Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

ΤHE SWEAT: Ο «ΙΔΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ»!



  Γιώργος Στάμκος

Χαρούμενος στο γεύμα, νεκρός στο δείπνο! Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, αυτό μπορούσε να πάθει το θύμα της μυστηριώδους Νόσου του Ιδρώτα, που έπληξε την Αγγλία το 15ο αιώνα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 1485 μια μυστηριώδης επιδημία έπληξε την Αγγλία. Η ταχύτητα εξέλιξης της νόσου ήταν απίστευτη. Έπειτα από σύντομη ζαλάδα, πονοκέφαλο και πόνο στα άκρα, το θύμα υπέφερε από υψηλό πυρετό και άφθονο ιδρώτα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο θάνατος ήταν ζήτημα ωρών…
«Μπορούσε κάποιος να χορεύει στις εννιά και να πεθάνει στις έντεκα», έγραφε κυνικά κάποιος επιζήσας μάρτυρας της επιδημίας. Ένας άλλος έγραφε ότι κάποιος μπορούσε να «γλεντάει στο γεύμα και να πεθαίνει στο δείπνο». Η επιδημία εξαφανίστηκε μετά το τελευταίο της ξέσπασμα το 1551 και οι ιστορικοί συνεχίζουν να ερίζουν για την ταυτότητά της.

The Sweat: O Αγγλικός Ιδρώτας

Η επιδημία αυτή ονομάστηκε Νόσος του Ιδρώτα, Αγγλικός Ιδρώτας, Sodur Anglicus ή απλά «Ο Ιδρώτας» (The Sweat). Αντίθετα με τις περισσότερες ασθένειες, που έδειχναν προτίμηση στους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τους φτωχούς, ο Ιδρώτας έδειχνε να προτιμά τους πλουσίους. Ο αριθμός των αριστοκρατών ανδρών μέσης ηλικίας που υπέκυψαν στην αρρώστια ήταν μεγάλος. Δύο πετυχημένοι λόρδοι από το Λονδίνο πέθαναν από Ιδρώτα. Ο καρδινάλιος Γόλσεϊ γλίτωσε τρεις φορές από την αρρώστια, αν και στο σπίτι του πέθαναν 15 άτομα απ’ αυτήν. Οι κληρικοί και οι σπουδαστές της Οξφόρδης ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι σ’ αυτή τη θανατηφόρα επιδημία.
Από την αρχή ο Ιδρώτας ταλαιπωρούσε μόνον τους Άγγλους και ποτέ τους Ουαλλούς ή τους Σκοτσέζους, ενώ, σε πρώτη φάση, οι ξένοι που ζούσαν στην Αγγλία δεν προσβλήθηκαν από την ασθένεια. Αυτό έδωσε αφορμή σε ορισμένους προληπτικούς να ισχυριστούν ότι ο Θεός έστειλε την επιδημία στους Τυδόρς, που είχαν σφετεριστεί το θρόνο!
Γενικώς, ο Ιδρώτας θεωρήθηκε «θεϊκή τιμωρία» ενάντια στους προτεστάντες της Ευρώπης. Κάποιοι πίστευαν ότι ήταν «διαφθορά του σώματος από ακάθαρτα πνεύματα» κι έλεγαν ότι προκαλείται από «διαβολικές ιδιότητες του αέρα».

Εγκεφαλίτιδα;

Μια σύγχρονη μελέτη αναγνώρισε ως υπεύθυνο αυτής της μυστηριώδους επιδημίας τον ιό της εγκεφαλίτιδας που μεταδίδεται από έντομα, κυρίως από τσιμπήματα κουνουπιών. Έτσι εξηγείται το ότι η επιδημία ξεσπούσε πάντα το καλοκαίρι, όταν οι καλοκαιρινές βροχές οδηγούσαν σε πολλαπλασιασμό των εντόμων, ενώ το φθινόπωρο καταλάγιαζε. Άλλοι, πάλι, επιστήμονες υποστήριξαν ότι επρόκειτο για ένα είδος γρίπης ή εντεροϊού.
Μια άλλη θεωρία, που επικεντρώνεται στο προφίλ των ασθενών (σεξουαλικά ενεργοί άνδρες), μιλάει για μια αρρώστια παρόμοια με το AIDS. Πιθανότατα κοντά στην ασθένεια του ιδρώτα να βρίσκεται μια επιδημία οφειλόμενη σε ιό που ξέσπασε το 1993 στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ. Προτάθηκε, τέλος, και η θεωρία ότι επρόκειτο για ένα είδος βουβωνικής πανώλης. Όπως και να ‘χει, το μυστήριο του Ιδρώτα πρόκειται σύντομα να διαλευκανθεί χάρη στις σύγχρονες τεχνικές μελέτης του DNA (αντίδραση πολυμεράσης) που προέρχεται από τα χιλιάδες πτώματα εκείνης της περιόδου, που βρίσκονται θαμμένα στο νεκροταφείο του Χένρι Μπράντον…

Πηγή: https://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.