Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: ΦΡΟΥΡΟΣ ΔΥΟ ΘΑΛΑΣΣΩΝ! (VIDEO)

Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος

Η κεντρική είσοδος του Λιμεναρχείου Κορίνθου
“Η θάλασσα είναι το παν. Καλύπτει τα 7/10 της γήινης σφαίρας. Η ανάσα της είναι αγνή και υγιεινή. Είναι μια απέραντη έρημος όπου ο άνθρωπος δεν αισθάνεται ποτέ μόνος, γιατί η ζωή στροβιλίζεται από όλες τις πλευρές.” έγραφε ο Γάλλος συγγραφέας, Ιούλιος Βερν.
Περισσότερο από κάθε άλλη γωνιά της γης, η Ελλάδα έχει συνδεθεί με τη θάλασσα, το υπέροχο γαλάζιο των 14.800 χιλιομέτρων ακτογραμμής που την κυκλώνει και αγκαλιάζει, στα δροσερά νερά του, ένα πλήθος από μικρά και μεγάλα πανέμορφα νησιά. “Η θάλασσα αποτελεί μέρος της βιολογικής, εθνικής, οικονομικής και ψυχολογικής ύπαρξης των Ελλήνων”, κατά τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη.
Από τους αρχαιότατους χρόνους, οι Έλληνες έδεσαν τη ζωή τους με το υγρό στοιχείο, εξοικειώθηκαν μαζί του κι έδειξαν μια σπάνια ναυτική ιδιοφυΐα και κλίση προς τα θαλασσινά επαγγέλματα, πότισαν τα κορμιά τους με την αλμύρα του θαλασσινού νερού, μαγεύτηκαν από τις Σειρήνες, παρασύρθηκαν από τις Γοργόνες, πλανεύτηκαν από τις Νηρηίδες και το σφύριγμα της Μπουρούς  κι έγιναν σπουδαίοι ναυτικοί και ψαράδες.
 
Μεγάλος ο πλούτος των ελληνικών θαλασσών και ασφαλείς οι ελληνικοί θαλάσσιοι δρόμοι, στη γλώσσα των ναυτικών. Οι μικρές αποστάσεις μεταξύ των ακτών αλλά και οι εξίσου ευνοϊκές συνθήκες, που σχετίζονται με την ένταση των ανέμων- ο Αίολος θαρρείς που τους μαζεύει στον ασκό του και τους κουμαντάρει κατά πως θέλει- και τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος και θάλασσας, καθιστούν τη χώρα μας έναν τόπο ιδανικό για τους επαγγελματίες ναυτικούς, για τους ψαράδες αλλά και για το θαλάσσιο τουρισμό.
Αν ηχήσουν στα αυτιά σου οι λέξεις “ήλιος και θάλασσα” τότε δεν έχεις παρά να σκεφτείς την Ελλάδα. Μικρός ο τόπος μας, μα ιδιαίτερα προικισμένος, από το δημιουργό, με αυτά τα δυο στοιχεία, που συνδυάζονται απόλυτα και δημιουργούν ένα διαχρονικό σκηνικό ομορφιάς, χαλάρωσης, ηρεμίας, ονειροπόλησης, απόλαυσης... Η θάλασσα, άλλοτε γλυκιά, ήσυχη, πλανεύτρα, ξελογιάστρα -ευλογημένη από τον Προστάτη της Άι Νικόλα, άλλοτε οργισμένη, ανταριασμένη, αφρισμένη -η άγρια μάνητα του Ποσειδώνα που χτύπησε την τρίαινά του, κάποτε καταγάλανη και κάποτε μαβιά, λουσμένη στο φως του ήλιου, το καλοκαίρι μα και το χειμώνα, απλώνει τα ανεπανάληπτα θέλγητρά της και εμπνέει, αιώνες τώρα, λογοτέχνες, ποιητές, τραγουδοποιούς, μουσικούς, ζωγράφους...
Αναρωτιέμαι αν υπάρχει άνθρωπος που την έχει γνωρίσει από κοντά και δεν την έχει αγαπήσει, έστω κι αν αυτή πολλάκις θυμώνει και γίνεται υγρός τάφος, για εκείνους που έχουν την ατυχία να δέχονται το ξέσπασμα του θυμού της.
 
Η φρούρηση και ο έλεγχος των λιμένων της χώρας, των πάσης φύσεως λιμενικών έργων και εγκαταστάσεων, εκτός ναυστάθμων και ναυτικών οχυρών, η προστασία της θαλάσσιας αλιείας, η διάσωση κινδυνευόντων στη θάλασσα, η αντιμετώπιση διαφόρων εκτάκτων γεγονότων που αφορούν τη θαλάσσια συγκοινωνία, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και γενικά ο έλεγχος των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, συνθέτουν το σκοπό του Λιμενικού Σώματος. 
Το Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ.) είναι Σώμα Ασφαλείας στρατιωτικά συγκροτημένο και υπάγεται διοικητικά στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ο Κορινθιακός κόλπος, όπως και ο Σαρωνικός, ενώνουν και μαγεύουν, μεταφέρουν και δροσίζουν, ντόπιους και ξένους. Οι δαντελένιες ακρογιαλιές τους, συμπληρώνουν την απόλαυση των αισθήσεων -άλλωστε η θάλασσα θέλγει και ικανοποιεί και τις πέντε αισθήσεις, με αποκορύφωμα εκείνη της όρασης- και σε προκαλούν να τις εξερευνήσεις. Μεγάλα και μικρά σκάφη τους διασχίζουν, καθημερινά, με όλες τις καιρικές συνθήκες.
Η επιτήρηση μεγάλου μέρους των δύο αυτών κόλπων έχει ανατεθεί στο Λιμεναρχείο Κορίνθου. 
Ο Λιμενάρχης Κορίνθου κ. Παναγιώτης Πολυζωίδης
Το  καλοκαίρι είναι πλέον παρελθόν! Ο απολογισμός θετικός και αρνητικός. Ο διαχειριστής του παρόντος ιστολογίου και συντάκτης του ρεπορτάζ απευθύνθηκε στο Λιμεναρχείο Κορίνθου, για στατιστικά στοιχεία, σχετικά με το έργο της Υπηρεσίας. 
Ο Διοικητής ανταποκρίθηκε αμέσως, χωρίς δισταγμό και προγραμματίστηκε συνάντηση. Στην είσοδο των εγκαταστάσεων του Λιμεναρχείου, με υποδέχτηκε λιμενικός με εγκάρδιο χαμόγελο και με συνόδευσε στο γραφείο του Πλωτάρχη του Λιμενικού Σώματος κ. Παναγιώτη Πολυζωίδη. 
Ο κ. Πολυζωίδης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στο Λουτράκι. Κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη. Τελείωσε τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Σύρου. Ταξίδεψε στο εμπορικό Ναυτικό και στη συνέχεια εισήχθη στη Σχολή Υπαξιωματικών του Λιμενικού Σώματος. Τα τελευταία 21 χρόνια υπηρέτησε στα πλωτά μέσα (Abekin, ναυαγοσωστικά, σε σκάφη 57, 53 και 45 ποδών, φουσκωτά και ταχύπλοα). Αδελφός του έγκριτου ηθοποιού Ιωσήφ Πολυζωίδη. Σήμερα Λιμενάρχης Κορίνθου.  
 
Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και ο κ. Πολυζωίδης μας είπε:
" Το Λιμεναρχείο Κορίνθου συστήθηκε το έτος 1988. Πριν το 1988 ήταν Υπολιμεναρχείο Κορίνθου. Σαν Υπολιμεναρχείο, η περιοχή δικαιοδοσίας του ήταν από το Κιάτο μέχρι τον Ισθμό και τα όρια του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας.
Από τον Αύγουστο του έτους 2014, λόγω Καλλικράτη που επήλθε στο Λιμενικό Σώμα, η αρμοδιότητα του Λιμεναρχείου σχεδόν διπλασιάστηκε. Από το Κιάτο εκτείνεται μέχρι Πόρτο Γερμενό, Κακιά Σκάλα, Σκυρωνίδες Πέτρες και Παλαιά Επίδαυρο. Όμως, η δύναμη του Λιμεναρχείου παραμένει η ίδια. 
Το Λιμεναρχείο διαθέτει τέσσερα τμήματα στην περιοχή της αρμοδιότητάς του. Το 1ο Λιμενικό Τμήμα των Αγίων Θεοδώρων, το 2ο που βρίσκεται στην είσοδο του Ισθμού, το 3ο της Παλαιάς Επιδαύρου και το 4ο του Κιάτου. Επίσης έχουμε και ένα λιμενικό φυλάκιο, στο Πόρτο Γερμενό, το οποίο στελεχώνεται τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες. Άποψή μου, το φυλάκιο πρέπει να αναβαθμιστεί σε Τμήμα. 
Το ταχύπλοο σκάφος του Λιμεναρχείου Κορίνθου
Στη διάθεσή μας έχουμε πλωτά μέσα, δύο φουσκωτά. Το ένα στο λιμάνι της Κορίνθου και το άλλο στο 1ο Λιμενικό Τμήμα των Αγίων Θεοδώρων. 
Επίσης έχουμε τα χερσαία αυτοκινούμενα, δηλαδή κάθε τμήμα διαθέτει από ένα τζιπ, ενώ το λιμεναρχείο Κορίνθου τρία οχήματα, για τις άμεσες επεμβάσεις. 
Τα περιστατικά είναι πολλά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της αθρόας προσέλευσης επισκεπτών στην περιοχή μας και το προσωπικό μας υπερβάλλει εαυτόν. 
Το Λιμενικό Σώμα είναι Σώμα Αρωγής και Βοήθειας. Είμαστε για να σώζουμε την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα. Φέτος δεν ήταν μια καλή χρονιά σε μας. Συνολικά είχαμε εννέα πνιγμούς, τέσσερις στην περιοχή του Κιάτου, δύο στην περιοχή των Ισθμίων, δύο στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων και έναν στην περιοχή της Κορίνθου. Επιπλέον έχουμε και έναν αγνοούμενο δύτη, από το καλοκαίρι, στην περιοχή του Πόρτο Γερμενού. 
Το μόνο καλό και ευχάριστο σε όλο αυτό είναι πως οι ναυαγοσώστες του Δήμου Λουτρακίου, φέτος, παρείχαν αρκετό έργο. Είχαμε τέσσερις περιπτώσεις στις οποίες επενέβησαν ακαριαία και είχαμε διάσωση συνανθρώπων μας, από το μοιραίο. 
Το Λιμεναρχείο μας και όλα τα Τμήματα, λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο για να επιλαμβάνονται των περιστατικών. Το τηλέφωνο του Λιμεναρχείου Κορίνθου είναι 2741-0-28888 και το τηλέφωνο 108, χωρίς χρέωση. Κάθε πολίτης μπορεί να απευθυνθεί στο τριψήφιο τηλέφωνο του κέντρου επιχειρήσεων του Υπουργείου, το οποίο διαβιβάζει, αμέσως, τις πληροφορίες στα κατά τόπους Λιμεναρχεία. 
Υπάρχει συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα. Σαν Στρατιωτικό Σώμα έχουμε συνεργασία με τον Στρατό, την Αεροπορία και το Ναυτικό που θεωρείται για εμάς το αδελφό Σώμα ''. 
Κλείνοντας τη  συνέντευξή του, αναφέρθηκε στο δικό του απόσταγμα εμπειρίας, λέγοντας ''πως πρέπει να σεβόμαστε τη θάλασσα, έτσι ώστε να μπορούμε να διασκεδάζουμε και, να μην την φοβόμαστε, ούτε όμως και να την υπερτιμούμε. Γιατί όταν υπερτιμάς κάτι, σε καταπλακώνει''. 
Στη συνέχεια ρωτήσαμε τον κ. Πολυζωίδη για τις εμπειρίες του, από τα τόσα χρόνια υπηρεσίας, στα πλωτά σκάφη. Αναφέρθηκε, με συγκίνηση, σε ένα περιστατικό. Στη διάσωση ενός κοριτσιού, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ήθελε να αυτοκτονήσει, χειμώνα, με θερμοκρασία -2 βαθμούς. Ο ίδιος και ένας συνάδελφός του έπεσαν στη θάλασσα και η διάσωσή της στέφθηκε με επιτυχία. Μάλιστα, τέσσερις μέρες μετά τη διάσωσή της, πήγε στην υπηρεσία και πρόσφερε από ένα αρκουδάκι στους διασώστες της, για να τους ευχαριστήσει, γιατί, όπως είπε, τους χρώσταγε τη ζωή της.
Τέλος, πρόσθεσε και για το σημαντικό έργο που επιτελεί, σήμερα, το Λιμενικό Σώμα, στο Ανατολικό Αιγαίο και ειδικά τα πληρώματα των σκαφών που περιπολούν νυχθημερόν, υπερβάλλοντας εαυτούς και σώζοντας ζωές μεταναστών.
Φεύγοντας από το Λιμεναρχείο, ένιωσα πως ο Κορινθιακός κόλπος αλλά και ο Σαρωνικός, με συνδετικό κρίκο τον Ισθμό της Κορίνθου, έχουν τον δικό τους φουρό, το προσωπικό του Λιμεναρχείου Κορίνθου και των τεσσάρων τμημάτων του, που βρίσκονται συνεχώς στην υπηρεσία του πολίτη, εποπτεύοντας αποτελεσματικά, ώστε όλοι εμείς να απολαμβάνουμε τα μοναδικά προνόμια, που η θάλασσα μάς προσφέρει, όλες τις εποχές του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.