Την αβεβαιότητα που μπορεί να προκληθεί από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαίων πιστωτών σκιαγραφεί η Goldman Sachs στη σημερινή της ανάλυση, εκτιμώντας ότι κατά τους επόμενους μήνες, οι εντάσεις που θα προκύψουν σχετικά με την Ελλάδα θα συνεχιστούν.
Το βασικό σενάριο παραμένει ότι η διαχείριση αυτών των εντάσεων θα οδηγήσει τελικά σε ένα συμβιβασμό μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών αρχών.
Από την ελληνική πλευρά, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει μια δύσκολη πορεία μεταξύ, αφενός, της αποκατάστασης της σχέσης της με τους Ευρωπαίους εταίρους και, από την άλλη, της ικανοποίησης των προσδοκιών μιας νέας προσέγγισης για την προσαρμογή που έθεσε η ίδια κατά την προεκλογική περίοδο. Από την πλευρά των ευρωπαϊκών αρχών, η επιθυμία να αποφευχθούν οι συστημικές συνέπειες μιας αναταραχής με την Ελλάδα θα πρέπει να σταθμίζεται έναντι του κινδύνου ότι η υποδοχή των αιτημάτων της ελληνικής κυβέρνησης θα τροφοδοτήσει τον πολιτικό λαϊκισμό και σε άλλες χώρες.
Μέχρι στιγμής ο χρόνος έχει «αγοραστεί» για έναν ακόμη γύρο των διαπραγματεύσεων ενός νέου, τρίτου προγράμματος, ενόψει των υποχρεώσεων από τις λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ωστόσο, αν και η επιλογή για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) είναι μη επιθυμητή και από τις δύο πλευρές, θα πρέπει να εξετάστεί το ενδεχόμενο, καθώς η προοπτική ενός πολιτικού αδιεξόδου για ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών αρχών πιθανό να προκύψει. Στο πλαίσιο αυτό, οι συζητήσεις για ένα Grexit σε όρους «άσπρου - μαύρου» είναι πιθανό να είναι παραπλανητικές. Υπάρχει μια ευρεία γκρίζα ζώνη, όπου οι επιλογές και οι συνέπειες τους ποικίλουν.
Στη συνέχεια η Goldman Sachs αναλύει μια σειρά από εμπόδια και προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε περίπτωση που αποφασίσει μονομερώς να βγει από την Ευρωζώνη. Μετατροπή συμβάσεων, επίσημων διακρατικών συμφωνιών και νομικών πλαισίων, καθώς και αναταράξεις στις τραπεζικές δραστηριότητες είναι μερικές από τις προκλήσεις που καθιστούν την αποχώρηση από το ευρώ μια μη ελκυστική επιλογή για τις ελληνικές αρχές. Μάλιστα, υπενθυμίζει τις συνέπειες που υπήρξαν με την αποσύνδεση του νομίσματος της Αργεντινής από το δολάριο και τη χρεοκοπία της περιόδου 2000-01, ώστε να δώσει ένα εμπειρικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Για τους λόγους αυτούς, η Goldman Sachs δίνει μια μικρή πιθανότητα στις ελληνικές αρχές να λάβουν μια μονομερή απόφαση να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και να δημιουργήσουν το δικό τους νέο νόμισμα. Για την Ελλάδα, η εισαγωγή του νέου νομίσματος θα συνεπάγεται πολύ οδυνηρές συνέπειες για το εμπόριο, τις ροές κεφαλαίων και την οικονομία γενικότερα.
Η ώθηση της Ελλάδας έξω από το ευρώ είναι μια ανεπιθύμητη λύση και για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όμως. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσω της μονομερούς παύσης της τρέχουσας εξωτερικής χρηματοδοτικής στήριξης, διακοπή της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς και μια διακοπή της χρήσης του μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA).
Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι κίνδυνοι μετάδοσης σε άλλες περιφερειακές οικονομίες θα μπορούσαν να είναι σημαντικοί. Θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό προηγούμενο, σύμφωνα με το οποίο η πολιτική και δημοσιονομική απειθαρχία ή / και βιωσιμότητα θα μπορούσε να σημαίνει μια έξοδος από τη ζώνη του ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη είναι πιθανόν να εισάγει ένα μόνιμο ασφάλιστρο κινδύνου στις τιμές των περιφερειακών περιουσιακών στοιχείων, εξέλιξη που κανείς δεν θα επιθυμούσε στην Ευρωζώνη.
Πως μπορεί η κατάσταση να οδηγηθεί σε μια γκρίζα ζώνη που η χρήση του ευρώ από την Ελλάδα μπορεί να είναι «παράτυπη», αλλά ακόμη δεν έχει απορριφθεί υπέρ της εισαγωγής ενός εναλλακτικού, νέου ελληνικού νομίσματος; Δεν υπάρχει ακόμη μια οριστική απάντηση σύμφωνα με την Goldman Sachs. Η εμπειρία σε άλλες χώρες δείχνει αυτό θα καθορίσει τα όρια της μικροπολιτικής σε μια δύσκολη πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών που θέλουν να μην μετακινηθούν από τη θέση τους, αλλά τελικά είναι απρόθυμα να ανεχθούν τις δυνητικά συστημικές συνέπειες μιας πραγματικής εξόδου.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.