Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ!

Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος

Από αριστερά: Παναγιώτης Παππάς, Μαρίκα Γεωργίου, Ελένη Πετροπούλου, Χρυσούλα Παππά, Μαρίνα Θώδη, Μαρία Μίχα, Αγγελική Θεμέλιου, Κοσμάς Θεμέλιος, Μιχάλης Κλεπετσάνης

Παράδοση λέγεται κάθε τι που μεταβιβάζεται από τους προγόνους στους απογόνους με λόγο ή έργο και θεωρείται ιερό και απαραβίαστο. 

Πιο ειδικά σημαίνει την προφορική ή με άλλο τρόπο μετάδοση, από γενιά σε γενιά, όλων εκείνων που σχετίζονται με την άγραφη πνευματική κληρονομιά και τις συνήθειες ενός λαού (παραμύθια, παροιμίες, θρύλοι, λαϊκές παραδόσεις, τραγούδια, ήθη και έθιμα).
Όλες οι παραδόσεις, βαθιά ριζωμένες στο μακρινό παρελθόν, κάθε λαού και κάθε τοπικής κοινωνίας, αποτελούν μια άγραφη μαρτυρία της ιστορικής πορείας τους μέσα από τους αιώνες μέχρι τη σύγχρονη ζωή. 
Από αριστερά: Αγγελική Θεμέλιου, Κοσμάς Θεμέλιος, Μιχάλης Κλεπετσάνης
Στο χωριό μας, την Περαχώρα, ως επί το πλείστον, ο Προοδευτικός, Εκπολιτιστικός, Μορφωτικός Σύλλογος Περαχώρας, με τις δράσεις του, επιδιώκει, μεταξύ των άλλων, να αναβιώσει τις παραδόσεις και τα έθιμα της περιοχής, λειτουργώντας ως κυψέλη πολιτισμού, για να θυμούνται να παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, συνδέοντας ταυτόχρονα το παρελθόν με το παρόν. 
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, η Ένωση Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Περαχώρας, η Κατηχητική Συντροφιά και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Λίμνης Ηραίου διοργανώνουν, από κοινού, εκδηλώσεις για τις απόκριες, όπως:

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου
18:00΄- Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου.
19:00΄- Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτι, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου.
20:00΄- Ο Χορός της Τράτας, στην πλατεία Ματσούκα.


Καθαρά Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου

<<Τριγωνική πλατεία>>, στην είσοδο του Χωριού
11:00΄- Κούλουμα στην Περαχώρα
14:00΄- Γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα του Παναγιώτη Τσιόγκα
16:00΄- Ο Χορός της Τράτας
Από αριστερά: Κοσμάς Θεμέλιος, Μιχάλης Κλεπετσάνης, Φίλιππας Θυμής
Όλοι γνωρίζουμε ότι η έκφραση και ο αυθορμητισμός δεν προγραμματίζονται και δεν οριοθετούνται. Αυτό επιβεβαιώθηκε και χθες (17.2.2015). Μια παρέα του Πολιτιστικού Συλλόγου-Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Χοροδιδάσκαλοι και Μέλη του Χορευτικού Τμήματος- επηρεασμένη από το κλίμα των ημερών και σε πείσμα των καιρών, λόγω της όλης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί και του γκρίζου τοπίου, στις σχέσεις της Χώρας μας με τους δανειστές της, έδωσε σαφή δείγματα για τα όσα πρόκειται να επακολουθήσουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχει ανακοινωθεί. 
Τραγούδησαν υπέροχα και παρουσίασαν αποκριάτικους παραδοσιακούς χορούς, σε κλειστό χώρο, αποδεικνύοντας πως, όταν ο Πολιτισμός εμπνέει, δημιουργεί ψυχική ανάταση, ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου, με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. 
Οι Σύλλογοι της Περαχώρας λοιπόν σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε και να συμμετέχετε στις αποκριάτικες εκδηλώσεις τους, την προετοιμασία των οποίων έχουν επιμεληθεί με ζήλο και μεράκι.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.