Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο
 Image result for μία ψήφο στο χέρι του
Και έγραψε ο Βίλχελμ Ράιχ στο βιβλίο του "άκου ανθρωπάκο": "ο ανθρωπάκος δεν ξέρει ότι είναι μικρός και φοβάται να το μάθει. Συγκαλύπτει τη μικρότητα και τη στενοκεφαλιά του με ψευδαισθήσεις δύναμης και μεγαλείου, αντλώντας από τη δύναμη και το μεγαλείο άλλων. Είναι περήφανος για τους μεγάλους στρατηγούς του, αλλά όχι για τον εαυτό του. Θαυμάζει αλλότριες σκέψεις και όχι τις σκέψεις που έκανε ο ίδιος. ΄Οσο λιγότερο καταλαβαίνει κάτι, τόσο περισσότερο το πιστεύει, ενώ δεν πιστεύει στην ορθότητα των εννοιών που κατανοεί".
Μικρός αλλά θαυματουργός. ΄Ενας μικρός θεός που του αρέσει όταν τον κολακεύουν οι άλλοι και του χαιδεύουν τα αυτιά με όμορφα λόγια. Αποπροσανατολισμένος, μένει να ακολουθεί τον κάθε στρατηγό ή αρχηγό που θα του τάξει. Σίγουρα τα μεγάλα λόγια τον μπερδεύουν, μα όσο περίπλοκες είναι οι έννοιες και μακρόσυρτες οι προτάσεις τόσο περισσότερο πλανάται.
 Image result for Μπορεί ο ανθρωπάκος να μην είναι σε θέση να κατανοεί απολύτως ότι του λένε ή του τάζουν, όμως έχει μία ψήφο στο χέρι του. Και αυτή είναι η μεγάλη του
Είναι ο ανθρωπάκος μας, ο καθένας από εμάς ένας ακόλουθος; Είναι ο οπαδός του ρεύματος που θα εκλέξει την επόμενη κυβέρνηση; Που θα καθορίσει το μέλλον το δικό του και της χώρας του; 
Η δημοκρατία και τα δημοκρατικά πολιτεύματα έχουν ανάγκη τον ανθρωπάκο μας. Τον κάθε έναν από εμάς. Και μας φοβούνται. Γιατί έχουμε δύναμη. Μπορεί ο ανθρωπάκος να μην είναι σε θέση να κατανοεί απολύτως ότι του λένε ή του τάζουν, όμως έχει μία ψήφο στο χέρι του. Και αυτή είναι η μεγάλη του δύναμη. Για το περιεχόμενο της ψήφου μαλώνουν οι στρατηγοί. Θέλουν να απορροφήσουν τον ανθρωπάκο μας στο δικό του στρατόπεδο ο καθένας, προκειμένου να αυξήσουν την υπεροχή τους.
Μα άκου καλά ανθρωπάκο μου. Χωρίς εσένα δεν υπάρχει τίποτα. Ούτε πλούσιος, ούτε κυβέρνηση, ούτε οικονομία, ούτε νόμοι να τηρούνται, ούτε τελικά μία τάξη σε αυτό το χάος. Γι΄ αυτό, μην παρασύρεσαι. Πίστεψε στον εαυτό σου! Τόλμησε! Μπορεί και να μην είσαι όσο μικρός και στενοκέφαλος δείχνεις. ΄Αρχισε να ψηλαφίζεις τον εαυτό σου, να ακούς προσεκτικά και να δυσπιστείς σε ότι σου λένε.
Οι σκέψεις σου έχουν αξία. Η ύπαρξή σου η ίδια έχει αξία. Και τελικά, να είσαι βέβαιος ότι όλα ξεκινούν από σένα για σένα.
 
*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.