Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

ΠΟΣΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!

Από: Μαριλίνα Αντωνοπούλου

Πηγή εικόνας: www.newsd.in

Ανέκαθεν ο πόλεμος αποτελούσε μαύρη σελίδα στην ιστορία πολλών λαών. Η έκβασή του διαφοροποιούσε ριζικά την πορεία, τον πολιτισμό αλλά και τις επόμενες κινήσεις ολόκληρου του διεθνούς συστήματος. Διανύοντας μία εποχή που μαίνονται ακόμη ένοπλες συγκρούσεις, οφείλουμε να αναλογιστούμε και τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στο περιβάλλον. Μακροπρόθεσμα, θα τις βρούμε απέναντί μας.

Οι συνέπειες κατά την προετοιμασία ενός πολέμου

Η κακοποίηση του περιβάλλοντος, είναι δυνατόν να παρατηρηθεί πολύ πριν την έναρξη ενός πολέμου. Η εκπαίδευση που προηγείται απαιτεί τη συνεχή παρουσία στρατιωτικών οχημάτων, πλοίων κι αεροσκαφών. Εύλογα, η ενέργεια που σπαταλάται, οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Ταυτόχρονα, η εκμετάλλευση και η ρύπανση μεγάλων εκτάσεων γης και θάλασσας είναι απότοκο της κατασκευής στρατιωτικών βάσεων και εγκαταστάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η μόλυνση του χερσαίου και του υδάτινου περιβάλλοντος, από τη χρήση πυρηνικών όπλων. Επιπλέον, οι στρατιωτικές υποδομές, απαιτούν τη σπατάλη πόρων, όπως υδρογονάνθρακες, πολύτιμα μέταλλα, και νερό.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της σύγκρουσης

Κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, οι φθορές που υφίστανται εδάφη και τοπία είναι ανεπανόρθωτες στο σύνολό τους. Ενώ, είναι φυσικό ότι τα αποτελέσματα εκρήξεων και καταστροφής εγκαταστάσεων και τοπικών υποδομών, ρυπαίνουν σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα, αλλά και τα εγγύτερα υδάτινα περιβάλλοντα. Το αρνητικό περιβαλλοντικό της αποτύπωμα αφήνει και η χρήση συμβατικών όπλων καθώς -μεταξύ άλλων- εμπεριέχουν τοξικά συστατικά, όπως το ραδιενεργό ουράνιο. Ταυτόχρονα, η εύκολη πρόσβαση σε αυτά, έχει αυξήσει εκθετικά τη λαθροθηρία.
Φυσικά, η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των τοπικών φυσικών πόρων, προκύπτει και από την αναγκαστική μετεγκατάσταση πληθυσμών. Ένα φαινόμενο συχνό, σε περιόδους πολέμου.

Πηγή εικόνας: www.ceobs.org

Γνωστοί πόλεμοι που άφησαν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα

Ενδεικτικά παραδείγματα, αποτελούν οι πόλεμοι σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Πακιστάν. Το πλήγμα που έχει δεχθεί το οικοσύστημά τους έχει ως αποτέλεσμα την επικίνδυνη αύξηση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και τα υψηλά ποσοστά λοιμώξεων και ασθενειών.
Από την άλλη, ο πόλεμος του Κονγκό αποτέλεσε πρόκληση για την άγρια ζωή, και συγκεκριμένα για τον πληθυσμό των ελεφάντων. Ο τελευταίος μειώθηκε αισθητά, ως συνέπεια της έξαρσης της λαθροθηρίας στην περιοχή, προς αναζήτηση ελεφαντόδοντου.

Η αδυναμία αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών συνεπειών

Οι προσπάθειες που έχουν πραγματοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος από τις συνέπειες ενός πολέμου, μέσω της ισχύος αρχών και περιορισμών έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και το ίδιο το περιβάλλον, δύναται να αποτελέσει αιτία πολέμων. Πράγματι, η επιδείνωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, μπορεί να οδηγήσει σε μετατόπιση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και αυτή με τη σειρά της σε συρράξεις.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, έχει ανακηρύξει την 6η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα Αποτροπής Εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος εν καιρώ πολέμου. Ωστόσο, μία απλή υπενθύμιση δεν είναι αρκετή. Το πρόβλημα έγκειται, και θα έγκειται, στο γεγονός της αδυναμίας των ανθρώπων να συνειδητοποιήσουν, ότι η ύπαρξή μας συνδέεται στενά με το περιβάλλον.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

1.Environmental effects of war, ανακτήθηκε από www.lenntech.com, τελευταία επίσκεψη 16/2/2021
2.War and Environmental Degradation: A Shared History, ανακτήθηκε από www.earthday.org, τελευταία επίσκεψη 16/2/2021
3.Protecting the environment in times of war, ανακτήθηκε από www.downtoearth.org.in, τελευταία επίσκεψη 16/2/2021
4.How does war damage the environment?, ανακτήθηκε από www.ceobs.org, τελευταία επίσκεψη 16/2/2021
5.Enironmental Costs / Costs of War, ανακτήθηκε από www.watson.brown.edu, τελευταία επίσκεψη 16/2/2021

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές, έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Πηγή: https://www.maxmag.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.