Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*

Και είπε ο Αριστοτέλης: "κάθε εμπόδιο που ξεπερνάμε με καλοσύνη και εξυπνάδα γίνεται σκαλοπάτι για να περάσουμε τα επόμενα εμπόδια".
Θα έλεγα ότι στο να ξεπεράσουμε τα εμπόδια έχουμε ανάγκη και από αντίληψη. Δεν αρκεί να είμαστε καλοί και έξυπνοι, μόνο. Το να προσπερνάμε με επιτυχία τις κακουχίες είναι μία δυνατότητα που απαιτεί πολλαπλούς ικανούς χειρισμούς. 
Είμαστε καπετάνιοι στο τιμόνι της ζωής μας και καλούμαστε, σε δεδομένες στιγμές, να χειριστούμε το μεγάλο πλοίο της ζωής μας. 
Κόντρα στον άσχημο καιρό, κόντρα στα κύματα, ενάντια στο απρόθυμο πλήρωμα που είναι η καρδιά και η λογική. Μπορούμε να καταφέρουμε μέσω ικανών ελιγμών το πλοίο μας να αράξει τελικά σε ασφαλές λιμάνι. Και τότε, αναχωρούμε για το επόμενο ταξείδι, τον επόμενο στόχο μας. 
Η αντίληψη είναι εκείνο το προσόν που θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε σωστά τα δεδομένα μας, σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σε συσχετισμό με συγκεκριμένους ανθρώπους και θα μας οδηγήσει στις πράξεις μας. 
Σαν καπετάνιοι, που έχουμε χαράξει τη ρώτα μας και δεν θέλουμε να αποκλίνουμε από αυτή, έρχεται η στιγμή να πάρουμε αποφάσεις. Η εξυπνάδα σε σχέση με την καλοσύνη, οδηγούν το ξεπέρασμα των εμποδίων όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Επόμενες φορές που θα νοιώσουμε ότι εμποδιζόμαστε από κατάσταση ή ανθρώπους, η κρίση μας, η αντίληψή μας και το ήθος μας θα διαλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα ξεπεράσουμε το εμπόδιο. Οι αποφάσεις μας, καθορίζουν κατά μεγάλο ή μικρό μέρος τη ζωή μας και ανάλογα με τη στάση μας, εποφελούμαστε από τους καρπούς της. 
Η στάση ζωής,που έχουμε διαλέξει,θα καθορίσει το αν θα μείνουμε στο τιμόνι του πλοίου όταν έχει φουρτούνα ή θα το εγκαταλείψουμε στο έλεός του. Το πλοίο μας είναι το είναι μας, είναι οι στόχοι μας, είναι τα όνειρά μας, είναι οι άνθρωποί μας. Το να το βάλουμε στα πόδια είναι εύκολο. Γλιτώνουμε. Και μετά τι; Το κενό. Γιατί χωρίς πλοίο που περιέχει τα πολύτιμα εμπορεύματά μας, το ταξείδι δεν υπάρχει. 
Το επόμενο εμπόδιο, θα είναι μια ακόμα δοκιμασία, αλλά με καλά σαβουρωμένο πλοίο, δεν θα φοβηθούμε τον καιρό. Με πρόθυμο πλήρωμα θα τα καταφέρουμε. Και θα φθάσουμε το λιμάνι μας. 
Στα σκαλοπάτια που θα περάσουμε, αυτό μονάχα έχει σημασία:να μείνουμε καπετάνιοι. Να μείνουμε αρχηγοί του πληρώματος, της καρδιάς και της λογικής, που ακόμα και αν συγκρούονται μεταξύ τους, θα μας προμηθεύσουν με την καλοσύνη και την εξυπνάδα μέχρι να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια. 
Έτσι χτίζεται η ευτυχία!

*Πολιτικός Επιστήμων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.