Μετά το γερμανικό "Όχι" στο αίτημα της Ελλάδας για παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας για έξι μήνες, το Βερολίνο φαίνεται να ανακαλεί την αρχική άκαμπτη θέση του και σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg "υπάρχει παράθυρο συνεργασίας ανοιχτό".
Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι: "Η Γερμανία θεωρεί την πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα ως τη μοναδική βάση πάνω στην οποία θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του αυριανού Eurogroup και δεν είναι απαραίτητη η υποβολή ενός νέου αναμορφωμένου κειμένου - αιτήματος".
Τις πληροφορίες αυτές μετέδωσε μέσω του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Και συμπλήρωσε: "Η στάση που υιοθέτησε η Γερμανία, η μεγαλύτερη χώρα που συμβάλλει με 240 δισ. ευρώ (273 δισ. δολάρια) στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και ο κύριος εμπνευστής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω από την προηγούμενη δήλωση που πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε μάλιστα, σχεδιάζει να παραστεί στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το υπουργείο του".
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Η συνομιλία διήρκεσε περίπου 50 λεπτά μαζί με τις μεταφράσεις. Η συνομιλία ήταν σε θετικό κλίμα και στην κατεύθυνση να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
Νωρίτερα, η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση που κατατέθηκε από τον Γιάνη Βαρουφάκη, με επιστολή του, στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικονομικών ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση προτείνει "γέφυρα" χωρίς όμως να ολοκληρώνει το πρόγραμμα.
"Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης" δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γέγκερ, ενώ σημείωσε ότι στην πραγματικότητα στοχεύει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος.
"Το έγγραφο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup την Δευτέρα", ανέφερε.
Το κείμενο με το αίτημα της ελληνικής παράτασης
Η επιστολή της κυβέρνησης αναλυτικά:
"Τα τελευταία πέντε χρόνια ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται σε μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών στην επίτευξη της βιωσιμότητα του χρέους και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσης κρίσης.
Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχομένου.
Σ ΄αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια περίοδο έξι μηνών από την λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών.
Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Σύμβασης είναι:
α) Να συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση.
β) να βεβαιώσει, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
γ) Να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.
δ) Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSFπου διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη διάρκεια της Συμφωνίας.
ε) Να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες, για τη δυνατότητα ενός νέου Συμβολαίου για τηνAνάκαμψη και την Aνάπτυξη στο οποίο προσβλέπουν οι ελληνικές Αρχές, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει την τρέχουσα Συμφωνία.
στ) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, στο ίδιο πνεύμα, υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας Συμφωνίας.
η) Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και τη βοήθεια τα οποία θα εφαρμοστούν , μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητα της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε: α) να επιτύχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, β) να διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση να εισάγει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών μέσα από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την επωφελή απασχόληση και κοινωνική συνοχή".
Πηγή: http://news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.