Ως Έλληνες, με πάθος βιαζόμαστε πάλι να ρίξουμε το λίθο του αναθέματος ή να πανηγυρίσουμε. Με άλλα λόγια ακόμη δεν την είδαμε τη συμφωνία, Γιάνη τη βαφτίσαμε.
Το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup προσφέρεται πάντως για ορισμένα πρώτα συμπεράσματα, αν και περισσότερα θα μπορούμε να πούμε την Καθαρά Δευτέρα όταν η κυβέρνηση στείλει τις δικές τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις και δούμε της αντιδράσεις των εταίρων και βασικά των Γερμανών.
Η 4μηνη παράταση δεν είναι καν δεδομένη αυτή τη στιγμή.
Η 4μηνη παράταση δεν είναι καν δεδομένη αυτή τη στιγμή.
Αυτό ήταν μία πρώτη μικρή νίκη, ότι επετράπη στη νέα κυβέρνηση να πάρει χρόνο για να παρουσιάσει δικές της μεταρρυθμίσεις και ότι ακυρώθηκε εκ των πραγμάτων η εκκρεμότητα της αξιολόγησης και η εφαρμογή του περίφημου mail Χαρδούβελη, ενώ η Γερμανία πίεζε για την εφαρμογή του.
Η κρίσιμη και ουσιαστική κόκκινη γραμμή τώρα για την κυβέρνηση είναι να μην δεχθεί υποχωρήσεις στα εργασιακά, αλλά να επιτύχει ορισμένες θετικές αλλαγές. Και έχει σημασία ότι η Μέρκελ χθες στις κοινές δηλώσεις με Ολάντ είπε ότι πρέπει ακόμη να γίνουν “μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας”- προφανώς διότι δεν έχει απορρυθμιστεί ακόμη αρκετά για να γίνει η Ελλάδα η “Ινδία της Ευρώπης” παρότι ήδη γερμανικές εταιρείες πχ πληροφορικής βρίσκουν εδώ φθηνότερους και καλούς εργαζόμενους.
'Οσοι απογοητεύτηκαν ή εγκαλούν την κυβέρνηση ότι δεν έσκισε τα μνημόνια ούτε απαλλάχτηκε από την εποπτεία, ας μην ξεχνούν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η χώρα βρίσκεται δέσμια των επιλογών του 2010 και με αυτά τα δεδομένα πορεύεται. Χθες κάναμε κι εμείς πίσω, αλλά έκαναν και οι Γερμανοί, όπως γίνεται πάντα σε κάθε συμφωνία προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Στην τελική όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος στην πράξη και η κυβέρνηση από το τι θα πράξει στο εξής.
Δεδομένου ότι το Βερολίνο φαίνεται πως όχι μόνο δε φοβόταν το #Grexit αλλά το ήθελε κι όλας, η καταρχήν συμφωνία χθες ανέκοψε τα χειρότερα ή για την ακρίβεια τα μετέθεσε, γιατί η συμφωνία- γέφυρα/επέκταση λήγει λίγο προτού λήξουν ομόλογα της ΕΚΤ (3,5 δισ τον Ιούλιο και 3,2 τον Αύγουστο). Το τετράμηνο το ζήτησε η Γερμανία, ενώ η Αθήνα ήθελε εξάμηνο, για να καλύψει και αυτό το πρόβλημα. Οπότε το έργο των εκβιασμών και της πίεσης προς την Ελλάδα θα το ξαναδούμε και προφανώς θα περιέχει ακόμη περισσότερες βίαιες σκηνές.
Δεν έχουν αντιληφθεί όμως ορισμένοι εγκλωβισμένοι στην ελπίδα ότι ξαφνικά η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω στην Ευρώπη έχοντας όλα τα δεδομένα εναντίον της, το εξής: Από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας είχε φανεί πλέον ξεκάθαρα ότι τα γερμανικά συμφέροντα που εκφράζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είτε δεν τρομάζουν από την απειλή μίας “εξόδου με θόρυβο” της Ελλάδας (βασικό όπλο με το οποίο προσήλθε η ελληνική πλευρά) είτε ενδεχομένως δεν θέλουν πλέον ισχυρό ευρώ. Και επειδή η πτώση του ευρώ θα κοστίσει στον απλό Γερμανό πολίτη (όσο θα ωφελήσει γερμανικές εξαγωγικές δραστηριότητες), πολύ βολικό να τη φορτώσουν στους κακούς Έλληνες.
Αυτή η παγίδα απετράπη, ο δρόμος όμως για την κυβέρνηση έχει πολλές ακόμη δύσκολες παγίδες. Πράγματι τα δύσκολα τώρα ξεκινούν. Δεν είναι όμως άνευ σημασίας και το ξεγύμνωμα της ενωμένης Ευρώπης στο χθεσινό Eurogroup.
Η εικόνα 17 υπουργών Οικονομικών να αναμένουν από το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που διαπραγματευόταν με το Γιάνη Βαρουφάκη, να εγκρίνει το κείμενο που θα υπέγραφαν χωρίς άλλη συζήτηση, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να καθυστερήσει επί μακρόν, ενώ στη συνέχεια ο Γερμανός αποχώρησε πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία (αφού επέβαλε ό,τι μπόρεσε, διότι όπως σημειώθηκε παρά τη γερμανική ηγεμονία δεν έγιναν όλα ακριβώς όπως τα ήθελε το Βερολίνο), ήταν ο απόλυτος εξευτελισμός κάθε θεσμικής έννοιας και διαδικασίας. Όχι πως δεν το ξέραμε, αλλά πια είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού.
Μία ακόμη σταγόνα που κινδυνεύει να ξεχειλίσει το ποτήρι του ευρωσκεπτικισμού- προς όφελος ποιων πολιτικών δυνάμεων τελικά; Σύντομα η Μέρκελ μπορεί να βρεθεί να διαπραγματεύεται με τη Λεπέν και τότε ο Τσίπρας θα της φαίνεται απολύτως συμπαθής.
Πηγή:http://news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.