Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

ΟΤΑΝ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ «ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ» ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ!

Μετά τον Τσίπρα, τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ επικαλείται και ο ΄Αδωνις Γεωργιάδης




Παπακώστα Καρολίνα

Το τιτίβισμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συλλεκτικό. Ο ΄Αδωνις Γεωργιάδης ανέβασε στον λογαριασμό του στο Τwitter βίντεο με απόσπασμα από ένα αφιέρωμα του 1989 στον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον ίδιο να μιλά για την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο.
Η αλήθεια είναι πως δύσκολα θα βρει κανείς κάτι ανάλογο στα περίπου 122.000 tweets που έχει κάνει ο λάτρης του εν λόγω μέσου Γεωργιάδης. Προφανώς, όχι επειδή το «αφιερώνει» στον Αλέξη Τσίπρα, τον αγαπημένο του αντιπολιτευτικό στόχο, αλλά γιατί επικαλείται ένα από τα τοτέμ της Κεντροαριστεράς για να του ασκήσει κριτική. Με δυο λόγια, ένας από τους εκπροσώπους της πούρας δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ αποπειράται, έστω και με υπόρρητο τρόπο, να ακολουθήσει την επίσημη γραμμή του κόμματός του, αυτή των ανοιγμάτων στον κεντρώο χώρο.
Το συνοδευτικό στο βίντεο σχόλιο του γαλάζιου αντιπροέδρου ήταν «μια και ο Αλέξης θαυμάζει – υποτίθεται – τον Ανδρέα, του αφιερώνω κάτι που είχε πει και ο Αλέξης το ξέχασε όταν έστηνε τη σκευωρία Novartis. Και Αλέξη μου τα λάθη πληρώνονται και ενίοτε ακριβά». Ο δε ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρει στο επίμαχο απόσπασμα επί λέξει: «Οτι χωρίς πραγματικά κανένα, και τονίζω κανένα, αποδεικτικό στοιχείο, μείναμε στις υποψίες και στις εικασίες. Στέλνουν πρωθυπουργό οκτώ ετών στη Δικαιοσύνη. Βεβαίως η Δικαιοσύνη θα κάνει το έργο της, πιστεύουμε σε αυτό και η αλήθεια θα λάμψει. Αλλά το ότι ουσιαστικά ένας πολιτικός διωγμός πήρε αυτή τη μορφή είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο για τον τόπο. Σκεφτείτε αν κάποια νέα πλειοψηφία, στο μέλλον, δεν μιλώ ούτε για τις επόμενες εκλογές, η κάθε πλειοψηφία αποφασίζει να στείλει στη Δικαιοσύνη την τότε αντιπολίτευση που ήταν πριν κυβέρνηση. Αν ποινικοποιηθεί κατά αυτόν τον τρόπο η πολιτική ζωή της χώρας, μπορεί άραγε ο τόπος να πάει μπροστά;».
Σε πρώτη ανάγνωση ο Γεωργιάδης παραλληλίζει το Βρώμικο "89 με την υπόθεση Novartis για ευνόητους λόγους. Προκειμένου να υπογραμμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, μιας και πρόκειται για μια τακτική που χρησιμοποιεί – σύμφωνα με την αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα – πολύ συχνά πλέον η πρώτη φορά Αριστερά. Όχι μόνο όταν επιθυμεί να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας, αλλά και όταν θέλει να συσπειρώσει την εκλογική της βάση με τη δοκιμασμένη στις κάλπες του 2015 αντίστιξη μεταξύ του «νέου» και του «παλαιοκομματικού συστήματος».
ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ. Σε δεύτερη, ωστόσο, ανάγνωση η χρήση των ανδρεοπαπανδρεϊκών λεγομένων διαβάζεται και ως μια προσπάθεια του αντιπροέδρου της ΝΔ να βουτήξει στη δεξαμενή των κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα εκλογικό ακροατήριο το οποίο τόσο το κόμμα του όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να προσεγγίσουν. Αμφότεροι οι εκφραστές του νέου δικομματισμού γνωρίζουν ότι για τη μεν ΝΔ το εν λόγω κοινό ίσως «κλειδώσει» την αυτοδυναμία, για τον δε ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να εξασφαλίσει μια διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση των ποσοστών του, μειώνοντας έτσι την απόσταση μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, στις παρακαταθήκες του Ανδρέα είχε ανατρέξει και ο Αλέξης Τσίπρας – εκείνος δίνοντας έμφαση στη σύγκρουση του Παπανδρέου με το «δεξιό κατεστημένο» και στη στοχοποίηση που έχει υποστεί για διασύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις.
Βέβαια, οι γνώστες των γαλάζιων εσωκομματικών πραγμάτων υπενθυμίζουν πως οι λεγόμενοι καραμανλικοί δεν χάνουν ευκαιρία να επιτίθενται στο «ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα», κατηγορώντας το για την καθιέρωση των νοοτροπιών που οδήγησαν στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας – σε μια απόπειρα να αποποιηθούν τις ευθύνες της νεοκαραμανλικής διακυβέρνησης για το θηριώδες έλλειμμα του 2009. Οφείλει, πάντως, κάποιος να αναγνωρίσει στον Γεωργιάδη – μιντιακό τέρας γαρ – ότι αντιλαμβάνεται μάλλον καλύτερα τις ανάγκες της εκάστοτε προεκλογικής εποχής.

Πηγή: https://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.