Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο
Image result for Με λόγια, με δάκρυα, με πράξεις, με γέλιο.
Και έγραψε ο Ντάνιελ Γκόλεμαν στο βιβλίο του "η συναισθηματική νοημοσύνη": "άνθρωποι που νιώθουν πιο σίγουροι με τα συναισθήματά τους διευθύνουν καλύτερα τη ζωή τους και αποκτούν μια πιο προσγειωμένη αίσθηση και επίγνωση των αποφάσεων που παίρνουν για τον εαυτό τους, από το ποιόν θα διαλέξουν για σύντροφο μέχρι ποιό επάγγελμα να ασκήσουν." Tα συναισθήματα είναι μία πηγή που μας ξεδιψά όταν διψάμε για να νιώσουμε και να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, το περιβάλλον μας ή τον κόσμο. 'Οταν στερέψει αυτή η πηγή τότε ο άνθρωπος γίνεται σκληρός-κενός. Τριγύρω μας, υπάρχουν πολλά ερεθίσματα που μας δημιουργούν αίσθημα. Αδικία, αγάπη, έλλειψη, άμιλλα, αγώνας. Κάθε λεπτό της ημέρας, κάθε κοινωνική εκδήλωση αποτελούν προκλήσεις που κάνουν την πηγή να τρέχει από πλήθως αισθημάτων. Το τι θα νιώσουμε και το πώς θα το εκφράσουμε, είναι ένα άλλο κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής, σχετικό με την παιδεία μας.
Αγγίγματα στην ψυχή μας, μπορεί να δώσει το απειροελάχιστο συμβάν ή μια παρατήρηση. ΄Ομως,για να τρέξει συναίσθημα η πηγή, ορίζεται ότι θα υπάρχει περιεχόμενο. ΄Οτι από τις αισθήσεις μας θα φθάσει στα ένστικτά και μέσω του συγκινησιακού δρόμου,θα εκφραστούμε. Με λόγια, με δάκρυα, με πράξεις, με γέλιο.
Αν η καρδιά μας είναι ανοιχτή, αν η αγκαλιά μας είναι ανοιχτή, τότε θαύμα θα γίνει. Ο συνάνθρωπος, το μόνο που χρειάζεται είναι αλληλεγγύη. Μπορούμε να γίνουμε εμείς ο κρίκος της αλυσίδας, που θα συνδέσει το καλό με το καλό. Μπορούμε εμείς να γίνουμε ο κρίκος της αλυσίδας που θα συνδέσει τα λόγια με τις πράξεις.
 Image result for Με λόγια, με δάκρυα, με πράξεις, με γέλιο.
Η πηγή των συναισθημάτων μας, χρήζει τροφοδοσίας. Αφήνοντας κατά μέρος όλα εκείνα τα τοξικά συναισθήματα, μπορούμε να την κρατήσουμε καθαρή. Τα τοξικά συναισθήματα, τείνουν να στερέψουν την πηγή μας. Μπορούμε να τα απομωνώσουμε. Αν βέβαια αναγνωρίσουμε τις καταστάσεις που τα φέρνουν. Ας κάνουμε λοιπόν αυτήν την προσπάθεια μέσα σε αυτή τη νέα χρονιά. Για να γίνουμε υγιείς και να μείνουμε υγιείς.

*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.