Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΠΕΛΩΡΙΟ ΔΗΘΕΝ!

ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, οι ΗΠΑ δέχθηκαν επίθεση τρομοκρατική, πρωτοφανούς διαστάσεως. Αλλά ανασυντάχθηκαν ταχέως. Και αντέδρασαν καθ’ ον τρόπο έκριναν σκόπιμο, ως χώρα ενιαία, έτοιμη να υπερασπισθεί τα ζωτικά συμφέροντά της.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, η Lehman Brothers, η τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ, χρεοκόπησε, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέκαμψαν οικονομικά, με τον ένα ή άλλον τρόπο, ως χώρα που διαθέτει νόμισμα κυρίαρχο και ισχυρή ηγεσία.
Λίγα χρόνια αργότερα, άρχισαν να πτωχεύουν διαδοχικά πόλεις της Καλιφόρνιας, της μεγαλύτερης και πλουσιότερης πολιτείας των ΗΠΑ ― όπως είχε συμβεί κατά καιρούς με πλείστες άλλες πολιτείες. Ουδέποτε ετέθη θέμα αποσχίσεως, εξόδου από το δολάριο.
Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια ενιαία χώρα, με κυρίαρχο νόμισμα, την πλέον ισχυρή και προηγμένη πολεμική μηχανή που υπήρξε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητος, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα πελώριο δήθεν. Το μεγαλύτερο επίτευγμα, το «ευρώ», δεν είναι νόμισμα κυρίαρχο για καμία χώρα, ούτε καν για τη Γερμανία, αν και διαμορφώθηκε με βάση τις φοβίες και τα φαντάσματα του παρελθόντος που κατατρέχουν αυτή τη χώρα.
Η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010, και μία χώρα με συμμετοχή μόλις δύο τοις εκατό του ΑΕΠ της Ευρωζώνης προκάλεσε πανικό. Η τερατώδης ευρωπαϊκή γραφειοκρατία εκρίθη ανεπαρκής να εκπονήσει πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και εκλήθη από τη Γερμανία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οικτίρουν την κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα -και όχι άδικα- για ιδεοληψία, ερασιτεχνισμό, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ― το έκαναν κατά καιρούς σε μικρότερο βαθμό και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αλλά η εικόνα που αναδύεται από τις Βρυξέλλες είναι επιεικώς νοσηρή.
Δεν είναι δυνατόν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης να δηλώνουν δημοσίως ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβερνήσεως αποτελούν βάση συζητήσεως και λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα να αναιρούνται τα πάντα από το ΔΝΤ.
Μπορεί ο κ. Τσίπρας να ηγείται μιας ομάδος ατάκτων και ενίοτε αυθαδεστάτων συνεργατών, αλλά και η εικόνα της ηγεσίας της Ευρωζώνης δεν απέχει πολύ από μια ομάδα που άγεται και φέρεται κατά τη βούληση ενός εκ των τριών θεσμών. Παρεμπιπτόντως, η κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά ανετράπη από τις εμμονές του ΔΝΤ.
Αλλά αυτή είναι η κατάσταση. Η χθεσινή νύχτα ανάδειξε για ακόμη μία φορά αδιέξοδο. Εστω και εάν οι διαπραγματεύσεις σήμερα υποτεθεί πως ολοκληρωθούν με επιτυχία, το πλήγμα που υπέστη το ιδεολόγημα του ευρώ θα είναι σοβαρότατο. Ούτως ή άλλως τείχος έχει εγερθεί με τη Ρωσία, που αποκλείει την οικονομική ανάπτυξη της Ε.Ε. προς Ανατολάς. Για τρίτη φορά αποτρέπεται ο επικίνδυνος γιγαντισμός της Γερμανίας, που τη φορά αυτή οφειλόταν στο ευρώ. Ας μην προσποιούμεθα, εμείς προ πάντων αλλά και οι εταίροι μας. Εκτός Ευρώπης αναπτύσσεται η δυναμική.

Πηγή: Έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (25/06/15)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.