεταφράστηκε σε 10 γλώσσες και βρέθηκε στη βραχεία λίστα για το Walter Scott Prize for Historical Fiction. Ακολουθεί το τρίτο της βιβλίο «Λατρεία» μόλις κυκλοφόρησε στα αγγλικά και συμπεριλήφθηκε στη μακρά λίστα για το βραβείο Indie Book Award for Fiction 2022., Η Χάνα είναι η συνιδρύτρια και αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού Kill Your Darlings της Αυστραλίας. Τώρα τελειώνει το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο Flinders. Το 2011 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Αδημοσίευτου Χειρογράφου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.