Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ!

Δέσμη μέτρων με σαφές κοινωνικό «πρόσημο», που θα απαντούν στα μηνύματα της κάλπης της περασμένης Κυριακής, αλλά ταυτόχρονα δεν θα μεταφέρουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις διεθνείς αγορές την εικόνα ότι η χώρα απομακρύνεται από τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Το κυβερνητικό «πακέτο» χωρίζεται σε μέτρα άμεσης υλοποίησης και άλλα που τοποθετούνται το φθινόπωρο, αφού θα έχει προηγηθεί συνεννόηση με την τρόικα. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται η αποτροπή μείωσης των επικουρικών συντάξεων για τους σημερινούς συνταξιούχους και η κατάργηση της ποινικής δίωξης και προσωποκράτησης οικονομικά αδύναμων οφειλετών. Στη δεύτερη, η αύξηση των δόσεων σε 48 και 72 στις υφιστάμενες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία αντιστοίχως, καθώς επίσης και η διεύρυνση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ, ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι. Εξάλλου, με βάση την πορεία του προϋπολογισμού επί τάπητος, σε δεύτερο χρόνο, θα τεθεί και η μείωση των φόρων. Μάλιστα, χθες, από το βήμα του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέφερε πως «το φθινόπωρο θα ανακοινώσουμε “οδικό χάρτη”, δηλαδή συνολικό πρόγραμμα και για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών τα επόμενα χρόνια». Παράλληλα, ως απάντηση στα εκλογικά αποτελέσματα, ο χρόνος μετράει αντίστροφα και για τον ανασχηματισμό. Απαντήσεις στα δύσκολα πολιτικά και οικονομικά ερωτήματα που έθεσε η κυριακάτικη κάλπη εξετάζει η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να σταλούν στο εξωτερικό μηνύματα πολιτικού πανικού ή υπαναχώρησης από το πρόγραμμα προσαρμογής. 
 
 Η αποτροπή μείωσης των επικουρικών συντάξεων για τους σημερινούς συνταξιούχους, η χορήγηση διευκολύνσεων για την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, η άρση των ποινικών διώξεων για εμφανώς οικονομικά αδύναμους οφειλέτες, αλλά και η διεύρυνση των κριτηρίων για το ΕΚΑΣ περιλαμβάνονται στις υπό εξέταση κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Ηδη, πριν από τις εκλογές, ο κ. Αντ. Σαμαράς έθεσε ως στόχο να καταστεί πιο φιλικός ο φορολογικός μηχανισμός ειδικά για τους ευρισκομένους σε αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, ενώ συνεργάτες του επιβεβαιώνουν ότι εξετάζονται και άλλες ρυθμίσεις, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, της συμφωνίας της τρόικας:
Κατάργηση ποινικής δίωξης αδύναμων οφειλετών. Η ποινική δίωξη εμφανώς οικονομικά αδύναμων οφειλετών και η προσωποκράτηση προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει τη σχετική διάταξη. Την πρόθεση αυτή επιβεβαίωσε, χθες, στη Βουλή ο κ. Χαρ. Αθανασίου, κατόπιν ερώτησης του Πρ. Παυλόπουλου, προσθέτοντας ότι η σχετική διάταξη που έχει ετοιμάσει βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία από επιτροπή του υπ. Οικονομικών.
                                               
Επικουρικές. Η εφαρμογή, από 1ης Ιουλίου, της διάταξης σύμφωνα με την οποία το ύψος των επικουρικών συντάξεων διαμορφώνεται ανάλογα με την ταμειακή κατάσταση κάθε ταμείου, απειλεί με νέες μειώσεις τους συνταξιούχους, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει, δημοσίως, υποστηρίξει πως δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές. Εξετάζεται να δοθούν, μέσω εγκυκλίου, οδηγίες προκειμένου τα νέα μειωμένα όρια να αφορούν μόνον όσους βγουν εφ’ εξής στη σύνταξη.
Οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία. Ο διοικητής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου κ. Ροβ. Σπυρόπουλος έχει ήδη ενημερώσει τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο ότι αν δεν υπάρξει γενναία ρύθμιση οφειλών, το ΙΚΑ ουδέποτε θα καταφέρει να εισπράξει έστω και τμήμα των οφειλομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 300.000 οφειλέτες του ΙΚΑ μόλις 11.000 ανταποκρίθηκαν στη ρύθμιση. Οι διοικήσεις των Ταμείων ζητούν νέα ρύθμιση με πολυετή περίοδο αποπληρωμής.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Επαναφορά της δυνατότητας ρύθμισης οφειλών σε περισσότερους των 12 μηνών επιδιώκει η κυβέρνηση, με στόχο οι δόσεις να ανέλθουν στις 48. Αλλωστε, πολλά νοικοκυριά, που έχουν ήδη σε ρύθμιση οφειλές θα βρεθούν τον επόμενο μήνα αντιμέτωπα με νέες επιβαρύνσεις (φόρος για εισοδήματα, ακίνητη περιουσία).
ΕΚΑΣ. Επιδιώκεται η διεύρυνση των κριτηρίων με στόχο την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων. 


Πηγή:εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.