Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΑΣ!

Ο καλός ύπνος παίζει κρίσιμο ρόλο για την απόδοσή μας κατά τη διάρκεια της μέρας. Ορίστε κάποια απλά πράγματα που μπορείτε να εφαρμόσετε για να βελτιώσετε την ποιότητά του.

1. Ελαττώστε την πρόσληψη καφεΐνης
Η καφεΐνη εμποδίζει τον εγκέφαλό σας να παραγάγει τις απαραίτητες χημικές ουσίες του ύπνου. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καφέ, ακόμα και έξι ώρες πριν την κατάκλιση, μπορεί να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου σας. Και φυσικά δεν είναι μόνο ο καφές που έχει καφεΐνη αλλά και πολλά είδη τσαγιού, ενεργειακών ποτών κ.α. Προτιμήστε τσάι του βουνού το οποίο έχει εξαιρετικές καταπραϋντικές ιδιότητες.

2. Αποσυνδεθείτε τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο
Το τεχνητό φως της τηλεόρασης, του υπολογιστή ή του κινητού μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Το φως τους συγκεκριμένα επιδρά στον κιρκάδιο ρυθμό, δημιουργώντας σύγχυση στο βιολογικό σας ρολόι. Προτιμήστε να διαβάσετε ένα βιβλίο.

3. Μην γευματίζετε αμέσως πριν κοιμηθείτε
Η κατανάλωση γεύματος αμέσως πριν τον ύπνο δυσχεραίνει τη διαδικασία της πέψης και επιδρά επίσης αρνητικά στον κιρκάδιο ρυθμό σας. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να φάτε κάτι, προτιμήστε ένα κρακεράκι ενώ ιδανικό είναι να καταναλώνετε το τελευταίο σας γεύμα τουλάχιστον τρεις ώρες πριν την κατάκλιση.

4. Εκτεθείτε σε φυσικό φως κατά τη διάρκεια της μέρας
Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε χώρους με φυσικό φως, απολαμβάνουν πολύ καλύτερης ποιότητας ύπνο. Προσπαθείτε να βγαίνετε έξω, έστω και για δέκα λεπτά την ημέρα.

5. Βάλτε στην καθημερινή σας ρουτίνα μια αντιστρές ώρα
Είναι απαραίτητο να αποφορτίζεστε από το στρες της ημέρας. Είτε είναι η εργασία είτε η φροντίδα των παιδιών σας είτε η ίδια η τηλεόραση, το βράδυ ενδέχεται να έχετε φορτωθεί με ένταση την οποία είναι καλό να αποβάλετε πριν κοιμηθείτε. Επιλέξτε να κάνετε κάθε βράδυ κάτι που θα σας απαλλάσσει από αυτή την ένταση. Είτε είναι διαλογισμός, είτε χορός, είτε απλά το άκουσμα της αγαπημένης σας μουσικής, φροντίστε να το κάνετε ιεροτελεστία.

6. Καταγράψτε τις σκέψεις σας στο τέλος κάθε μέρας
Η διατήρηση ημερολογίου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τακτοποιήσετε στο μυαλό σας οτιδήποτε σας απασχολεί. Στο τέλος κάθε μέρας καταγράψτε τι συνέβη, τις προκλήσεις, τα συναισθήματα, τις ιδέες και τις σκέψεις σας. Αν θέλετε να το προχωρήσετε ακόμα παραπέρα, τότε μπορείτε να καταγράφετε τρία πράγματα που σας έκαναν να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη κατά τη διάρκεια της μέρας.

7. Δημιουργήστε μια συγκεκριμένη ρουτίνα
Η ρουτίνα και το σταθερό πρόγραμμα επιτρέπει στο σώμα και στο νου σας να γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί την κάθε στιγμή και έτσι να προετοιμάζονται κατάλληλα. Καθιερώστε μια σταθερή ώρα ύπνου και προσπαθήστε να το τηρήσετε.

Καλό σας ύπνο!

Πηγή: http://enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.