Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ! (VIDEO)

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος


Από αριστερά: Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νομού Κορινθίας, Ταξίαρχος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Διοικητής της Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου, Ταξίαρχος Ηλίας Ασλάνος και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου, Πύραρχος Θεόδωρος Βάγιας

Η εορτή των Αγίων Πάντων (3 Ιουνίου το 2018) έχει καθιερωθεί ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την ημέρα αυτή διοργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμήν των αποστράτων, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και περιφερειακά, στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας. 
Η θεσμοθέτηση του εορτασμού έγινε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την αναγνώριση της προσφοράς τους, καθώς και για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικού προσωπικού.

Η «Ημέρα προς τιμήν των Αποστράτων» γιορτάστηκε και στην Κόρινθο, με την τέλεση δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό του Αποστόλου Παύλου. Οικοδεσπότης ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νομού Κορινθίας, Ταξίαρχος Σπυρίδων Σκλάβος. 
Η Αστυνόμος Α' Μαρία Βώσσου
Η Αστυνόμος Α΄ Μαρία Βώσσου ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν, τόσο ο κ. Σκλάβος όσο και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Κορινθίας ''Η ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ'' κ. Βασίλειος Καραγκούνης. 
Ο κ. Σκλάβος, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκε στον ρόλο των αποστράτων και τόνισε ότι άκουσε, πριν μερικά χρόνια, από έναν Κύπριο συνάδελφο, τον όρο ''αφυπηρέτησε'', έναν όρο που θεωρεί πιο δόκιμο από τον όρο ''αποστρατεύτηκε''. 
Ο κ. Καραγκούνης, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε ότι η σημερινή εκδήλωση δεν είναι κάποια τυπική εκδήλωση αλλά για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί δεν είναι μικρό πράγμα να σε θυμάται δημόσια η επίσημη πολιτεία.  

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής του Νομού κ. Γιώργος Τσόγκας, ο Διοικητής της Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου,Ταξίαρχος Ηλίας Ασλάνος, ο Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Γαλάνης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου, Πύραρχος Θεόδωρος Βάγιας, ο πρώην Αντιδήμαρχος Κορινθίων κ. Γιώργος Μουρούτσος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κορινθίων κ. Σπύρος Ζαχαριάς, ο κ. Χρήστος Δημητρόπουλος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κορίνθου, Αστυν. Υποδιευθυντής Χαράλαμπος Τετράδης, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Κορίνθου κ. Ιωάννης Τσίμπρης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Κορινθίας κ. Χρήστος Βλαχοπάνος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κορινθίας κ. Χρήστος Αδάμ, ο Πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Κορινθίας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κ. Απόστολος Σπυράκος, αντιπροσωπεία Αστυνομικών Υπαλλήλων και μέλη της Ένωσης αποστράτων.

Ακολούθησε δεξίωση, προς τιμήν των αποστράτων στην Στρατιωτική Λέσχη Κορίνθου. 

Παραθέτουμε απόσπασμα της Ημερήσιας Διαταγής του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, που ανέγνωσε η Αστυνόμος Α΄ Μαρία Βώσσου: 

''Η καταξίωση και η αναγνώριση της Ελληνικής Αστυνομίας προέκυψε ως αποτέλεσμα του διαχρονικού έργου, της διαρκούς προσπάθειας και της προσφοράς όλων όσοι, με συνέπεια και αυταπάρνηση υπηρέτησαν στον αστυνομικό Οργανισμό από τη σύστασή του μέχρι σήμερα…

Αυτούς, λοιπόν, τους ανθρώπους τιμούμε τη σημερινή ημέρα. Την Κυριακή των Αγίων Πάντων, την «Ημέρα προς τιμήν των αποστράτων».

Την Ημέρα που επέλεξε η Πολιτεία για να αποδώσει σ’ ένα επίπεδο ιδιαίτερου συμβολισμού την τιμή και την αναγνώριση που αρμόζει στους ανθρώπους εκείνους που προτάσσοντας το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον έναντι οποιουδήποτε προσωπικού ή οικογενειακού ωφελήματος, προσέφεραν στη χώρα και στην κοινωνία τις πολύτιμες υπηρεσίες τους και συνέβαλαν ουσιαστικά στην εξασφάλιση της εθνικής και της δημόσιας ασφάλειας και τη διαχρονική προστασία των πολιτών…

… Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι και ιδίως εμείς οι συνεχιστές της πορείας που χάραξαν οι προκάτοχοί μας, να θυμόμαστε, να σεβόμαστε, να υπερασπιζόμαστε και να τιμούμε το έργο και την προσφορά τους…

… Γιατί, για όλους εμάς, ο απόστρατος συνάδελφος παραμένει πάντοτε ενεργό και πολύτιμο μέλος του αστυνομικού Οργανισμού. Γιατί ο όρος «απόστρατος» δε σημαίνει για εμάς απόμαχος ή παλαίμαχος…

… Είμαι ευτυχής, ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, που η αντίληψη αυτή του ενιαίου και συμπαγούς αστυνομικού Οργανισμού, του σεβασμού και της διαφύλαξης της Ιστορίας του Σώματος και της αντιμετώπισης των αποστράτων ως ισότιμων, πάντοτε, μελών της αστυνομικής οικογένειας, αποτυπώνεται, πλέον, σταδιακά και στις διάφορες θεσμικές και διοικητικές πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται, καθώς:
-Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες στελέχωσης και στέγασης της Διεύθυνσης Ιστορίας του Σώματος, που θεσμοθετήθηκε πέρυσι, ώστε να ξεκινήσει άμεσα, εντός του επόμενου 15νθημέρου, η λειτουργία της και να καλυφθεί, επιτέλους, ένα σημαντικό ηθικής αλλά και ουσιαστικής τάξεως έλλειμμα στην οργανωτική δομή της Ελληνικής Αστυνομίας και να καταστεί δυνατή η καταγραφή, η διαφύλαξη και η ανάδειξη του έργου και της Ιστορίας του αστυνομικού θεσμού, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, μέσω της αξιοποίησης του Ιστορικού Αρχείου και των κειμηλίων του Σώματος.
-Συνεχίζεται η αναβάθμιση της λειτουργίας και η μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος «Παιδικές Εξοχές» στον Άγιο Ανδρέα Αττικής σ’ αυτό που εξ’ αρχής είχαμε φανταστεί και σχεδιάσει σ’ έναν ζεστό, φιλόξενο, πολιτισμένο και ανθρώπινο πολυχώρο που να παρέχει στα παιδιά αλλά και στους γονείς - εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφους - κάποιες, μικρές έστω, περιόδους αναψυχής και ξενοιασιάς και παράλληλα να φιλοξενεί εκδηλώσεις κοινωνικού και πολιτιστικού ιδίως χαρακτήρα για το σύνολο του προσωπικού.
-Εξετάζεται σε επίπεδο νομοτεχνικής κατάστρωσης το θεσμικό πλαίσιο ουσιαστικής αξιοποίησης της συσσωρευμένης γνώσης και εμπειρίας των αποστράτων συναδέλφων επί εθελοντικής βάσεως.
Είναι, λοιπόν, προφανές πως στην αντίληψη, στη σκέψη και στις ενέργειές μας η Ελληνική Αστυνομία είναι ενιαία, συμπαγής, αδιαίρετη.
Είναι ένας Οργανισμός που σέβεται και τιμά την Ιστορία του, που διδάσκεται από το παρελθόν του για να μπορεί να ορίσει το μέλλον του…
… Η πατρίδα και οι πολίτες προσδοκούν και απαιτούν από την Ελληνική Αστυνομία, να συνεχίσει τον αγώνα της, να συνεχίσει να στηρίζει και να υπηρετεί τη χώρα και την κοινωνία, ειδικά σε περιόδους δύσκολες όπως αυτή σήμερα.
Είμαι βέβαιος πως θα το πράξουμε…
… Με τη στήριξη, τη συμπαράσταση, την κληρονομιά αυτών που σήμερα τιμούμε.
Των αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας των παλαιών συναδέλφων μας.»


Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αθήνα ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης - Ταξίαρχος Νεκτάριος Κιούλος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Υποδιοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ιωάννης Λιούκας, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί.

Επίσης, παρέστησαν επίτιμοι Αρχηγοί, Υπαρχηγοί και ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, επίτιμοι και απόστρατοι αστυνομικοί, λοιπό αστυνομικό προσωπικό, καθώς και πλήθος κόσμου.


*Φωτογραφικά στιγμιότυπα και βίντεο, από την εκδήλωση της Κορίνθου, στην επόμενη ανάρτηση, σήμερα και ώρα 13:00΄.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.