Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΥΜΝΑΣΤΟΙ, ΥΠΕΡΒΑΡΟΙ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΙΕΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ "ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΣΑΝ ΦΟΥΓΑΡΑ"!

Νέα ιατρική έρευνα αποκαλύπτει τα "τρωτά σημεία" της υγείας μας και των συνηθειών μας 

Το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε έρευνα σε δείγμα 1001 Ελλήνων, παρουσιάζοντας στη συνέχεια την «ακτινογραφία της υγείας» των κατοίκων της χώρας. 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόνο 4 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν πολύ καλή υγεία ενώ συνεχίζουν να καπνίζουν σαν φουγάρα παντού ή σχεδόν παντού. 
Οι προληπτικές εξετάσεις για τους κατοίκους στη χώρα μας δεν είναι προτεραιότητα και ίσως πολυτέλεια σε περίοδο κρίσης, ενώ φαίνεται πως και η διατροφή μας έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια που γινόμαστε όλο και πιο υπέρβαροι. 
Ειδικότερα, από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν προκύπτουν τα εξής: 
  • Το 41% του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού δηλώνει ότι η υγεία του είναι εξαιρετική ή πολύ καλή. Αυτοί που κυρίως δηλώνουν οτι η υγεία τους είναι κακή, είναι οι συνταξιούχοι 14% και οι έχοντες βασική εκπαίδευση 17%. 
  • Το 39% δεν κάνει ούτε μέτρια φυσική άσκηση ενώ το ποσοστό αυτό αγγίζει το 50% στα χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα. 
  • Το 9% δεν καταναλώνει καμία μερίδα λαχανικών την ημέρα και το 15% δεν καταναλώνει κανένα φρούτο. 
  • Μόνο το 41% έχει κανονικό βάρος σώματος , ενώ 17% είναι παχύσαρκοι και 42% υπέρβαροι. 
  • Το ποσοστό των καπνιστών παραμένει υψηλό παρότι έδειχνε ότι άρχισε να μειώνεται τα τελευταία χρόνια ιδίως στους νέους και κυμαίνεται στο 37% με 40% στους άνδρες και 34% στις γυναίκες. Όμως και το παθητικό κάπνισμα παραμένει σε υψηλά ποσοστά παρά την απαγόρευση και υπολογίζεται στο 27% σε χώρους εργασίας, στο 78% στα εστιατόρια και στο 92% στις καφετέριες και τα μπαρ. 
  • Αποτέλεσμα της κρίσης και της ψυχικής πίεσης που δέχονται οι πολίτες είναι και η σημαντική μείωση από 49,5 σε 45,8 του δείκτη ψυχικής υγείας στον πληθυσμό. 
  • 2 στους 10 δεν έχουν μετρήσει την αρτηριακή τους πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο αίματος, ενώ μόλις οι μισές γυναίκες κάνουν μαστογραφία. 
  • Το 60% προσφεύγει πλέον σε ιδιώτες γιατρούς και χρησιμοποιεί ελάχιστα τα ιατρεία του ασφαλιστικού ταμείου (8%). 
  • 1 στους 3 γνωρίζει τι είναι τα γενόσημα φάρμακα, 1 στους 5 τα εμπιστεύεται, ενώ 83% δεν ζητά από τον ιατρό να δει αν το γενόσημο φάρμακο θα ήταν καλό στην περίπτωση της πάθησης του. Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι το 61% δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν πιο φθηνά φάρμακα απ αυτά που του δίνει ο γιατρός του και το 44% δηλώνει οτι κάθε μήνα διαθέτει για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα πάνω από 5% του εισοδήματος, με αυτούς που διαθέτουν για τον ίδιο λόγο πάνω από το 10% του εισοδήματός τους, να ξεπερνούν το 15%. 
* Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας Hellas Health VΙ παρουσίασαν σήμερα ο Γιάννης Τούντας, διευθυντής του ΙΚΠΙ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας και ο Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.