Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΙΟΥΛΙΑΝΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ!

Γιάννης Μυλόπουλος


Ο Ιούλιος αποδεικνύεται ο μοιραίος μήνας για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Από την Ιουλιανή αποστασία του 1965, που την πληρώσαμε με μια επτάχρονη δικτατορία, μέχρι το Ιουλιανό πραξικόπημα των συνταγματαρχών το 1974 σε βάρος του Μακαρίου, που κόστισε το ανεπούλωτο τραύμα, ακόμη και σήμερα, της κατοχής της Κύπρου από τα Τουρκικά στρατεύματα, ο Ιούλιος υπήρξε ο αγαπημένος μήνας των εχθρών της δημοκρατικής ομαλότητας.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ακόμη και με τη μορφή της φάρσας, ή με τη μορφή της κωμωδίας συμπτώσεων, η ιστορία, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται.
Ιούλιος 2015 και μπροστά μας ξετυλίγεται ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο ανατροπής δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, πρωτόγνωρο στην ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, περιφρονώντας τη δημοκρατικά εκφρασμένη βούληση των Ελλήνων πολιτών να δοθεί ένα τέλος στην πολιτική της σκληρής λιτότητας που οδήγησε την οικονομία της χώρας σε ύφεση και το λαό στη φτώχεια και την απόγνωση, έκαναν επί πεντάμηνο τα αδύνατα δυνατά να επιβάλουν στην ελληνική κυβέρνηση τη συνέχιση της ίδιας, νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Κι όταν τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο κι η ελληνική κυβέρνηση έφερε το τελεσίγραφο των δανειστών σε δημοψήφισμα, οι θεσμοί, προκειμένου να επηρεάσουν την ετυμηγορία των Ελλήνων και να εκβιάσουν το ΝΑΙ στις προτάσεις τους, παρενέβησαν στην ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με τρεις πρωτοφανείς και ανεπίτρεπτους για ελεύθερα και δημοκρατικά κράτη τρόπους.
Πρώτα, κλείνοντας εκβιαστικά τη στρόφιγγα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, με προφανή σκοπό την κατατρομοκράτηση των Ελλήνων πολιτών και τον εξαναγκασμό τους σε αποδοχή των σκληρών μέτρων της λιτότητας που θα σκορπίσουν τη φτώχεια και τη δυστυχία στην Ελλάδα για πολλά χρόνια.
Δεύτερον, επεμβαίνοντας με ανεπίτρεπτο τρόπο στην εσωτερική λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ενός ελεύθερου κράτους, υπαγόρευσαν την ερμηνεία του δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Υποστηριζόμενοι βεβαίως από τον εσωτερικό τους σύμμαχο, τους εκπροσώπους εκείνων που εκτίναξαν το χρέος στα ύψη τις τελευταίες δεκαετίες και στη συνέχεια οδήγησαν τη χώρα στην εξαθλίωση των μνημονίων. Σε πλήρη αρμονία οι εσωτερικοί και εξωτερικοί εχθροί της κυβέρνησης Τσίπρα, διαστρέβλωσαν το ερώτημα του δημοψηφίσματος σε μια προσπάθεια εκβιασμού του πολυπόθητου γι' αυτούς ΝΑΙ.
Και τέλος, παρεμβαίνοντας ωμά στα εσωτερικά της Ελλάδας, προανήγγειλαν την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης μιας ελεύθερης χώρας και την αντικατάστασή της από κυβέρνηση εθελόδουλων τεχνοκρατών.
Η μεθόδευση κινείται στη γκρίζα ζώνη μεταξύ εσωτερικού πραξικοπήματος και έξωθεν επέμβασης στην εσωτερική λειτουργία ανεξάρτητου κράτους.
Θα τους αφήσουμε; Η απάντηση στη νέα Ιουλιανή εκτροπή δεν μπορεί παρά να είναι ένα καθαρό ΟΧΙ!

*Ο Γιάννης Μυλόπουλος είναι καθηγητής και τέως Πρύτανης του ΑΠΘ.

Πηγή: http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.