Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ-ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ!

Με αφορμή την επέτειο 200 Χρόνων από την Έναρξη της Επανάστασης αξίζει να αναφερθούμε στις δράσεις που έχει εκπονήσει το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας Κορινθίας.

1. «Αίτημα του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας για καθιέρωση Εθνικής Τοπικής Εορτής»

Το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας, με πρωτοβουλία της Διευθύντριας κ. Βουδούρη Αγγελικής και με ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου, αποφάσισε να υποβάλει υπόμνημα/αίτημα προς την Επίσημη Πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους για την καθιέρωση της Επετείου της Μάχης της Περαχώρας, στις 26 Σεπτεμβρίου, ως Ετήσια Εθνική Τοπική Εορτή. Το αίτημα μετά και την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται, μετά από την τελευταία ενημέρωση που είχαμε, στο αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών. Ευχόμαστε, με τη συγκυρία του εμβληματικού εορτασμού της επετείου των 200 Χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης, το αίτημα του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας να έχει αίσια έκβαση.


2. «Στα Χρόνια του Πόνου και της Θυσίας»

Το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας παρουσιάζει την μαθητική ταινία «Στα χρόνια του Πόνου και της Θυσίας» βασισμένο στο βιβλίο του Βασίλη Χαρωνίτη «Όλα για τη Λευτεριά» και σε ιστορικά τεκμήρια του ψηφιακού αρχείου της ΕΡΤ προσαρμοσμένα στις τοπικές συνθήκες. Τα γυρίσματα έγιναν στο Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας, στην Παλιά Βρύση Περαχώρας και σε περιοχές γύρω από την Περαχώρα. Οι Εκπαιδευτικοί του Δημ. Σχ. Περαχώρας Τζουβάρα Αικατερίνη, Χρονοπούλου Μαρία Ιωάννα και Πιθαμούδης Γεώργιος καθοδήγησαν τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης σχολικού έτους 2019-20, επιμελήθηκαν και υλοποίησαν τη σχολική μαθητική εορτή σε μια ολοκληρωμένη ταινία. Η ταινία, διάρκειας 45 λεπτών, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο εγκεκριμένου Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων, συμμετέχει στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» και μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα είναι δυνατόν να προβληθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της Μάχης της Περαχώρας αλλά και σε εκδηλώσεις με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση που θα διοργανώσει ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν λόγω της πανδημίας.


3. «Είμαστε εις το εμείς κι όχι εις το εγώ» (Ι. Μακρυγιάννης) – Τραγούδι με τίτλο «Μια αγκαλιά όλοι μαζί».

Η επέτειος για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης επαναφέρει στη μνήμη μας τη θυσία των αγωνιστών και αγωνιστριών που μπορεί να εκφραστεί συνοπτικά και ουσιαστικά με τη ρήση του Στρατηγού Ι. Μακρυγιάννη: «Είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ». Η πανδημία και η κρίση αποτελεί και μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού και ανασύνταξης. Επαναπροσδιορισμού στο «Εμείς», στην αλληλεγγύη, στην προσφορά, στην κοινωνική ευθύνη. Τα παιδιά εμπνεύστηκαν και έγραψαν τους στίχους του τραγουδιού με τίτλο «Μια αγκαλιά όλοι μαζί», με την καθοδήγηση της Διευθύντριας του σχολείου και Δασκάλας τους κ. Βουδούρη Αγγελικής και της Εκπ/κού Μουσικής κ. Χρυσανθοπούλου Ιωάννας, ενώ την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο συνθέτης κ. Κανάρης Κεραμάρης. Το τραγούδι που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εγκεκριμένου Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων λαμβάνει μέρος στον Διαγωνισμό «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2020-21» που διοργανώνει το European School Rαdio και μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα είναι δυνατόν παρουσιαστεί με τη σύμπραξη της Φιλαρμονικής Λουτρακίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της Μάχης της Περαχώρας αλλά και σε εκδηλώσεις με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση που θα διοργανώσει ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν λόγω της πανδημίας.


Για τη συμμετοχή των μαθητών στις δράσεις έχει προηγηθεί η συγκατάθεση των γονέων και έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Πηγή: https://blogs.sch.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.