Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Η ΠΙΟ ΑΝΥΔΡΗ ΕΡΗΜΟΣ ΓΕΜΙΣΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ!(ΕΙΚΟΝΕΣ)

Επιμέλεια:Ελένη Κυριακίδου

Η έρημος Ατακάμα είναι η πιο ξηρή μη πολική έρημος στην Γη και βρίσκεται στη Χιλή. Αλλά ακόμα και αυτός ο φαινομενικά άγονος τόπος μπορεί να ξεχειλίσει με ζωή αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.
Έτσι, όταν ξεκινήσουν οι έντονες βροχοπτώσεις στο νότιο ημισφαίριο, τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη, τα λουλούδια που βρίσκονται σε «χειμερία νάρκη» κάτω από την επιφάνειά της ξαφνικά ανθίζουν δημιουργώντας ένα εκρηκτικό τοπίο χρωμάτων.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η άνθιση των λουλουδιών φέτος προκλήθηκε από τα ίδια καιρικά φαινόμενα που «γέννησαν» τον ισχυρό τυφώνα Πατρίτσια. «Το μέγεθος της βλάστησης αυτή την χρονιά δεν έχει προηγούμενο», σχολιάζει ο Ντάνιελ Ντίαζ, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Τουρισμού. «Και το γεγονός ότι αυτό συνέβη δύο φορές μέσα στην ίδια χρονιά δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά στην ιστορία της χώρας. Έχουμε εκπλαγεί», συμπληρώνει.
Τα λιβάδια όμως από τα μοβ λουλούδια στη μέση της ερήμου φαίνεται πως ωφέλησαν ιδιαίτερα την τοπική κοινότητα καθώς έχει αυξηθεί ιδιαίτερα ο τουρισμός.
Το εν λόγω φαινόμενο όμως δεν συμβαίνει μόνο στην έρημο Ατακάμα καθώς λουλούδια ανθίζουν και στις ερήμους της Γιούτα.



Η έρημος που θυμίζει τον Άρη
Όπως αναφέρει η Wikipedia, η έρημος Ατακάμα (Atacama) βρίσκεται στη βόρεια Χιλή. Αποτελεί ουσιαστικά μια άνυδρη πεδιάδα αποτελούμενη από λεκάνες αλάτων, άμμου και ξερής λάβας, εκτεινόμενη από τις Άνδεις έως τον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει ηλικία 15 εκατομμυρίων ετών και είναι 100 φορές πιο ξηρή από την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Ενώ χαρακτηριστικά έχουν καταγραφεί περίοδοι ως και 400 ετών χωρίς βροχή.
Η συνολική της επιφάνεια είναι 181.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα (μεγαλύτερη της Ελλάδας). Το ύψος της βροχής ανέρχεται στο 1 mm ετησίως. Γενικά είναι περιοχή πλούσια σε ορυκτό πλούτο, καθώς και σε αστρονομική παρατήρηση λόγω του υψόμετρου και του ανέφελου συνήθως ουρανού που επικρατεί. Το φαντασμαγορικό τοπίο κάποιων σημείων έχει χρησιμοποιηθεί και ως μοντέλο για την προσομοίωση συνθηκών στα εδάφη του πλανήτη Άρη.

Φωτογραφίες: Mario Ruiz /EFE

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.