Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ...ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ!


Μια βεντάλια σεναρίων που περιλαμβάνουν κυβέρνηση ειδικού σκοπού από την παρούσα Βουλή, διασφάλιση της παραμονής στην Ε.Ε. ή… ασύντακτη χρεοκοπία της χώρας
Δημοκρατικά αντανακλαστικά, εγκληματική επιπολαιότητα ή σκοτεινά σχέδια για επιστροφή σε δραχμή;


Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «νταούλια», μόνο που εκτός από τις αγορές, «χορεύουν» στους ρυθμούς της και οι Έλληνες ως … αναστενάρηδες. Η χώρα στροβιλίζεται σαν κέρμα στο γνωστό παιχνίδι «κορώνα ή γράμματα» – με αρκετούς σε Ελλάδα και Ευρώπη να επισημαίνουν πως ο κανόνας του «παιχνιδιού» έχει αλλάξει σε «ευρώ ή δραχμή».
Ωστόσο, η κάθε πλευρά του νομίσματος ενεργοποιεί σχεδόν αυτόματα και ορισμένες θεσμικές και πολιτικές εξελίξεις. Μια βεντάλια σεναρίων που περιλαμβάνουν κυβέρνηση ειδικού σκοπού από την παρούσα Βουλή, διασφάλιση της παραμονής στην Ε.Ε. ή… ασύντακτη χρεοκοπία της χώρας.
Ποιοι είναι λοιπόν οι σταθμοί της πορείας που θα ακολουθήσει η χώρα από την ερχόμενη Δευτέρα;
«ΝΑΙ»: Παραίτηση Τσίπρα και κυβέρνηση ειδικού σκοπού από την παρούσα Βουλή
Η επικράτηση του «ΝΑΙ» – σύμφωνα πάντα με τις τοποθετήσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα αλλά και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών – θα οδηγήσει τον πρωθυπουργό να υποβάλλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτηση της κυβερνήσεως έως το πρωί της Δευτέρας. Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύνταγμα η χώρα δεν οδηγείται άμεσα σε εκλογές.
Ενεργοποιούνται οι διερευνητικές εκλογές και εντός του ασφυκτικού πλαισίου που διαμορφώνουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας οι πολιτικοί αρχηγοί θα επιχειρήσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και ειδικού σκοπού. Όμως, με βάση την κοινοβουλευτική αριθμητική, κυβέρνηση χωρίς την στήριξη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό γιατί ΝΔ (76), Ποτάμι (17) και ΠΑΣΟΚ (13) συγκεντρώνουν 106 βουλευτές ενώ παράλληλα το ΚΚΕ (15) δεν πρόκειται να στηρίξει οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα καθώς επίσης κανείς δεν θα δεχθεί την υποστήριξη της Χρυσής Αυγής (17).
Υπό αυτά τα δεδομένα ο σχηματισμός κυβέρνησης που θα υποστηρίζεται από τους Αλ. Τσίπρα, Αν. Σαμαρά, Στ. Θεοδωράκη και Φ. Γεννηματά φαντάζει ως ο πιο πιθανός. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επικεφαλής θα τοποθετηθεί πολιτικό πρόσωπο ευρύτατης αποδοχής ώστε εντός της εβδομάδας να έχει λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης από την παρούσα Βουλή για να αρχίσουν οι συνομιλίες με τους εταίρους. Θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και το «μέτωπο» με τις Βρυξέλλες.
Ακολούθως, το «πεδίο» των εξελίξεων θα μεταφερθεί στο εσωτερικό της χώρας καθώς η νέα συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί από την Βουλή και από τους βουλευτές που την στηρίζουν. Πιθανότατα, η «ζωή» της κυβέρνησης ειδικού σκοπού θα κρατήσει εως τον ερχόμενο Οκτώβριο – Νοέμβριο προκειμένου να ολοκληρώσει την έγκριση της συμφωνίας και των εφαρμοστικών νόμου που θα την συνοδεύουν.

Ποιοι απεργάζονται πραξικοπηματικές τακτικές;
Ωστόσο, το βάρος θα μεταφερθεί για μια ακόμα φορά στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ερχόμενη από μια εκλογική ήττα θα είναι αναγκασμένη να ψηφίσει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα αντιμετωπίζοντας την απειλή πλήρους διάλυσης. Γι αυτό, το τελευταίο διάστημα, στελέχη του κυβερνητικού κόμματος με πρόσβαση στο Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρούν να κατοχυρώσουν τον δικό τους σχεδιασμό. Αναφέρουν συγκεκριμένα πως ο κ. Τσίπρας δεν θα παραιτηθεί αλλά θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπογράψει – ως εντολοδόχος της λαϊκής εντολής όπως αυτή εκφράστηκε από το δημοψήφισμα – όποια συμφωνία του προτείνουν! Η νέα συμφωνία – όπως υποστηρίζουν – θα κυρωθεί ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η χώρα να πάει σε εκλογές το αργότερο εως τον Αύγουστο ώστε η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να ψηφίσει την ΠΝΠ και τους εφαρμοστικούς νόμους που θα ακολουθήσουν.

«ΟΧΙ»: Ασύντακτη χρεοκοπία ή «υπερήφανο», σκληρό μνημόνιο
Τα ισχυρότερα σενάρια στην περίπτωση που υπερισχύσει το «ΟΧΙ» είναι δύο: νέο μνημόνιο το οποίο όμως θα ψηφιστεί «υπερήφανα» από την σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή ασύντακτη χρεοκοπία με ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ. Ειδικότερα, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η επικράτηση του «ΟΧΙ» της δίνει νέα ισχυρή λαϊκή εντολή για να επιδιώξει καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους και λύση για το χρέος. Από την άλλη, οι ευρωπαίοι εταίροι επισημαίνουν πως το «ΟΧΙ» αμφισβητεί την επιθυμία παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Εκλογές ακόμα και αν επικρατήσει το «ΟΧΙ»;
Αν επικρατήσει η αισιόδοξη εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου τότε εντός των επόμενων δέκα ημερών ο πρωθυπουργός θα έχει υπογράψει νέα συμβιβαστική συμφωνία με τους πιστωτές. Το κείμενο θα περιλαμβάνει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη» τρύπα που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Όμως, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα επικρατεί πανηγυρικό κλίμα λόγω της εκλογικής νίκης «που ανάγκασε τους δανειστές να οπισθοχωρήσουν».
Η επαναστατική ευφορία δημιουργεί και τις συνθήκες προκειμένου το νέο μνημόνιο να περάσει από την Βουλή χωρίς απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν, πως σε μια τέτοια περίπτωση ίσως ο κ. Τσίπρας να προκαλέσει εκλογές το φθινόπωρο προκειμένου να επανεκλεγεί με μεγάλη αυτοδυναμία.

Οι πονηροί
Άλλοι πάντως, υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση έχει άλλο «κρυφό» σχεδιασμό η υλοποίηση του οποίου περνά μέσα από το «ΟΧΙ». Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι η ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου υλοποιεί από την πρώτη σχεδόν στιγμή μια σχεδιασμένη τακτική που οδηγεί συντονισμένα την χώρα στην έξοδο από το ευρώ, πετώντας όμως τον «μουτζούρη» της «ρήξης» στους εταίρους.

Οι ρεαλιστές
Τα σενάρια του «ΟΧΙ» κλείνουν με το χειρότερο αλλά αρκετά πιθανό ενδεχόμενο. Ασύντακτη χρεοκοπία λόγω έλλειψης ρευστού και κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος.

Πλαίσιο
Διερευνητικές και εκλογές με λίστα

Την ενεργοποίηση Συνταγματικών προνοιών προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από την παρούσα Βουλή πριν την προσφυγή σε πρόωρες εθνικές εκλογές θα ενεργοποιήσει πιθανή παραίτηση της κυβερνήσεως μετά από ενδεχόμενη του «ΝΑΙ» το βράδυ του δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με την 4η παράγραφο του άρθρου 41 του Συντάγματος, η Βουλή που εκλέχθηκε μετά από διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσουν 12 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Βουλή διαλύθηκε στις 31.12.2014 λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία μεταφέρεται στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο να διερευνά τις δυνατότητες σχηματισμού νέας κυβερνήσεως από την παρούσα βουλή.
Σύμφωνα με την θεσμική διαδικασία (παρ. 1 αρ. 41 και παρ. 3 αρ. 37) η πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πηγαίνει στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος δηλαδή τον κ. Αντώνη Σαμαρά και αν δεν τελεσφορήσει στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο να καταστεί ρυθμιστής ο υπόδικος αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.
Αν και πάλι οι διαδικασίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο τότε ο κ. Παυλόπουλος θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης. Η κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί εως και τρεις ημέρες.
Τέλος, εάν διαπιστωθεί πλήρης αδυναμία συνεννόησης και άρα βέβαιη προσφυγή σε πρόωρες κάλπες τότε ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση και που θα οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές εντός 21 ημερών. Όμως, βάσει του εκλογικού νόμου και λόγω του ότι δεν έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (25 Ιανουαρίου) οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι «σταυροδοσία».

Πηγή: ekorinthos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.