Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΜΗΠΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ;

Άρθρο της γιατρού και συγγραφέως Colleen Long

Μήπως προσπαθείτε συνεχώς να ευχαριστείτε τους άλλους;

Πολλοί από τους ασθενείς μου επιδιώκουν ακριβώς αυτό. Υπάρχουν διάφορες μορφές τέτοιας νοοτροπίας: είναι εκείνοι που θέλουν να γίνουν ο καλύτερος φίλος των παιδιών τους, να είναι οι πιο επιτυχημένοι υπάλληλοι στην εταιρία που εργάζονται ή οι ενήλικες που απλώς δεν έχουν απαγκιστρωθεί από την ανάγκη να είναι το χαϊδεμένο παιδί των γονιών τους.
Η ανάγκη μας να ευχαριστούμε τους άλλους ξεκινά συνήθως στην παιδική ηλικία. Κάνουμε κάτι που οι άλλοι βρίσκουν ευχάριστο κι ελκυστικό, υπάρχει θετική ανταπόκριση κι αμέσως προσκολλούμαστε σ’ αυτό! Ωστόσο, αυτή η επιθυμία συχνά μας παρασύρει και τελικά ξεχνάμε τι είναι εκείνο που θέλουμε πραγματικά.
Πολλοί ασθενείς μου είναι γεμάτοι ενοχές, άγχος, θλίψη, αισθήματα απώλειας, λύπη και αγανάκτηση φροντίζοντας να ικανοποιούν για χρόνια ολόκληρα τα θέλω των άλλων κι όχι τα δικά τους. Λέμε για παράδειγμα σε κάποιον άλλο: «Προτιμώ να είσαι εσύ ευτυχισμένος, διότι έτσι αισθάνομαι κι εγώ ότι ζω πραγματικά».
Πώς λοιπόν μπορεί κάποιος να απαλλαγεί από αυτό; Παρακάτω περιγράφονται 7 απλά βήματα για να απελευθερωθείτε από τις απαιτήσεις των άλλων και να αρχίσετε να ζείτε τη ζωή που θέλετε:
1. Προσδιορίστε σε ποιες βασικές σχέσεις στη ζωή σας καθώς και σε ποιόν τομέα παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα.
2. Αξιολογήστε τι είναι αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά κι αν το να είναι ευχαριστημένοι μαζί σας οι άλλοι αποτελεί όντως σημαντικό ζήτημα.
3. Ξεκινήστε διάλογο με όσους εμπλέκονται σε αυτή τη νοσηρή διαδικασία και ενημερώστε τους ότι θα κάνετε μια προσπάθεια να περιορίσετε αυτή σας την τάση. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ ανοιχτοί στις αλλαγές και είναι λιγότερο πιθανό να νιώσουν άσχημα όταν τους ενημερώνουμε. Αυτή η αλλαγή δεν έχει να κάνει με αυτούς. Αφορά εσάς.
4. Από εδώ και στο εξής, όταν κάποιος σας ζητά μια χάρη, μια ερώτηση ή κάτι που σας ξυπνά την επιθυμία να τον ευχαριστήσετε, απλώς πείτε του ότι θέλετε να το σκεφτείτε. Δώστε του ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα του δώσετε απάντηση. Πολλές φορές, αν καταφέρουμε να δώσουμε στον εαυτό μας λίγο χώρο, τότε θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τι πραγματικά θέλουμε.
5. Αφού αφιερώσετε αρκετό χρόνο στον εαυτό σας συνεχίστε και πείτε του τι έχετε αποφασίσει.
6. Αυτό θα μπορούσε να είναι το πιο σημαντικό βήμα: αφεθείτε να νιώσετε άσχημα με την απόφαση που έχετε πάρει. Είναι πιθανό να αρχίσετε να λέτε στους γύρω σας ότι δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε όπως πριν ή ότι δεν έχετε την ίδια νοοτροπία που είχατε κάποτε. Πολλοί θα δυσαρεστηθούν με αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τη δύσκολη θέση στην οποία θα έρθετε. Στο τέλος της ημέρας όμως, θα έχετε αποκτήσει τελικά την ηρεμία σας καθώς και μια ζωή που είναι ολοκληρωτικά δική σας.
7. Σταματήστε να νιώθετε την ανάγκη να είστε αρεστοί σε όλους. Οι περισσότεροι ενδιαφέροντες άνθρωποι στην ιστορία ή οι άνθρωποι που αξίζει να συναναστρέφεστε δεν ήταν αρεστοί από όλους. Δείτε αυτή την αντίληψη ως ένα τεράστιο άλμα προς μια κατάσταση στην οποία θα περιβάλλεστε μόνο από όσους σας συμπαθούν γι’ αυτό που είστε αντί για τα όσα μπορείτε να κάνετε για εκείνους.

Read more: http://enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.